Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Valls celebrarà la Candela 2020 amb la mirada posada en les Decennals 2021

Aquest dissabte comencen els actes de la festivitat d’enguany, que s'allargaran fins el 2 de febrer

Representació dels quadres escènics de la Moixiganga a l'interior de l’església de Sant Joan Representació dels quadres escènics de la Moixiganga a l'interior de l’església de Sant Joan ARXIU / AJUNTAMENT DE VALLS
Festa Major Redacció Infocamp
Divendres, 24 Gener 2020 19:36

El diumenge 2 de febrer i els dies previs Valls tornarà a expressar la seva gran devoció per la figura de la Mare de Déu de la Candela, originada el 1348 arran de la superació d’una epidèmia de pesta que va afectar la població. Enguany les vallenques i els vallencs ho rememoraran amb la vista posada en el 29 de gener de 2021, divendres en què començaran les Festes Decennals, l’esdeveniment que cada deu anys, els acabats en u, dona una dimensió intensa i especial a la celebració, declarada Festa Patrimonial d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya, i únic moment en què la Mare de Déu baixa del seu cambril a l’església de Sant Joan per sortir als carrers en una magna processó.

Aquest dissabte 25 de gener el lliurament dels diplomes als nous padrins de l’orgue de la ciutat, els tocs de campanes des del temple, el començament de la novena dedicada a la Mare de Déu predicada enguany per qui era rector en les darreres Decennals –mossèn Josep Bofarull– i ara a les parròquies de Maspujols, l’Aleixar i Vilaplana, el cant del Virolai i els Goigs a l’advocació mariana, donaran inici a una celebració que, a un any vista, respira Decennals. Els tocs de campanes de vespre, la novena, el Virolai i els Goigs es perllongaran diàriament fins al diumenge 2 de febrer, diada de la Mare de Déu.

El dia 29 faltarà un any

La setmana vinent, dimecres 29 de gener, quan just faltarà un any per a l’inici de les Decennals, serà una jornada d’alta concentració d’activitats candeleres. Les persones que duen el nom de Candela a la ciutat de Valls donaran el tret de sortida a les 18 h en una cerimònia d’homenatge que no s’ha deixat de fer cada any des de les últimes Decennals. L’Alcaldessa Dolors Farré les rebrà a l’Ajuntament, on nenes, joves i grans s’aplegaran per marcar el compte enrere final tot desplegant la lona que ho assenyalarà, i que passarà a engalanar la plaça del Blat.

Després, a les 19 h tindrà lloc a la sala d’actes del Centre Cívic, a la Biblioteca Carles Cardó, la presentació de la recuperació de la galeta de Sant Blai vallenca, la galeta típica de la festivitat del 3 de febrer, fet que ha estat possible gràcies a la implicació de diversos agents i persones. Entre aquests s'hi compten la historiadora Pilar Vives, l'Institut Jaume Huguet, l'Arxiu Municipal i l'Arxiu Comarcal de l'Alt Camp, el filòleg Albert Oliva i el dissenyador local Andreu Plana. La presentació està inclosa dins el projecte de "Recuperació de la cuina tradicional vallenca", que contribueix a retrobar les receptes que, amb el pas del temps, han caigut en l'oblit i posar en valor el paper de la dona en la transmissió i conservació d'aquest patrimoni gastronòmic.

El projecte també inclou una reproducció del motlle original gràcies a la troballa d'una galeta de 1917 conservada entre la documentació de mossèn Ribas. L'elaboració del motlle ha anat a càrrec de l'alumnat de fabricació metàl·lica de l'Institut Jaume Huguet, que ha treballat a partir del dibuix elaborat pel dissenyador vallenc Andreu Plana amb la tecnologia 3D.

Mitja hora més tard, a les 19.30 h, el mateix dia 29, el Centre de Lectura organitza la segona xerrada del cicle sobre els 21 vallencs il·lustres tot coincidint amb les prèvies de les Decennals 2021. En aquest cas serà sobre el fundador dels Mossos d’Esquadra, Pere Anton Veciana i Rabassa, anant a càrrec de Marc Solé i Iglesias.

El dia següent, dijous 30, la Sala Sant Roc inaugurarà l’exposició 'Decennals: falta 1 any', a les 19 h, amb imatges de la darrera edició de les Decennals, el 2011, que han compilat els fotògrafs Francesc Roca i Pere Toda, amb el patrocini de la Fundació de les Festes Decennals. La inauguració anirà a càrrec de la doctora en comunicació i periodisme Núria Roca, que obrirà l’activitat a la sala d’actes de l’edifici de l’IEV per, tot seguit, procedir a la inauguració formal a la Sala Sant Roc.

Divendres 31 la Unió Anelles de la Flama organitza a partir de les 21.30 h en el seu local social un sopar d’etiqueta i un ball de gala que es suma a l’inici del compte enrere per a les Decennals 2021, acte que tindrà la participació de Festa Show Events. L’endemà, dissabte 1 de febrer, a les 19 h a l’IEV la mateixa UAF presenta el llibre “Harca, harca, harca. Músiques per a la recreació històrica de la Guerra de Successió (1704-1715)”, de Ferran Navarro, qui serà en l’acte. Tot seguit, a les 19.30 h el ball parlat del ball de diables de Valls donarà inici al correfoc aplaçat la passada Santa Úrsula, que sortirà des de la plaça del Blat, on ja de retorn tindrà lloc la baixada de l’arcàngel des de la façana de l’Ajuntament.

La Candela

La Diada de la Candela, diumenge 2 de febrer, combinarà els actes més patrimonials com la representació dels quadres escènics de la Moixiganga a l'interior de l’església de Sant Joan, la benedicció de les candeles, la processó pel Barri Antic i l'ofici religiós, amb d’altres familiars i d’espectacles, com un taller de circ a la Circoteca de la companyia Passabarret, el concert 'Del Segle d’Or a l’edat de plata' amb la soprano Aurèlia Pessarrodona i el guitarrista Raúl Sandín al Centre de Lectura amb entrada inversa a benefici del projecte de l’orgue de la ciutat de Valls, o els ballables al Kursaal.

                                                                             La Mare de Déu de la Candela de Vallls: 

Candela Valls

Les Decennals en marxa

Durant tot l’exercici 2020 les comissions de treball i la Taula de coordinació a la qual assisteixen els seus delegats, a més de diferents responsables artístics, de producció tècnica, d’hospitalitat, de comunicació, de protocol, així com diversos serveis municipals, continuaran les reunions periòdiques iniciades el passat estiu per a la preparació de les properes Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela 2021, que tindran lloc entre el 29 de gener i el 7 de febrer de 2021.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: