Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Vimbodí i Poblet inicia les Festes Quinquennals 2019

Enguany se celebren els 75 anys de la restauració de l’ermita, de la Santa Imatge i de la mateixa festa, que enguany està inclosa en el Catàleg de Patrimoni Festiu de Catalunya

Neteja i adequació de l’ermita dels Torrents de Vimbodí i Poblet Neteja i adequació de l’ermita dels Torrents de Vimbodí i Poblet JOSEP MARIA POTAU
Festa Major Redacció Infocamp
Divendres, 06 Setembre 2019 11:54

El repic de campanes d'aquest divendres, 6 de setembre, a les 12 del migdia, ha donat el tret de sortida de les Festes Quinquennals 2019. Com en anys anteriors, aquestes celebracions ompliran els carrers de Vimbodí i Poblet del sentiment d’una població que, fins al 9 de setembre, viurà totalment immersa en les festes dedicades a la Mare de Déu dels Torrent.

Enguany, la cita coincideix amb el 75è aniversari de la restauració de l’ermita i de la imatge de la verge, i de l’inici de la festa mateixa, que se celebrarà per primera vegada des de la inclusió d’aquesta festa tradicional en el Catàleg de Patrimoni Festiu de Catalunya per part de la Generalitat, que es va certificar el mes de març d’enguany. Aquesta consideració oficial reforça el caràcter especial d’una celebració dedicada a la copatrona del municipi que aconsegueix transformar la localitat en una veritable festa per als sentits.

Un grup de veïnes de Vimbodí i Poblet, preparant elements decoratius per les Festes Quinquennals 2019 (J.M.POTAU): 

decoració Vimbodí Quinquenals

Actes centrals de les Quinquennals 2019

El dissabte 7 de setembre, a les 20:15h, s'iniciaran els actes centrals de les Quinquennals 2019 amb la Solemne Processó de Benvinguda, amb el Trasllat de la Mare de Déu dels Torrents des de l’ermita a l’església parroquial amb la Processó dels Fanalets.

L'endemà diumenge 8 de setembre, a partir de les 11h, es farà la ofrena floral a la Mare de Déu. Després, a les 12h, es farà l’oferna floral de les entitats de la vila. Tot seguit, se celebrarà una Solemne Eucaristia. Per la tarda, hi haurà una recepció de la Mare de Déu dels Torrents (18h). Tot seguit, es farà una pregària a les Segones Vespres solemnes de la Nativitat de la Mare de Déu. A les 19h es farà processó pels carrers de la vila.

Dilluns 9 de setembre

Dilluns estarà marcat per l’Ofici Solemne a la parròquia presidit per l’abat de Poblet, Octavi Vilà Mayo (12h) i la processó de retorn de la Santa Imatge fins a l’ermita.

Actes posteriors

Posteriorment, el diumenge 15 de setembre, a les 12:30 hores, tindrà lloc l’Eucaristia d’Acció de Gràcies i clausura de les Festes, amb ofrena de l’ornamentació dels barris de la vila i Dinar de Germanor. A les 18h hi haurà Cant de la Salve, besamans i cant dels goigs.

Restriccions de trànsit

Durant els dies de celebració de les Quinquennals 2019, el trànsit a la població estarà restringit, en algunes zones, des d’aquest divendres a les 18 hores fins el dilluns, 9 de setembre, al vespre. Us adjuntem una imatge en la que es pot consultar com funcionarà el dispositiu de trànsit durant aquests dies.

restriccions trànsit Quinquennals

Un impuls per a la festa

La catalogació de la festa es en el Catàleg de Patrimoni Festiu de Catalunya es va començar a tramitar l’any 2016, impulsada per l’Ajuntament de Vimbodí en col·laboració amb les principals entitats implicades en l'organització de la festa: la Parròquia de la Transfiguració del Senyor, els Amics dels Torrents i les Zeladores de la Mare de Déu dels Torrents.

A la petició formulada a la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, del Departament de Cultura de la Generalitat, es destacava “el caràcter tradicional d'una festa que ultrapassa l'aspecte estrictament religiós i esdevé una mostra de cultura popular, respecte per les tradicions i orgull de pertinença al municipi, el conjunt del qual s'aboca en aquest esdeveniment”. Alhora, es destacava el suport del Monestir de Poblet en la festa.

Ara, assolida la catalogació, els seus artífexs assenyalen que aquest reconeixement oficial “contribuirà a l’impuls de les quinquennals d’enguany i les que s’organitzaran en el futur”.

D’altra banda, amb aquesta distinció, les Festes Quinquennals de la Mare de Déu dels Torrents es converteixen en les primeres de la Conca de Barberà que s’inclouen al Catàleg de Patrimoni festiu de Catalunya, segons es destaca des del Departament de Cultura. Aquest 2019, també han rebut la mateixa distinció la festa dels Tres Tombs de Barcelona, la Festa Major del Santíssim Misteri de Cervera, o la Festa Major de Sant Pau de Sant Pere de Ribes.

Un cop assolit aquest reconeixement oficial, les festes dels Torrents són susceptibles de ser declarades amb un grau de protecció encara superior –Festa Tradicional d’Interès Nacional– previ tràmit oficial per part dels seus impulsors.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: