Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

La sàtira política i el color groc tenyeixen de reivindicació el Ball de Vells d’enguany

El ball parlat torna a omplir les places i carrers de la ciutat de Valls durant la Festa Major de Sant Joan, amb el seus versos còmics i malsonants

Imatge d'arxiu del Ball de Vells de Valls Imatge d'arxiu del Ball de Vells de Valls GRUP DEL TEATRE PRINCIPAL
Festa Major Redacció Infocamp
Divendres, 22 Juny 2018 21:29

El Grup del Teatre Principal ha estrenat el Ball de Vells, que torna, un any més, als carrers i places de Valls per la Festa Major de Sant Joan. Així, les tardes dels dies 22, 23 i 24 de juny, el ball parlat durà a terme les seves representacions habituals, afegint la tarda de Sant Joan al seu calendari de funcions. Com és habitual, el Ball de Vells també participarà de la representació del conjunt de balls parlats vallencs a la Plaça de l’Oli, i també del ritual de la Nit de Completes i Tomb del Poble.

Entre les novetats d’enguany destaquen una nova versió de la col·lecció de ventalls del ball i un nou domàs per engalanar finestres i balcons. Els moments actuals que viu el país, així com la sàtira de l’actualitat política en clau local, impregnaran un text que també estarà replet de reivindicació i de color groc. En la representació no hi faltaran referències al panorama polític vallenc i nacional.

El Ball de Vells, de la família dels balls parlats de Dames i Vells o Malcasats, és un ball popular de caràcter satíric, amb un argument senzill i planer, i amb un llenguatge còmic, amb al·lusions eròtiques, gests obscens i paraules malsonants, on la crítica als poders establerts és la seva essència. Documentat l’any 1635, era representat pel gremi dels sabaters vallenc. Probablement és el ball parlat més característic del Camp de Tarragona i enfronta uns matrimonis desavinguts compostos per marits vells i garrepes, i unes joves esposes, representades per homes. També hi participen unes autoritats fingides (l'alcalde, el rector i el mosso d'esquadra) i els diables burlescos, que des de l’any 2014 llueixen indumentàries inspirades en les de l'antic ball de diables.

Representacions del ball

Divendres 22 de juny

- 18.15 h: Plaça de la Torratxa
- 19.15 h: Plaça de l’Oli
- 20 h: Arcs de Ca Magrané
- 20.45 h: Plaça Jaume I

Dissabte 23 de juny

- 18.30 h: Plaça de les Escudelles
- 19.15 h: Plaça de les Garrofes

Diumenge 24 de juny

- 18.15 h: Plaça de la Biblioteca Carles Cardó

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: