Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Descentralització, a mitges, de les Festes de Santa Tecla

L’Ajuntament trasllada alguns actes de la festa major a fora de la Part Alta, ja que s’hi havia compromès, però no en munta cap als barris

La plaça de la Font, un dels escenaris principals de la festa de Santa Tecla. Enguany, però, el concert del dia 20 es traslladarà al carrer Vidal i Barraquer La plaça de la Font, un dels escenaris principals de la festa de Santa Tecla. Enguany, però, el concert del dia 20 es traslladarà al carrer Vidal i Barraquer EL PUNT AVUI
Festa Major Carina Filella / El Punt Avui
Divendres, 25 Agost 2017 11:53

La moció que l’Ajuntament de Tarragona va aprovar per unanimitat, ara fa un any, de descentralitzar les Festes de Santa Tecla i treure actes de la Part Alta, la zona que històricament concentra l’activitat festiva, fet que provoca protestes veïnals pel soroll, es comença a aplicar en l’edició d’aquest any, tot i que a mitges, ja que no s’ha organitzat cap activitat als barris. El programa, que es desplegarà entre el 15 i el 24 de setembre i que ahir va presentar la regidora de Festes, Begoña Floria, trasllada algunes activitats: a l’avinguda Vidal i Barraquer hi actuaran Txarango i Roba Estesa (20 de setembre); a la renovada plaça Corsini s’hi instal•larà la plaça Friki i s’hi organitzaran altres activitats familiars, i el jardí del parc Saavedra serà l’escenari del concert de The Pegins Band (dia 16).

Tot i treure aquestes activitats de la Part Alta, el consistori no ha traslladat actes als barris, tal com es reclamava en la moció. Per Floria, són les entitats les que prefereixen el centre de la ciutat. I va posar com a exemple que la Xistorrada Popular que organitzen els Castellers de Sant Pere i Sant Pau “la volen muntar al centre i no al barri”. “No hi ha prou consens social per treballar una descentralització per imposició municipal”, va destacar la regidora, que considera que “la moció s’està complint” segons la seva interpretació. Floria hi va afegir que tot i que s’ha “tret pressió de la Part Alta”, la seva voluntat és que “sigui una festa caminable” i que el públic es pugui desplaçar a peu pels principals escenaris.

També per millorar “la convivència entre festa i veïns”, les activitats musicals nocturnes que organitzaven bars, restaurants i empreses privades a la Part Alta, aquest any no han estat incloses al programa, “Molts ja ni les han plantejat; s’han fet càrrec de la situació i hi ha hagut una autorregulació”, segons Xavi Gonzàlez, tècnic de Festes.

El programa de Santa Tecla inclou enguany 475 actes. Els tradicionals es mantindran als seus escenaris habituals, tot i que la processó del Braç de Santa Tecla variarà el recorregut i retornarà a l’itinerant anterior al 2007 (al seu retorn des de la plaça del Fòrum entrarà al pla de la Seu pel carrer Nou del Patriarca, sense fer el gir pels carrers Granada i de la Mercè). Com a novetat, s’ha inclòs un acte de nova creació a la seqüència ritual: la cercavila Fes-te la Festa (el 16 de setembre) aplegarà els gegants d’escoles i entitats, juntament amb tots aquells elaborats de manera artesana, ja sigui a casa o al taller que organitzen els Chargrossos.

Aquest any hi ha diverses entitats del seguici que estan d’aniversari: el Ball de Bastons de Tarragona celebra els quaranta anys de la seva represa i per això enguany serà l’encarregada d’organitzar la Mostra de Folklore Vium dedicada als bastons en dansa; la Mulassa i la Mulasseta celebren els trenta i els quinze anys, respectivament, i el Ball de Serrallonga i els So Nat Grallers de Tarragona en fan trenta, entre d’altres.

L’organització de barraques confia a arribar a un acord

La Coordinadora de Barraques de Tarragona confia a arribar a un acord amb l’Ajuntament perquè per dotzè any es pugin instal•lar al passeig de les Palmeres, malgrat la polèmica del seu cartell promocional, amb un lema que denuncia “abusos” de la Guàrdia Urbana. La regidora Begoña Floria va mantenir ahir la decisió municipal de retirar el suport a aquest acte i treure’l del programa de Santa Tecla, en considerar que la crítica “supera el límit del respecte a la institució que dona cobertura a l’acte”. Pel portaveu de la Coordinadora de Barraques, Lluís Madurell, és inconcebible que aquesta activitat musical alternativa s’exclogui de la festa: “La nostra voluntat és ser al programa de Santa Tecla, perquè és injust no ser-hi”. Madurell confia que les entitats de Barraques arribaran “a un consens” amb el consistori i podran participar a la festa: “No ens podem imaginar que no sigui així”, va dir. “La coordinadora des del primer moment ha estat oberta a arribar a acords per celebrar aquest esdeveniment i ha quedat perplexa per l’impacte del lema d’aquest any”, va afegir en el comunicat.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: