Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El robatori de la llamborda del Mercadal de Reus inspira una obra de teatre per reflexionar sobre el valor del patrimoni

Bàrbara Roig i Pau Ferran interpreten la comèdia 'Lot 5/6 Pedra' que es podrà veure a la Sala Trono de Tarragona i al Teatre Bartrina de Reus

Pau Ferran i Bàrbara Roig interpreten 'Lot 5 6 Pedra', que parteix del robatori d'una llamborda de la plaça del Mercadal, el 2021 Pau Ferran i Bàrbara Roig interpreten 'Lot 5 6 Pedra', que parteix del robatori d'una llamborda de la plaça del Mercadal, el 2021 ARNAU MARTÍNEZ / ACN
Espectacles ACN
Dijous, 26 Gener 2023 21:19

La Sala Trono i Lo Nostro han coproduït 'Lot 5/6. Pedra', una obra de teatre que parteix del robatori d'una de les llambordes de la plaça Mercadal de Reus el juny de 2021. La peça és interpretada per Bàrbara Roig i Pau Ferran que, una vegada més, agafen un "fet local" per fer-lo "universal i de tothom", comenta l'actriu a l'ACN abans d'un assaig previ. En la peça reflexionen sobre el valor del patrimoni mentre el públic assisteix a una subhasta d'una pedra. Pretenen explorar com el relat "resignfica" un tema, creant un "imaginari i una dimensió" que ens fa preguntar "a on hem anat a parar?", explica Ferran. La obra es podrà veure el 27 i el 28 de gener a la Sala Trono de Tarragona i el 4 de febrer al Teatre Bartrina de Reus.

Bàrbara Roig i Pau Ferran estaven assajant 'Misteriós assassinat a Manhattan', amb Carlota Grau, quan la directora va aparèixer amb una pedra que s'havia trobat en un portal. Va proposar als actors incorporar-la en les dinàmiques d'assaig. Per sorpresa de tots, l'endemà, l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, va anunciar que una de les llambordes de la plaça Mercadal havia estat sostreta. Amb aquests dos fets casuals, però interconnectats, van crear una obra de teatre on aborden qüestions com el patrimoni, com s'originen els rumors o "l'auge" que hi ha al voltant de programes sobre successos, comenta Roig. "Sembla que ara qualsevol pugui resoldre un cas", afegeix.

'Lot 5/6. Pedra' és una comèdia, "ens riem de nosaltres mateixos", diu Ferran. El públic assistirà a una subhasta en directe del Lot 5/6 pedra. Amb aquesta interacció amb els assistents volen demostrar que el "relat" és el que dona "valor" al patrimoni, explica l'actor. També pretenen reflexionar sobre quant estem disposats a pagar per aquest patrimoni o què passa si hi ha un robatori.

Pel que fa a la dramatúrgia, a banda de trencar la quarta paret, s'hi podran veure monòlegs, coreografies i teatre d'objectes. Un "híbrid", defineix la directora, Carlota Grau.

Professionalitzar el teatre al Camp de Tarragona

Tant Roig com Ferran són de Reus, igual que la directora de l'obra. Grau destaca "l'equilibri" entre ells tres. Per la directora, l'anècdota de la llamborda va servir per tractar altres qüestions "més conceptuals" que ja volien treballar prèviament. També reivindica la feina de Lo Nostro i de Pau Ferran per professionalitzar el teatre al sud de Catalunya: "el sector teatral està molt malament i a Tarragona i a Reus encara està pitjor", analitza. La directora creu que fer teatre "sense recursos i sobreexplotant", juga "en contra" del sector.

El 2019, els dos actors ja van produir amb la Trono ‘Una altra Nit’ sobre tot allò genuí del Camp de Tarragona com el vermut o la petroquímica. L'any passat, coincidint amb l'Any Gabriel Ferrater, van incorporar la cuinera Mariona Quadrada amb una adaptació teatral i culinària de 'Poema Inacabat' de Ferrater. Per fer gira amb aquesta producció va néixer Lo Nostro, una productora que ha permès "obrir camins", conclou Grau.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: