Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El Festival de Música Antiga de Poblet s'amplia amb un cap de setmana ple d’activitats musicals i culturals

Tres concerts de Jordi Savall, tres conferències prèvies i dos concerts matinals conformen una oferta diversa al voltant del concepte de "Metamorfosi"

Imatge d'arxiu d'un concert de Jordi Savall amb la Capella Reial de Catalunya Imatge d'arxiu d'un concert de Jordi Savall amb la Capella Reial de Catalunya ARXIU / INFOCAMP
Espectacles Redacció Infocamp
Dijous, 15 Agost 2019 12:17

El VII Festival de Música Antiga de Poblet inclourà en aquesta edició un total de vuit activitats en tres dies: divendres 16, dissabte 17 i diumenge 18 d’agost de 2019. D’aquesta manera els assistents tindran la possibilitat de passar tot un cap de setmana intens dedicat a la música, la reflexió, la natura i el patrimoni. La presentació d’aquesta edició, el 29 d’abril passat, va comptar amb l’abat del monestir de Poblet, fra Octavi Vilà; el director artístic del Festival, Jordi Savall, i Valentí Farràs, director del CaixaForum Barcelona en representació de l’Obra Social “la Caixa”, que junt amb la Fundació CIMA col·laboren en l’organització. En aquesta edició, el mestre Savall proposa reflexionar al voltant del concepte "Metamorfosi".

L’eix que vertebrarà el Festival seran els tres concerts de les formacions creades per Jordi Savall i que tindran lloc cada vespre a l’Antic Dormitori dels Monjos. Els concerts aniran precedits d’una conferència (a la Sala del Cubar), que proposarà als assistents reflexionar sobre el lligam entre la música que escoltaran i el món actual, tot posant en relleu els ensenyaments que se’n poden desprendre, també, de la història de la música. Finalment, els matins de dissabte i de diumenge dos grups emergents del panorama de la música antiga escollits pel director artístic actuaran a la mateixa Sala del Cubar.

Concerts nocturns

La Capella Reial de Catalunya obrirà aquesta edició amb el concert titulat 'Stabat Mater'. El director artístic del festival, Jordi Savall, ha explicat que “sentirem aquest text en la versió d’alguns dels millors compositors del Renaixement i el Barroc”, com Josquin des Prés, G. P. da Palestrina, L. Rossi, M. A. Charpentier i D. Scarlatti. Aquesta última, per a deu veus solistes, “és una de les més impactants” de totes les que s’han escrit, va assegurar.

El segon concert, dissabte, el protagonitzarà el conjunt de violes d’Hespèrion XXI, que interpretarà les 'Lachrimae or seaven teares' de John Dowland. Recull escrit el 1604, aquesta obra evoca els diferents tipus de llàgrimes que podem vessar: de tristesa, de joia… i també, és clar, commoguts per la bellesa de la música. Per tant, són també diferents metamorfosis sobre un mateix tema. “Les pavanes que s’hi inclouen són obres de gran intensitat i riquesa harmònica fabulosa”, diu Savall, per a qui Scarlatti “domina la modulació, l’harmonia i melodia com cap altre compositor del seu temps.”

El concert de diumenge estarà dedicat íntegrament a 'El Renaixement musical a Nàpols', i oferirà músiques dels regnes Catalanoaragonès i Espanyol del peróide 1442-1598. Al concert “cobrim tot un segle que mostra la metamorfosi de la manera amb què es reflecteix en la música la condició cultural d’una ciutat que conserva les seves característiques tradicionals i populars, però que també assumeix les diferents tendències dels grans compositors que hi ha a la cort”. “Ens permet entendre per què Nàpols, junt amb Venècia, van ser dues ciutats fonamentals per a la història de la música”, va concloure Savall en la presentació.

El director artístic del festival també va posar en valor “la dimensió internacional” de les propostes, ja que totes es portaran també, els propers mesos, a escenaris com els dels festivals de Fontfroide, Utrecht i Salzburg.

Conferències

Pel que fa a les conferències prèvies, aquest divendres 16 d’agost, Dolors Bramon establirà un diàleg entre el cristianisme i l’islam amb motiu del concert Stabat Mater, un cant gregorià llatí dedicat a Maria. Bramon és doctora en filologia semítica i en història medieval i professora emèrita d’estudis àrabs i islàmics de la Universitat de Barcelona. L'endemà dissabte 17 d’agost el doctor en filosofia i professor d’estètica de la Universitat de Girona, Xavier Antich, reflexionarà sobre el valor de les arts i les humanitats avui, abans del concert amb música de John Dowland. I diumenge 18 d’agost, abans del darrer concert, Stefano Cingolani, historiador medievalista i doctor en filologia romànica, parlarà sobre el regne de Nàpols durant el temps de la Corona d’Aragó, com a introducció a la temàtica del programa.

Concerts matinals

Pel que fa als concerts matinals, protagonitzats per grups emergents, aquest any seran a càrrec d’Hirundo Maris i Euskal Barrokensemble. El primer dissabte proposarà el programa 'La rosa dels vents', amb cançons de mars i oceans, de mariners i viatgers a través dels països i els segles. El segon, sota la direcció d’Enrike Solinís, presentarà 'Early standards', un catàleg de danses barroques per a guitarra.

La celebració del festival coincideix enguany amb dues novetats importants que marquen un punt d'inflacció en l'oferta cultural de Poblet. D'una banda, la reobertura del Museu del monestir, que ha estat completament remodelat, i, per altra part, la creació d'un nou Centre de Visitants, un espai audiovisual que servirà perquè els visitants coneguin els orígens de l'Ordre del Cister i de la fundació del monestir.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: