Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Xplosion, la nova comparsa del Carnaval de Tarragona en favor de la igualtat i la llibertat d’expressió

La comparsa s’estrena aquest any a la rua de lluïment del pròxim dissabte, 2 de març

La Luisa Benítez i la Rebecca López són les fundadores de la nova comparsa Xplosion La Luisa Benítez i la Rebecca López són les fundadores de la nova comparsa Xplosion ALBA SANCHA
Espectacles Alba Sancha
Dijous, 28 Febrer 2019 10:14

El Carnaval de Tarragona no és un Carnaval qualsevol. Mostra d’això n’és la proliferació de noves comparses any rere any i el creixement d’aquest esdeveniment únic durant l’any per molts dels tarragonins que senten el Carnaval com molt més que una festa de disfresses. És el cas de la Luisa Benítez i la Rebecca López, fundadores de la incipient comparsa Xplosion que s’estrena en la rua de lluïment del pròxim dissabte, 2 de març. No obstant això, no es tracta només d’un sentiment, sinó d’aprofitar aquesta cita tarragonina amb tant de prestigi per donar també un missatge: igualtat, visibilitat per tots, participació i llibertat d’expressió.

Aquests són els valors que regeixen a les noies (i els dos nois) d’Xplosion, una comparsa que s’ha creat des de zero i pensada per poder donar l’oportunitat de participar en el Carnaval a totes aquelles persones que ho vulguin, sense haver d’invertir grans xifres de diners. Així ho explica la Luisa, que arran de la seva experiència participant en altres comparses anys anteriors, assegura que “els diners que es demanen en moltes comparses és excessiu”. “Volem demostrar que amb menys diners es pot fer el mateix i amb la mateixa qualitat”, defensa la jove.

El concepte de la nova comparsa tampoc és el tradicional d’aquest tipus de festa, tal com expliquen les seves fundadores. “Volem donar espectacle”, apunta la Rebecca, a la qual cosa la Luisa afegeix que l’estil, tant de la música com del ball, és “més urbà, amb estils més propers a l’afro, el funky i el hip hop”. Tot i així, la Rebecca destaca que Xplosion és una comparsa de totes i tots, per tant, s’ha buscat que “totes les noies puguin participar, no només ballant sinó també aportant les seves idees”. Per aquest motiu, i per petició d’algunes participants de la comparsa, Xplosion també inclou una cançó més típica d’aquest tipus d’espectacles, amb ritmes més propers a la salsa. Així mateix, “la comparsa no té sèquit ni cos de ball”, com detalla la Luisa, un element que també la diferencia de la majoria, a més de la comoditat, un aspecte que les creadores d’Xplosion han volgut prioritzar en la seva disfressa.

"Vull que la meva carrossa representi a tots"

Pel que fa als valors, aquest és un dels principals aspectes a destacar. “Vull que la meva comparsa representi a tots”, manifesta la Luisa. Per aquest motiu, la jove explica que la seva carrossa portarà tots els colors per donar visibilitat, no només a les dones, sinó també altres col·lectius com l’LGTBIQ+. Amb això, les joves també volen posar en valor la llibertat d’expressió, que asseguren que les caracteritza, i la igualtat per tothom. Respecte a la participació, com apuntava la Rebecca, la intenció és que el resultat final que es podrà veure durant el show de dissabte sigui fruit de les aportacions de totes i tots.

Un any de feina “sense parar”

Tot i que les joves estan convençudes que valdrà la pena, reconeixen que ha estat un any dur, d’entrega absoluta i a temps complet. Des que va finalitzar el Carnaval de 2018, la Luisa i la Rebecca ja van començar a plantejar la possibilitat de crear aquesta comparsa. Mesos més tard, ja havien creat les coreografies i les estaven assajant per ensenyar-les a la resta de membres de la comparsa, amb la dificultat afegida que la Rebecca va haver de marxar a treballar a Madrid. La Luisa assegura que crear una comparsa des de zero, i sense l’ajuda de ningú, és molt dur i se li ha de dedicar molt de temps, tant que fins i tot la jove va haver de deixar de banda altres ocupacions per poder dedicar tot el temps necessari a Xplosion.

No obstant això, és una experiència que les està enriquint i que, tot i les dificultats, no desistiran. La Luisa i la Rebecca asseguren que l’any vinent la comparsa Xplosion tornarà a participar en el Carnaval de Tarragona i, a més, amb un objectiu extra: poder participar en la Disfressa d’Or. Aquest era un dels seus objectius enguany, però a causa de diversos motius administratius no ho van poder fer. A més, les joves se senten satisfetes amb la feina feta i expliquen que moltes de les noies que estan participant enguany a Xplosion ja els han fet arribar les seves ganes de continuar l’any vinent. La Luisa ho té molt clar: “Aquest any ha estat una primera aproximació. A partir de l’any vinent, que es prepari tothom”.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: