Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El Festival REC de cinema de Tarragona presenta una desena d’estrenes a Catalunya

El certamen s’endinsa en el concepte de revolució per commemorar els 50 anys del Maig del 68

Presentació del Festival REC 2018 a Tarragona amb la regidora de Cultura, Begoña Floria; el director artístic, Javier García Puerto, i la directora de CaixaForum Tarragona, Maria Glòria Olivé Presentació del Festival REC 2018 a Tarragona amb la regidora de Cultura, Begoña Floria; el director artístic, Javier García Puerto, i la directora de CaixaForum Tarragona, Maria Glòria Olivé ROGER SEGURA / ACN
Espectacles ACN
Dimarts, 20 Novembre 2018 13:44

El festival de cinema de Tarragona, el REC, portarà a concurs una desena d’òperes primes que s’estrenaran per primer cop a Catalunya -i cinc d’elles es projectaran per primera vegada a l’estat espanyol-. La divuitena edició del certamen durarà més dies, de l’1 al 9 de desembre, però manté la voluntat de ser un aparador dels artistes emergents. Enguany, el REC posa l’accent en el concepte de revolució i commemora els 50 anys del Maig del 68 amb el cicle RECvolucions com a avantsala del festival. En aquesta ocasió, la secció ‘My first time’ retrà homenatge al director Juanma Bajo Ulloa, que el 1991 es va convertir en el guanyador més jove de la història del Festival de Sant Sebastià amb el llargmetratge ‘Alas de Mariposa’.

La secció ‘Opera Prima a Concurs’ projectarà ‘L’Époque (Young&Alive)’ del francès Matthieu Bareyre; ‘Trinta Lumes’ de la gallega Diana Toucedo; ‘I hope you’ll die next’ de l’hongarès Mihály Schwechtje; ‘Irina’ de la búlgara Nadejda Koseva; ‘Las Herederas’ del paraguaià Marcelo Martinessi; ‘What have we done to deserve this’ de l’austríaca Eva Spreitzhofer; ‘Little Tickles’ dels francesos Andrea Bescond i Eric Metayer; ‘Young&Beautiful’ de la navarresa Marina Lameiro; ‘The Heart’ de la sueca Fanni Metelius, i ‘Ruben Brand, Collector’ de l’hongarès Milorad Krstic. Els treballs competiran per quatre distincions diferents, entre les quals el premi a millor òpera prima REC que decidirà un jurat internacional.

El REC també vol recollir l’esperit de la revolta del Maig del 68 i ho fa tant amb la imatge gràfica d’aquesta edició com amb un programa en el qual els joves creadors recullen els impulsos, revolucions personals i canvis col·lectius que mouen l’actualitat. A més, el certamen ha impulsat el cicle RECvolucions, del qual ja se n’han vist títols com ‘No intenso agora’ i ‘Sami Blood’, i que continuarà amb propostes com ‘Tódalas mulleres que coñezo’, ‘La revolución silenciosa’, ‘M.I.A.’ i ‘Comandante Adrian’, així com ‘L’Époque (Young&Alive)’, que participa a la secció oficial.

El director artístic del REC, Javier García Puerto, ha detallat que moltes de les propostes seleccionades posen l’accent “en les desigualtats i en els problemes de moltes persones per tirar endavant”. Tot i això, ha subratllat que no totes tractaran de la revolució i n’ha posat d’exemple la pel·lícula hongaresa d’animació ‘Ruben Brandt, Collector’, “que sona pels Òscar”, o el film guardonat com la millor òpera prima a Berlin, ‘Las Herederas’. Pel que fa a les estrenes, García Puerto ha explicat que sis es veuran per primer cop a Catalunya i que cinc seran estrenes a l’estat espanyol -tot i que l’organització se’n reserva una sisena que anunciarà més endavant-.

A banda de les pel·lícules a concurs, el REC també ha programat films que han aconseguit el ressò de la crítica internacional com ‘Blue my mind’, ‘The guilty’ o ‘Viaje al cuarto de una madre’.

Javier García Puerto ha opinat que, més que consolidar-se, el certamen es “reinventa” cada any i busca “noves mirades” per apropar-se més al públic. En aquest sentit, el director ha subratllat el reforç del cicle MiniREC per a famílies, que omplirà de pel·lícules el teatret del Serrallo el primer cap de setmana del festival.

Pel que fa a la secció ‘Primer Test’, que des del 2014 dona impuls als projectes que es troben en fase de postproducció i que busquen assessorament d’agents audiovisuals, enguany es projectaran algunes pel·lícules de directors que van presentar-s’hi en edicions anteriors i que ara ja coneixen l’èxit de la crítica i el públic.

Autors de Tarragona

A més, el REC manté les sessions ‘Autors de Tarragona’, que posa llum a les inquietuds de la nova generació local de creadors, i ‘Mira’m, el REC va a la universitat’, en el qual diversos convidats del certamen visiten l’auditori CaixaForum i les aules de la URV per trobar-se amb els alumnes dels instituts i la universitat de la ciutat.

Al seu torn, la regidora de Cultura de l’Ajuntament, Begoña Floria, ha afirmat que enguany el consistori ha doblat la seva aportació respecte anys anteriors “tant de forma directa com en espècies”. Això, segons Floria, consolida l’aposta de l’Ajuntament perquè el REC “segueixi sent un festival de referència d’òpera prima al nostre país i al sud d’Europa”.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: