Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Força, equilibri i rauxa

El Groupe Acrobatique de Tànger presenta a Valls un espectacle d'alt voltatge amb salts, girs en l'aire i piràmides de vertigen

El Groupe Acrobatique de Tànger va presentar ahir a Valls un espectacle d'alt voltatge amb salts, girs en l'aire i piràmides de vertigen El Groupe Acrobatique de Tànger va presentar ahir a Valls un espectacle d'alt voltatge amb salts, girs en l'aire i piràmides de vertigen FOTOS: M.ÀNGELS BLADÉ
Espectacles Josep Cartanyà
Diumenge, 21 Octubre 2018 10:29

'Halka' és la demoninació que rep el cercle que les multituds formen en espais públics del Marroc, habitualment en una gran plaça, al voltant de tota mena d’animadors espontanis com contacontes, acròbates o cantants que fan gala del seu art. El Groupe Acrobatique de Tànger presentava ahir a la nit al Centre Cultural de Valls el seu quart espectacle, 'Halka', on va demostrar com un grup d'artistes que van començar practicant 'halkes' a la platja de Tànger s'ha convertit en una companyia d'alt nivell que domina a la perfecció les tècniques del salt, les giravoltes, les piràmides humanes i l'acrobàcia en general.

Groupe Tànger Valls

La 'halka' és una mena d’àgora festiva que aplega multituds al seu voltant. Des d’un llenguatge actual i traslladat a dalt de l'escenari, l’obra va transmetre aquest esperit festiu i familiar, amb música, danses i humor que acompanyaven les acrobàcies. La tècnica de Tànger inclou grans salts, girs en l’aire i piràmides humanes de vertigen que, originàriament, tenien la funció d’espiar els enemics, ja que, en els seus inicis, les halkes eren danses guerreres.acrobàcia Groupe Tànger

 

Un espectacle classificat com a circ però que és molt més, ja que combina tradició i contemporaneïtat i ofereix acrobàcies, música, dansa, teatre gestual, mim, i la paraula. Una aparent simplicitat en els moviments que va deixar bocabadats als espectadors que van estar presents al Centre Cultural. Torres humanes, tombarelles inversemblants o una persona que pot aguantar el pes de sis, amb una bona coreografia, són ingredients que no van faltar ahir.

vertigen Grup Tànger

L’espectacle s’embolcalla amb un repertori de música amaziga i juga amb elements quotidians com el "facha", un cinturó de tela que utilitzen els aprenents d’acròbates, i uns "djena", gibrells de metall vermells per a la bugada, però també instrument de festa en els casaments, i que els artistes van utilitzar per construir figures piramidals o d'altres formes. La sorra de la platja també va ser un element que va aparèxier a l'escenari en els moments àlgids de l'espectacle i que ajuda a l'espectador a connectar amb l'origen mediterrani de 'Halka'.

equilibri Groupe Tànger

Tal com explicava unes hores abans la directora del grup marroquí, Sanae el Kamouni, més enllà de reviure la tradició, les figures circulars de 'Halka' "donen forma a una dimensió espiritual amb la intenció de transmetre bellesa, il·lusió i alegria". Al mateix temps, van haver-hi escenes que "expressen les contradiccions entre el món sagrat i el profà, i s'interroguen sobre el paper de les dones en les societats magribines". I tot plegat amanit amb un embolcall musical fet de poesia, de percussions i de cants que aporten espiritualitat, recordant-nos així que l'acrobàcia tradicional marroquina s'inspira en les ensenyances del savi sufí Sidi Ahmed Ou Moussa, nascut cap a 1460.

Groupe Tànger comiat

Piràmides de vertigen i acrobàcies espectaculars en un espectacle d'alt voltatge. És el més nou d'una companyia nascuda a les platges de Tànger l'any 2003, quan un grup de joves marroquins que perfeccionaven la seva tècnica van esdevenir ambaixadors de l'acrobàcia tradicional de la seva terra. I ahir ho van tornar a demostrar a Valls, en el marc dels actes de la Fira de Santa Úrsula, i davant d'un públic heterogeni format per vallencs i visitants de diversos orígens, units amb un únic propòsit, el de gaudir de la cultura.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: