Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El concert 'Camins de l'exili i de l'esperança' inaugura el VI Festival de Música Antiga de Poblet

El mestre Savall reivindica la música com el "camí "per dignificar i desenvolupar "la qualitat humana dels refugiats"

El mestre Jordi Savall en el concert inaugural del VI Festival de Música Antiga de Poblet El mestre Jordi Savall en el concert inaugural del VI Festival de Música Antiga de Poblet MAR ROVIRA / ACN
Espectacles ACN
Dissabte, 11 Agost 2018 08:30

La sisena edició del Festival de Música Antiga de Poblet s'ha estrenat aquest divendres a la nit amb el concert 'Camins de l'exili i de l'esperança', interpretat per Orpheus XXI i Hespèrion XXI. Així, sota la direcció artística del mestre Jordi Savall i davant de gairebé 700 persones, els músics refugiats de Síria, Kurdistan, Bangla Desh, Bielorússia, Marroc i Turquia, han transmès a través de la música la "celebració de la llibertat i de sentir-se lliures", segons Savall. "Donar als refugiats un camí per poder desenvolupar la seva qualitat humana i poder-los integrar d'una forma bella és una de les coses mínimes que podem fer", ha remarcat el mestre. El concert inaugural ha comptat amb la presència del president Quim Torra. Durant tot el cap de setmana el monestir de Poblet acollirà tres concerts més i conferències que reflexionaran sobre les temàtiques que tracten les actuacions musicals programades.

El Festival de Música Antiga de Poblet, dedicat enguany a la 'Memòria dels símbols: del poder, de la fe i de l'exili', ha encetat la programació amb l'actuació dels músics d'Orpheus XXI i Hespèrion XXI, que han rebut l'admiració i els aplaudiments del públic durant gairebé les dues hores de concert. L'actuació s'ha reubicat a la sala de l'antic dormitori dels monjos per precaució atès que s'esperaven pluges.

El mestre Jordi Savall ha afirmat que el projecte d'Orpheus, format per músics refugiats, ha estat una de les experiències "més meravelloses dels últims anys". Savall ha explicat que interpretant i ensenyant música aconsegueixen dignificar la feina dels músics refugiats i fer-los visibles. "Crec que una de les grans mancances que hem tingut els països europeus a l'hora d'acollir els immigrants és tenir-los al marge i no donar-los una oportunitat", ha afirmat.

Festival Música Antiga Poblet 18

Així Savall, considera que si es dona un "camí" als refugiats poden "desenvolupar la seva qualitat humana i integrar-se d'una forma bella". I és que el director artístic del festival raona que desvincular aquestes persones de la cultura i desemparar-les suposa la creació d'una "energia molt negativa que es pot transformar", tal com va passar, diu, amb els "nanos dels atemptats que vivien aquí però no se sentien integrats".

D'altra banda, el festival ha programat tres concerts més durant tot el cap de setmana. Tasto Solo serà l'encarregat d'actuar aquest dissabte al matí amb el concert 'Early Modern English Music". Així, el festival donarà cabuda a formacions emergents per primera vegada, com la d'aquests tres joves músics que interpreten música medieval. El concert 'Les Nations', de François Couperin, serà el protagonista de la segona nit certament. Segons Savall, Couperin és un dels "grans" compositors francesos" i s'interpretarà una de les seves obres "més importants".

Pel que fa al concert de cloenda de diumenge, 'Retaules Espirituals', estarà dedicat a un dels "grans compositors catalans", el monjo Mateu Fletxa i, també a Bartomeu Càrceres. De fet, segons el mestre, Fletxa es mereix aquest reconeixement perquè és "poc conegut".

autoritats Festival Música Antiga

A més a més, després de "l'èxit" de l'edició anterior, també s'han programat conferències prèvies als concerts per tractar les qüestions com el refugi de la memòria, cap on van els valors europeus i sobre la figura de Mateu Fletxa.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: