Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El concert del jove talent Bruno Philippe inaugura el 38è Festival Internacional de Música Pau Casals

El certamen està dedicat a la tasca del violoncel·lista per recuperar les obres alemanyes desprestigiades per la Primera Guerra Mundial

El violoncel·lista francès Bruno Philippe i del pianista Jérome Ducros en el concert inaugural del 38è Festival Internacional de música Pau Casals El violoncel·lista francès Bruno Philippe i del pianista Jérome Ducros en el concert inaugural del 38è Festival Internacional de música Pau Casals MAR ROVIRA / ACN
Espectacles ACN
Dilluns, 16 Juliol 2018 07:35

El 38è Festival Internacional de Música Pau Casals (FIMPC) va donar el tret de sortida dissabte al vespre, a l'Auditori Pau Casals d'El Vendrell, amb el concert de la jove promesa Bruno Philippe. "És molt especial per un músic ser on Casals va viure i tocar. És un músic llegendari que ha inspirat a totes les generacions", ha assegurat Philippe. Durant el concert inaugural, que tenia per títol 'Beethoven i la gran escola romàntica alemanya!', van sonar peces de Schubert, Schumann i Brahms. També va actuar la mezzosoprano Delphine Haidan que ha substituït la soprano Nazan Fikret, la qual no va poder assistir per malaltia. La programació enguany està basada en la temàtica 'Casals i la Primera Guerra Mundial: l'inici de la lluita per la pau i la democràcia'. Segons el director artístic, Bernard Meillat, aquesta guerra va suposar "el començament d'una nova vida per Casals". El certamen ha programat set concerts més i es clourà amb el 24 de juliol amb el jove violoncel·lista Pablo Ferrández.

El concert inaugural del festival va comptar amb tres parts, totes dedicades a Beethoven, Shumann i Shubbert. Segons el gerent de l'Auditori Pau Casals, Oriol Toldrà, l'actuació va tenir un format "diferent". De fet va ser un concert com els que es feien al segle XIX en el qual es va reivindicar una de les lluites del mestre Pau Casals, al qual li agradaven molt els compositors alemanys.

"Quan els artistes alemanys estaven vetats perquè eren mal vistos pels fets de la Primera Guerra Mundial, Pau Casals els va fomentar", ha afirmat Toldrà. Totes les peces triades s'han escollit "expressament", va detallar tot explicant que Casals considerava que era una "ximpleria" barrejar la música amb la política. Per aquesta raó, Toldrà va recordar que el músic català va fundar als Estats Unitts la societat dedicada a Beethoven.

De fet, el director artístic va destacar que la Primera Guerra Mundial va ser un punt d'inflexió en la vida de Casals. "Estava molt trist i preocupat per la humanitat i l'estupidesa i l'horror d'aquell temps, això li va canviar completament la seva ment", va asseverar Meillat.

La jove promesa Bruno Phillippe fa emmudir el públic

"Té un gran talent en Phillippe, va guanyar el concurs belga Queen Elizabeth l'any passat, en el qual la Marta Casals era un membre del jurat i en va quedar encantada", assegura Meillat. El violoncel·lista va actuar amb el pianista Jerome Ducros, amb Bertrand Lade al clarinet i la mezzosoprano francesa Delphine Haidan, que va substituir Nazan Fikret. L'artista anglesa ha patit mal d'orella, cosa que li ha impedit volar fins a Catalunya, i de retruc, actuar.

Pel que fa al jove músic és de Perpinyà, té 24 anys i des dels cinc anys que està vinculat al món de la música. Phillippe diu no recordar el moment que va pujar damunt de l'escenari de forma professional, però precisa que com a mínim en fa una dècada que hi toca. "És molt especial per un músic ser aquí on solia viure i tocar Casals", va afirmar. I va reiterar que està "molt content de tenir l'oportunitat" d'actuar a l'Auditori vendrellenc.

"Sentir l'atmosfera d'aquest municipi és més especial per un violoncel·lista. Casals és un músic llegendari i ha inspirat a totes les generacions de músics que toquen avui, tant com a músic com a ésser humà", va admetre.

Deu dies de festival amb set concerts més

La programació continuarà el 16 de juliol amb el músic francès Steven Isserlis acompanyat de l'Orquestra Simfònica Camera Musicae i dirigits per Tomàs Grau. L'endemà serà el torn de la violinista Amandine Beyer, que actuarà amb el seu conjunt Gli Incogniti. El dimecres 18 de juliol la pianista Connie Shih farà tàndem amb Steven Isserlis, que en aquesta edició repeteix dalt de l'escenari. En aquest cas, protagonitzaran el concert 'El violoncel en temps de guerra', amb obres de compositors de la talla de Bach, Schumann o Debussy.

Els darrers concerts aniran a càrrec de l'organista Gerhard Weinberger qui conduirà el concert 'Grandesa i serenitat de Bach' a l'església parroquial del Vendrell el divendres 18 de juliol. L'endemà el pianista Javier Perianes oferirà el concert 'Debussy i el seu amic Falla' a l'Auditori.

Finalment, el festival acollirà el grup Ensemble Murtra amb la coreografia de Maxime Thomas el dissabte 21. L'agrupació estarà acompanyada per Antonin Monié i Ida Viikinoski amb la narració de Jaume Comas del text de Charles-Ferdinand Ramuz amb música d'Igor Stravinsky. La 38a edició del FIMPC clourà el dimarts 24 amb el jove violoncel·lista Pablo Ferrández acompanyat de l'Orquestra Simfònica Camera Musicae.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: