Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El Teatre Nacional de Catalunya desperta Frankenstein a Valls

L'elenc artístic està liderat per Joel Joan, Àngel Llàcer i Lluís Marco

'Frankenstein', una producció del Teatre Nacional de Catalunya protagonitzada per Joel Joan, Àngel Llàcer i Lluís Marco 'Frankenstein', una producció del Teatre Nacional de Catalunya protagonitzada per Joel Joan, Àngel Llàcer i Lluís Marco CEDIDA
Espectacles Redacció Infocamp
Dissabte, 14 abril 2018 08:45

'Frankenstein', el clàssic de Mary Shelley sobre un dels monstres més famosos de la història que mostra les tenebres d'una societat incapaç d'assumir la diferència, arriba aquest dissabte 14 d’abril al Centre Cultural de Valls, dins la programació estable dels Teatres de Valls. La companyia del Teatre Nacional de Catalunya, que va exhaurir les localitats per a totes les funcions a Barcelona, estarà integrada en aquest muntatge per Joel Joan, Àngel Llàcer, Lluís Marco, Magda Puig, Albert Triola, Pere Vallribera i Alba De la Cruz.

El Teatre Nacional de Catalunya aterra a Valls amb un dels grans espectacles de la temporada en curs, Frankenstein. L’any 1818, Mary Shelley va dotar d’una vida perdurable el seu cèlebre monstre, que amb la seva multiplicitat orgànica acabaria esdevenint un mite fonamental de la nova societat contemporània, abocada a un replantejament profund de les construccions d’identitat en el nou món marcat per la industrialització i la reorganització dels poders fàctics.

200 anys després de la primera publicació de la novel·la, la directora Carme Portaceli porta a escena la història d’aquest Prometeu modern amb una dramatúrgia de Guillem Morales -director i guionista de la premiada pel·lícula Los ojos de Julia, i resident a Londres des de fa anys-, que indaga en els territoris més tenebrosos de la humanitat ferida del mite.

Destaca la serietat en l'obstinació del duo protagonista, integrat per Joel Joan en el paper de la desgraciada i deforme criatura plena de costures, amb un notable treball de composició, cosa gens fàcil quan competeixes amb la idea del monstre que tothom té al cap, i per Àngel Llàcer com el seu creador Víctor Frankenstein.

Com en el llibre, precursor del gènere de ciència-ficció, l'obra es pregunta qui és més sinistre, la criatura o el seu creador. L'adaptació de Guillem Morales se centra en el viatge invers que realitzen el egocèntric Dr. Victor Frankenstein i la seva criatura. El malson del científic comença quan després de crear un ésser contra-natura a partir de cadàvers disseccionats es desentén d'ell just quan ha aconseguit el seu experiment.

La foscor i la llum

El científic, que té tot el coneixement, viatja de la llum a la foscor. Malgrat la seva intel·ligència, comença a transformar-se des del moment en què abandona la seva criatura, la seva monstruosa creació. En canvi, el recorregut d’aquest ésser deforme de grans dimensions serà de la foscor a la llum. És rebutjat per diferent però aprèn a caminar, parlar, llegir, sentir i estimar. El seu gran aliat serà De Lacey, que interpreta l’actor Lluís Marco qui també assumeix el paper del pare de Victor Frankenstein. El muntatge comença amb la creació de Frankenstein perquè és important ressaltar aquest vincle entre ell i la seva criatura. Tot i que la rebutgi, tots dos estan connectats.

La dramatúrgia del director i guionista del film Los ojos de Julia se centra, d'una banda, en l'acte de la creació i la responsabilitat que implica. De l'altra, en la por i rebuig cap a l'altre, el desconegut, el diferent. És la por atàvica que la novel·la de Shelley va qüestionar, posant en dubte la moral burgesa de la seva època que identificava el bell amb el bo i el lleig amb el dolent.

L'acció se situa en l'època de Shelley, entre finals del segle XVIII i principis del XIX, quan la societat encara es preguntava sobre el progrés, les conseqüències dels avanços científics i la revolució industrial. Tot i que s'ha traslladat a escena amb fidelitat tant l'atmosfera de la novel·la com els personatges, l'adaptació inclou variacions importants, sobretot en l'últim acte. El final no és com el de la novel·la. "Volia explorar més la relació entre creador i criatura", ha explicat Morales.

L'espai escènic s'adapta a la història, intenta captar aquestes atmosferes reals i poètiques, inquietants i belles de la novel·la. La llum, els efectes sonors, la música i les projeccions juguen un paper important a l'hora de crear ambients i de transformar la caixa escènica en un espai capaç d'oprimir o alliberar els personatges.

Localitats i promocions

Les localitats es poden adquirir les 24 hores al web www.ticketea.com, al telefon 902 044 226, i a les taquilles del Teatre Principal els dimecres a la tarda i els divendres al matí, així com al Centre Cultural també una hora abans de la representació, programada a les 21 h. Aquest espectacle compta amb les promocions 3 x 30 x 30 per als menors de 30 anys amb entrades a 3 euros els darrers 30 minuts abans de l’inici de la funció; la Promo3 per a persones en situació d’atur amb entrades també a 3 euros en qualsevol moment, i la Promo Apropa Cultura per a col·lectius amb risc d’exclusió social.

 

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: