Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

La URV es proposa reduir en un 20% el consum energètic el 2023

La despesa pressupostada durant aquest exercici ascendeix als 2,3 MEUR i podria superar els 7 l'any vinent

Plaques solars instal·lades sobre l'aulari del campus Sescelades Plaques solars instal·lades sobre l'aulari del campus Sescelades URV
Ensenyament ACN
Dijous, 27 Octubre 2022 20:36

El Consell de Govern de la URV ha aprovat un pla d'emergència per reduir la factura pel consum de gas i electricitat en un 20% el pròxim 2023. La universitat preveu destinar enguany 2,3 milions d'euros del seu pressupost a aquest capítol i avisa que, si no pren mesures sobre el consum, la despesa pot superar els 7 milions d'euros l'any vinent, segons els últims preus de referència. Així, i en paral·lel a la negociació del sistema d'adquisició d'energia de manera consorciada, el pla per millorar l'eficiència energètica i millores tant l'ús com la gestió. De forma imminent, una comissió de governança elaborarà les directrius globals que s'aplicaran a tots els centres i campus amb mesures d'eficiència energètica.

A mig i llarg termini, es milloraran les infraestructures, es renovaran els sistemes de climatització, enllumenat per tancar zones d'edificis en funció de l'ús, es renovarà la xarxa de monitoratge i es certificaran energèticament els edificis.

En aquest eix s'incorpora també la producció pròpia d'energia amb plaques fotovoltaiques, que ja estava en marxa i es recollia en el Pla de sostenibilitat ambiental i acció climàtica. La primera fase del projecte ja s'està desplegant als campus Catalunya i Sescelades (Tarragona) i Terres de l'Ebre (Tortosa), i en pròximes fases s'instal·laran plaques al campus Bellissens (Reus) i continuarà el desplegament a Sescelades. No obstant això, la generació d'energia a través d'aquesta font renovable, apunta la URV, només cobrirà el 6,6% del consum total un cop estiguin totes les fases en marxa.

Pel que fa al calendari del pla aprovat aquest dijous, en el que queda d'any es revisarà el sistema de monitorització, es crearan els grups de treball i s'executaran les mesures primeres. Al 2023 continuarà l'execució i començarà l'avaluació continua per maximitzar els efectes de la racionalització fins assolir la reducció del consum del 20%. Els anys següents continuaran les mesures d'estalvi amb l'objectiu de mantenir la reducció del consum i la despesa però ja en un 10% anual a partir de 2024, fins que es revisi el pla per complet l'any 2026. El pla, assegura l'equip directiu, té característiques de document marc i deixa part de la capacitat de decisió en els centres i campus, que hauran de proposar mesures per sectors.

En paral·lel, les universitats catalanes estan negociant el sistema d'adquisició d'energia de manera consorciada, per la qual cosa el Consell de Govern ha aprovat una despesa pluriennal per a la contractació dels subministraments energètics pel període 2023-26, que al 2023 suposaria 6,45 milions d'euros sense IVA. Segons la mateixa universitat, el 73% del seu consum energètic és d'electricitat i el 27% és de gas.

D'altra banda, el Consell de Govern també ha aprovat les bases per als pressupostos participatius dels estudiants, amb l'objectiu que els mateixos estudiants proposin i decideixin a quins projectes es destinaran 50.000 euros reservats a aquesta finalitat i que caldrà aprovar amb el pressupost de 2023. Serà el Consell d'Estudiants el que estableixi el mecanisme de participació.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: