Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Torredembarra lliurarà a la Mestra Maria Antònia el títol pòstum de Filla Adoptiva

L'acte tindrà lloc aquest divendres, a les 19 h, a la Sala de Plens de l’Ajuntament i demà dissabte se celebra la Primera Jornada educativa

Torredembarra ret homenatge aquest cap de setmana a Maria Antònia Hernández Sagarra, la "Mestra Maria Antònia" Torredembarra ret homenatge aquest cap de setmana a Maria Antònia Hernández Sagarra, la "Mestra Maria Antònia" CEDIDA
Ensenyament Redacció Infocamp
Divendres, 07 Octubre 2022 15:22

El 8 d’octubre farà 52 anys que va morir Maria Antònia Hernández Sagarra i aquest cap de setmana s’han programat diferents actes a Torredembarra que permetran reprendre l’Any Mestra Maria Antònia, que es va iniciar el 2020 i que la pandèmia ha anat alentint, i obrir una nova etapa centrada en el seu llegat educatiu.

Lliurament del títol pòstum de Filla Adoptiva de Torredembarra

D’aquesta manera, aquest divendres 7 d’octubre es durà a terme el lliurament del títol pòstum de Filla Adoptiva de Torredembarra. L’acte tindrà lloc a les 19 h, a la Sala de Plens de l’Ajuntament. Per poder accedir-hi, cal reservar a 667 17 12 91. El ple de l’Ajuntament de Torredembarra va aprovar per unanimitat la concessió d’aquest títol el 19 de novembre de 2020.

La regidora d’Educació i Biblioteca, Maria Gual, ha recordat que Maria Antònia Hernández Sagarra "va ser una mestra amb una gran vocació, de valors republicans i defensora de la llengua catalana, persona molt estimada a Torredembarra, on va arribar l’any 1934 i on va morir el 1970 a causa d’un tràgic accident de circulació".

Primera Jornada Educativa a la Biblioteca

El mateix 8 d’octubre, a la Biblioteca Municipal de Torredembarra que porta el seu nom, es durà a terme la Primera Jornada educativa Mestra Maria Antònia, amb el següent programa d’activitats:

17 h.- Exposició d’objectes d’alumnes i presentació del Mural de l’eix biogràfic de la mestra.

17.30 h.- Debat 'Llegir, per què?'. Debat sobre lectura i escola, amb Josep Bargalló (catedràtic de Secundària, Llicenciat en Filologia Catalana per la UB i Màster en Llengua, Literatura i Estudis Catalans per la URV), Marta Camarero (és professora i investigadora del Departament de Pedagogia de la Universitat Rovira i Virgili) i Maria Gual (mestra i Màster Universitari en Biblioteca Escolar i Promoció de la Lectura). Modera, Ana Merino (directora de la Biblioteca Mestra Maria Antònia). Inscripcions al 667.17 12 91.

19 h.- Recital del poeta i rapsode internacional Josep Pedrals, en clau pedagògica. Inscripcions al 667.17 12 91.

20 h.- Cloenda amb vins de la DO Tarragona.

La Mestra Maria Antònia

Maria Antònia Hernández Sagarra (Madrid 1912 - Torredembarra 1970) va ser mestra a l'escola pública de Torredembarra des del 1934 fins que el 1968 fou nomenada directora de l’Escola Àngel Guimerà del Vendrell. Tot i haver nascut a Madrid, va aprendre català ràpidament per a ensenyar-lo als seus alumnes. Va ser guardonada amb la medalla de l’Ordre d’Alfons X “el Savi”, en atenció als seus mèrits en el desenvolupament de la seva tasca notòriament vocacional. A l'escola, va crear la primera biblioteca d'aula de la vila i va donar suport a moltes noies perquè estudiessin i poguessin emancipar-se. Era molt estimada pel seu alumnat, com demostra el fet que el 2008, després d'una consulta popular, el consistori va decidir atorgar el seu nom a la nova biblioteca municipal. La seva mort, en un accident de trànsit consternà els veïns i per aquest fet l’Ajuntament de Torredembarra acordà per unanimitat donar-li el seu nom a un carrer de la vila, decisió que en aquell moment no es va aplicar i que l’actual Regidoria d’Educació i de Biblioteca vol dur a terme properament.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: