Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

L'Esquerra Independentista de Valls demana avançar en la prohibició de la presència de l'exèrcit a l'Espai de l’Estudiant

Les formacions anticapitalistes creuen que l’Ajuntament i l’IEV no es poden limitar a fer complir el Codi Ètic i que cal anar més enllà

Quatre entitats de l'Esquerra Independentista de Valls van mostrar el seu rebuig a la presència de l'exèrcit dins de l'Espai de l'estudiant de Valls  Quatre entitats de l'Esquerra Independentista de Valls van mostrar el seu rebuig a la presència de l'exèrcit dins de l'Espai de l'estudiant de Valls TWITTER LA FORJA-ALT CAMP
Ensenyament Redacció Infocamp
Diumenge, 13 Març 2022 16:49

Aquesta setmana s'ha celebrat una nova edició de l’Espai de l’Estudiant a Valls, la qual recupera la presencialitat després d’un parell d’anys a causa de la Covid-19. Des de fa mesos -i com cada any- s'ha comptat amb la presència de l’exèrcit espanyol a l’esdeveniment. L’Ajuntament de Valls juntament amb l’entitat organitzadora - l’Institut d’Estudis Vallencs (IEV) - justifiquen la seva presència amb l'argument que l’exèrcit és una entitat que compta amb un centre docent i, per tant, té tot el dret a assistir-hi. En els darrers anys, l’equip de govern sosté que, des de l’Administració no se li pot barrar el pas, sinó
únicament fer-los complir el Codi Ètic que no permet “la difusió d’elements bèl·lics o que fomentin la violència", és a dir, que vagin uniformats o portin armes.

L'Esquerra Independentista demanar anar més enllà

Contràriament, quatre entitats de l'Esquerra Independentista de Valls (CUP Valls, SEPC Valls, La Forja-Alt Camp i Desmilitaritzem) consideren que "l’equip de govern compta amb els mecanismes suficients per fer costat a l’IEV i prohibir l’entrada a gent armada a l’Espai". 

En primer lloc, recorden que el Parlament de Catalunya va aprovar el juliol de 2016 la Moció 55/XI per majoria absoluta (JxCat, ERC, Catalunya en Comú-Podem i CUP-CC), la qual tracta sobre la Desmilitarització de Catalunya. Concretament, un dels punts de la moció assenyala directament a Valls i “insta el Govern a evitar la presència de l’exèrcit en qualsevol centre educatiu i de formació i evitar que tampoc sigui present a espais educatius i promocionals, com ara l’Espai de l’Estudiant de Valls”.

En segon lloc, també es refereixen a una moció aprovada per l'Ajuntament de Valls, el febrer de 2017, "a favor de la construcció de la cultura de la pau i la desmilitarització". Posteriorment, aquest text va ser aprovat també pel Parlament.

Denuncien l'incompliment del Codi Ètic

Per aquest motiu, des de les diverses associacions i sindicats estudiantils reiteren que "cal fer front comú, tal com ja va succeir als esdeveniments homòlegs celebrats a Lleida i Girona; posicionar-se en contra de la presència d'aquells que venen a fer-nos les guerres i avançar cap a la prohibició de la presència de l’exèrcit a Valls, al·legant l’incompliment del Codi Ètic aprovat el 2017".

A més, els anticapitalistes recorden que fa pocs dies el mateix Ajuntament, en la Declaració Institucional en contra de la guerra a Ucraïna, va explicitar el rebuig a la resolució militar dels conflictes i l’aposta ferma per una cultura de pau. Per tant, la presència de l’exèrcit a l’Espai de l’Estudiant, segons els anticapitalistes, "denota una manca de coherència respecte les declaracions", i des de les diferents formacions són partidàries de "no deixar que aquells qui ens han atonyinat i menyspreat ens passegin tranquil·lament per casa nostra".

Finalment, les entitats remarquen que la seva crítica per la presència de l'exèrcit a l'Espai de l'Estudiant de Valls no és, ni molt menys, una crítica cap a l'Espai de l'Estudiant en general, ja que creuen que "és un espai molt valuós pel jovent de la província, i que Valls té molta sort disposant d'un espai d'aquestes característiques".

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: