Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Àlex Arenas remarca el paper de les matemàtiques en la gestió de la covid-19 en la lliçó inaugural del curs de la URV

El científic lamenta que les autoritats no van respondre a temps a les advertències dels científics

El catedràtic de la URV, Àlex Arenas, durant la seva lliçó inaugural del curs 2020-2021 de la URV El catedràtic de la URV, Àlex Arenas, durant la seva lliçó inaugural del curs 2020-2021 de la URV URV
Ensenyament ACN
Divendres, 16 Octubre 2020 15:59

El catedràtic del Departament d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques de la Universitat Rovira i Virgili (URV), Àlex Arenas, ha estat l'encarregat de pronunciar la lliçó inaugural del curs acadèmic 2020-2021 de la universitat tarragonina. Arenas ha remarcat el paper de les matemàtiques i la física en la gestió de la covid-19 i ha explicat com des del seu equip han adaptat els models existents d'anàlisis de pandèmies a la situació actual causada per la covid-19 a l'Estat des del mes de gener. El científic ha defensat que els seus models han predit amb força exactitud l'evolució del virus i ha lamentat que les autoritats no van respondre a temps a les advertències dels científics quan el coronavirus va arribar.

Arenas ha detallat el funcionament del número de reproducció bàsic de les pandèmies, conegut com a 'R' i que s'utilitza per quantificar la capacitat de contagi de la malaltia en una població. El catedràtic ha emfatitzat que els epidemiòlegs treballen amb "models compartimentals", en els quals "s'estratifica el procés de la infecció en diferents fases". Tot i això, les característiques de la covid-19 van fer que des del primer moment els experts s'adonessin que necessitaven un model "més complex que el que tenim fins ara". En aquest sentit, el fet que hi hagi infectats asimptomàtics "ha complicat extraordinàriament el problema".

En totes les variables que analitzaven també hi van haver d'incloure la mobilitat, així com van necessitar dividir el model per edats, ja que es va descobrir que "l'afectació del virus era diferent en nens, adults i gent gran".

Amb tots els elements a la mà, Arenas ha recordat que des del febrer van "alertar les autoritats sanitàries". "I a partir d'aquí és quan vam detectar les diferències entre polítics i científics. Cap de les autoritats va respondre a temps a les advertències, i quan es va complicar molt es van adonar que havien d'escoltar els científics", ha lamentat. Amb tot, ha assegurat que al març es va actuar dues setmanes tard a l'hora de decretar el confinament total de la població.

L'altre gran error polític assenyalat per Arenas va arribar al juny. "Teníem un pla de desescalada que estava molt ben fet, amb terminis ben indicats i els períodes delimitats. Però Barcelona i Madrid es van saltar els períodes de dues setmanes per motius econòmics, i això va portar els problemes dels rebrots de l'estiu", ha etzibat. També aleshores va intentar que des del Departament de Salut es posessin més rastrejadors, per ser proactius en la recerca de les cadenes de contacte, però ha afirmat que "durant mesos" no el van escoltar. "Per això estem en la fase que estem", ha dit.

Adaptació a la virtualitat

La rectora de la URV, María José Figueras, ha remarcat en el seu discurs l'esforç fet per la universitat per adaptar-se a la virtualitat. "Ha estat un procés fet amb un temps rècord", ha valorat positivament. Tot i això, ha reclamat un millor finançament per a les universitats públiques catalanes. "El nostre pressupost representa una petita fracció del que tenen universitats similars amb les quals compartim posició en els rànquings internacionals", ha manifestat. Figueras també ha destacat el paper de la URV en la lluita contra la covid des de diferents vessants, com la recerca i el coneixement que genera.

En l'acte també hi han intervingut de manera telemàtica el conseller en funcions d'Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, i l'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà. El primer ha destacat la URV com un centre de referència territorial per vertebrar el Camp de Tarragona i el sud de Catalunya. "La URV és un model d'èxit com demostren els rànquings internacionals", ha emfatitzat; i a la vegada ha posat de relleu que "el 95% dels estudiants de Catalunya estudien en el 5% de les millors universitats del món".

Per la seva banda, Ricomà, ha posat de manifest que en el context actual com a societat es troben a faltar "els recursos que haurien d'haver anat a investigació i recerca" en els darrers anys i ha instat a treballar "amb projectes de transformació". En la mateixa línia s'ha expressat el vicepresident del Consell Social de la URV, Josep Enric Carreres, que ha sostingut que "l'infrafinançament en sanitat i educació pública del país ja és una realitat comprovada".

L'acte s'ha fet al Paraninf del rectorat de la URV sense públic i ha estat retransmès en directe a través d'internet.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: