Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Un màster per saber afrontar els canvis emergents que afecten a la societat

Els canvis a que està sotmesa de manera constant la nostra societat, amb els efectes del Covid-19 encara vigents i com a exemple, han motivat un any més als responsables de les facultats de Ciències Jurídiques i Ciències de l’Educació de la URV a convocar el Màster universitari en Innovació en la Intervenció Social i Educativa.

Eva Zafra Aparici, coordinadora del Màster universitari en Innovació en la Intervenció Social i Educativa Eva Zafra Aparici, coordinadora del Màster universitari en Innovació en la Intervenció Social i Educativa CEDIDA
Ensenyament Redacció Infocamp
Dissabte, 13 Juny 2020 10:14

L’objectiu passa per formar especialistes en aquest àmbit, el de la intervenció social i educativa innovadores, per a l’acompanyament de persones, grups i comunitats en els processos de canvi emergents actuals. Conversem amb Eva Zafra, coordinadora del màster, sobre tots els seus aspectes.

Eva, a quin tipus d’alumnat s’adreça aquest màster?

El màster és multidisciplinar, la qual cosa enriqueix els procediments docents d’aprenentatge i alhora els coneixements adquirits. Va dirigit a professionals consolidats o recents graduats que es dediquin a l’àmbit de la intervenció socioeducativa. Sobre tot, al Treball Social, a l’Educació Social o a l’Educació Infantil i Primària. Igualment, el màster s’adreça a persones titulades en Sociologia, Pedagogia, Psicologia, Antropologia i àmbits afins com el sòciosanitari.

Comptem, a més a més, amb estudiants internacionals que busquen millorar el seu currículum o complementar-ho des d’alguna de les vessants –social o educativa- que ofereix el màster.

Què el diferencia d’altres? Que fa que aquesta titulació sigui singular?

El Màster en Innovació en la Intervenció Social i Educativa és singular perquè ofereix un aprenentatge global, interrelacionant les metodologies d’intervenció socioeducatives amb les de la recerca perquè puguin tenir un impacte real sobre les organitzacions, els professionals i la població. En aquest sentit, el màster ofereix un espai d’aprenentatge que permet reflexionar i ser crítics sobre els models i la pràctica de la intervenció; alhora que creatius i amb capacitat de formular i construir noves propostes. Això es possible, a més a més, perquè es tracta d’un màster dissenyat i implementat amb la col·laboració del Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya i el Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya.

Enguany, precisament per tot el conflicte amb el Covid19, aquest màster té molta més rellevància. Com pot ajudar en situacions com l’actual?

Aquesta titulació permet formar especialistes que integrin la perspectiva social i educativa, tant en els coneixements teòrics com en la pràctica, per poder afrontar professionalment els reptes d’una societat cada vegada més diversa i en constant canvi; un canvi que, a més a més, s’ha fet més evident amb l’actual situació comportada per la COVID19.

Aquesta “nova realitat” sobrevinguda requereix, més que mai, la co-creació i l’aprenentatge de metodologies capaces d’intervenir en els nous escenaris socioeducatius d’una manera eficaç. Per exemple, fomentant les estratègies i habilitats de cura i autocora professional i de les organitzacions; i/o promovent fórmules d’ajuda mútua, treball comunitari i acompanyament socioeducatiu que vagin més enllà de les prestacions davant l’augment de la demanda assistencial que es preveu per la crisi socioeconòmica derivada del Covid.

Quins aprenentatges tindran finalment els alumnes i quines sortides professionals i laborals els pot facilitar? Quin impacte té en aquest sentit el màster?

La formació obtinguda en aquest màster afavoreix a l’estudiant a trobar llocs de treball tant en serveis socials, com en el tercer sector, l'empresa privada i en investigació. En aquest sentit, els nostres alumnes i alumnes troben feina en àmbits de l'educació reglada i no reglada, justícia, salut, infància, així com en organitzacions nacionals i internacionals sense ànim de lucre. També ens consten alumnes egressats internacionals que han vingut a cursar el màster per tornar als seus països i millorar les seves posicions acadèmiques o professionals.

A més a més, la situació conjuntural actual de “coronacrisi” ha provocat l'emergència de situacions de desigualtat i exclusió social i canvis en la provisió pública de serveis. Els efectes són tant immediats com a llarg termini i estan requerint de professionals capacitats per analitzar la complexitat d’aquests nous escenaris i intervenir-hi. En aquest context, el paper formatiu i l'enfocament investigador del màster afavoreixen l'adquisició de tècniques i mètodes d'intervenció per a la millora de la presa de decisions i de les intervencions relatives en aquests contextos de canvi.

De les edicions anteriors, quines experiències n’heu extret que puguin ajudar als interessats a acabar-los de convèncer?

Destaquem la relació establerta amb l’alumnat i evidenciar que molts dels aprenentatges adquirits al màsters els han servit per trobar feina i/o millorar els seus projectes professionals. En aquest sentit, el més gratificant han estat les seves pròpies valoracions sobre el màster. Afegeixo les cites literals de dos alumnes:

“Considero que ha sido especialmente gratificante poder conocer diferentes formas de intervenir y/o llevar a cabo un proyecto innovador en la sociedad actual. Además el hecho de poder disponer de la explicación, en primera persona, de diferentes profesionales del ámbito socioeducativo ha sido muy enriquecedor." (Educadora social, estudiant del màster)

"Lo que más valoro del master es su dinámica, su estructura que se entrelaza todo para encontrar sentido a la intervención social y educativa desde procesos de innovación, algunos aportados por el master otros fomentados para la creación." (Metge, estudiant del màster)

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: