Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

L’Escola Internacional del Camp garanteix l’avenç acadèmic dels seus alumnes amb un model “confinat”

Es tracta d’un sistema en què s’han mantingut les classes, horaris i rutines dels estudiants, de forma virtual / De cara al curs vinent, es plategen un model combinat

L'Escola Internacional del Camp, que es troba a Salou L'Escola Internacional del Camp, que es troba a Salou EIC
Ensenyament Alba Sancha
Dimecres, 13 Mai 2020 14:03

Escola de confinament, que no escola online. Aquesta és el concepte que han aplicat i desenvolupat a l’Escola Internacional del Camp (EIC), a Salou, per garantir que els seus alumnes hagin continuat avançant acadèmicament amb la màxima normalitat possible, tot i que des de casa. Aquest mètode no es basa en fer arribar material i deures diàriament als estudiants, sinó en continuar oferint classes, tutories, atenció individualitzada o en grups petits i confiant, sobretot en el cas dels alumnes més grans, en la seva autonomia, de manera que els seus horaris i rutines escolars no s’hagin vist alterats. Es tracta d’un sistema, que tal com asseguren des de la direcció del centre, està sent molt productiu i eficaç i amb el qual es planteja continuar durant el pròxim curs, en modalitat combinada amb classes presencials a l’escola, en cas que així ho permeti el marc legal, per assegurar que el centre sigui un espai ‘Covid Free’ i garantir així la seguretat dels seus alumnes.

El model d’escolarització “confinat” de l’EIC ha estat un encert, tal com ho asseguren des de la seva direcció. El secret va ser avançar-se als esdeveniments. Com explica el director general de la Fundació Escola Internacional del Camp (FEIC), Jaume Vilella, des d’un bon començament, quan el virus encara només afectava Asia, ja van saltar les alarmes. De fet, hi havia un viatge planejat al Japó i es va anul·lar. Això els va permetre actuar amb temps, de manera que el mateix dia en què es va anunciar el tancament de les escoles a Catalunya, el passat 12 de març, a l’EIC ja van poder presentar el sistema que seguirien durant les següents setmanes als seus estudiants. A més, basant-se de nou en com havia avançat el virus a la Xina, van comprendre que, realment, l’escola no estaria tancada només dues setmanes, de manera que el plantejament va ser a “més llarg termini” i, fins i tot, “hem pogut encara un tercer trimestre”, apunta Vilella.

El director de la FEIC, Jaum Vilella. EIC

Jaume Vilella FEIC

Però, l’èxit del qual parlen els seus directors no resideix només en l’avançament al problema, sinó, lògicament, també en el mateix sistema emprat. “Vam entendre que no es tractava de passar els dies enviant material i controlant als alumnes, sinó mantenir l’escola, les rutines i els horaris”, explica el director de la FEIC, que destaca també la importància d’haver continuat donant espai a l’atenció individualitzada, a través de tutories i reunions.

L’autonomia dels alumnes, la implicació de les famílies i la vocació del professorat, claus en l’èxit del model

En aquest sentit, el director de l’EIC, Jonathan Day, assegura que “el pla s’adapta a les circumstàncies actuals, amb una educació interactiva i inclusiva” i reconeix que l’èxit d’aquest model resideix, en gran part, en l’autonomia dels alumnes de nivells més alts, com també en la implicació de les famílies, sobretot pels alumnes més petits, com els d’infantil i primària. Tot i això, Day destaca el paper del professorat i assegura que “és en aquests moments quan apareix la vocació”. El director del centre valora molt positivament l’esforç que està fent l’equip docent, ja que detalla que aquest tipus d’educació “confinada” comporta més hores de feina, sobretot en organització.

Així mateix, Day assegura també que el curs es tancarà “com cal” i, en el cas dels alumnes de segon de Batxillerat, podran tenir trobades virtuals amb representants d’universitats. Davant la situació d’excepcionalitat actual, els estudiants no podran visitar les universitats, de manera que des del centre s’ha organitzat aquest sistema perquè puguin continuar amb la seva trajectòria acadèmica amb normalitat.

Igualment, Vilella és realista i reconeix que perquè tot això hagi estat possible, calia una sèrie d’elements preestablerts i “tenir-los ha estat una sort”, com podria ser, per exemple, l’accés de la majoria de famílies als recursos digitals.

L’EIC es planteja un model combinat de cara al retorn a les aules

Ara, les incògnites sorgeixen en el retorn a les aules. “Vivim instal·lats en una incertesa que no fa fàcil dir com seran les coses”, manifesta Vilella, en referència al marc legal que encara no s’ha estipulat i que haurà de disposar com ha de ser el retorn a les aules. Tot i això, el director de la FEIC assegura que, a l’espera del que dicti en departament d’Ensenyament, a l’EIC ja es treballa en un protocol de retorn. En aquest, es prioritzaria, en primera instància, el servei d’acollida als nivells més petits, facilitant així també la conciliació familiar. Pel que fa als alumnes dels nivells més alts, es podria platejar un model combinat, ja que aquests són més autònoms i estan més acostumats al maneig de les tecnologies, com explica Vilella. D’aquesta manera, es podrien “duplicar els espais” per poder garantir que l’escola és un espai ‘Covid Free’. En aquest sentit, el director de la FEIC ha fet referència a diferents sistemes que el centre estaria estudiant per assegurar les mesures d’higiene i seguretat.

Probablement, en primera instància, es prioritzaria el retorn a les aules dels més petits. EIC

EIC

Ajuts a les famílies i reducció de quotes

En aquesta línia, Vilella també ha avançat que de cara al curs vinent es plategen una reducció de les quotes dels alumnes, tot i que dins de les seves possibilitats, ja que, tal com ha recordat, la FEIC és una Fundació sense ànim de lucre, de manera que tot es recapta a través de la contribució de les famílies, de la mateixa manera que tot el que es recapta es destina única i exclusivament a l’escola. És per això que l’EIC haurà d’ajustar molt bé aquesta reducció de quotes perquè de les mateixes dependrà la important despesa que comportarà la contractació de tots els serveis necessaris perquè l’escola sigui ‘Covid Free’. Igualment, i tenint en compte la difícil situació econòmica per la qual podrien estan passant algunes famílies, la FEIC ha decidit destinar tots els recursos que té per a beques i altres ajuts a les famílies que ho necessitin en aquest moment per continuar l’escolarització dels seus fills i filles es a l’escola.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: