Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Un grup de voluntaris millora la comprensió lectora d'alumnes de l'escola Baltsar Segú de Valls

La Biblioteca Carles Cardó se suma al programa LECXIT de foment de la lectura per a l'èxit educatiu

Presentació del punt LECXIT a la Biblioteca Carles Cardó de Valls Presentació del punt LECXIT a la Biblioteca Carles Cardó de Valls AJUNTAMENT DE VALLS
Ensenyament Josep Cartanyà
Dijous, 14 Novembre 2019 07:39

La Biblioteca Carles Cardó de Valls s’ha convertit en punt LECXIT, un projecte de la Fundació Jaume Bofill amb el suport de l’Obra Social “la Caixa” i el departament d’Educació de la Generalitat dirigit a incrementar l’èxit educatiu dels infants a través de la lectura. D’aquesta manera, Valls s’incorpora a la xarxa LECXIT que té com a punt clau treballar amb els alumnes de forma lúdica i amena amb la participació de voluntaris i involucrant a la vegada escoles i famílies.

La regidora d'Educació de Valls, Teresa Rull, ha recordat que el programa LECXIT "s'engloba en l'àmbit dels Plans Educatius d'Entorn, que incideix en aspectes concrets com a ara el reforç escolar, el coneixement de l'entorn o l'educació musical". Per la seva banda, el regidor de Cultura de Valls, Marc Ayala, ha posat en valor la participació de la Biblioteca Carles Cardó en aquest projecte tot recordant que "un dels objectius de la biblioteca és la dinamització de l'entorn amb activitats que en aquest cas tenen una doble funció educativa i social". Per part d'Agustí Subitats, cap de zona de CaixaBank, s'ha mostrat "content i agraït" de poder col·laborar amb el LECXIT.

Prova pilot a l'escola Baltasar Segú

Actualment, el punt LECXIT a Valls compta ja amb una desena de voluntaris i ja hi prenen part alumnes de 9 a 12 anys de l’escola Baltasar Segú, en un programa que s’ha incorporat com a nova activitat del Pla Educatiu d’Entorn i que des de l’Ajuntament es vol estendre a altres centres educatius. El director de l'escola, Maurici Gelambí, ha destacat "la importància del treball que fa el voluntariat amb la canalla", alhora que considera vital "enriquir la comprensió lectora en llengua catalana, que avui dia bona falta fa".

Per la seva banda, la voluntària Teresa Gironès ha remarcat "l'alt grau de satisfacció i la bona acollida" que tenen les sessions del LECXIT i ha animat a aplicar-les a les escoles de Valls.

Quedem a la biblioteca?

Els voluntaris acompanyen en la lectura a 10 alumnes del Baltasar Segú mitjançant una tutoria individual a la setmana que es realitza a la tarda a la Biblioteca Carles Cardó en horari extraescolar. També és clau la participació de les escoles i el professorat, amb les quals es creen ponts pedagògics, així com de les famílies que disposen de material de suport per incentivar la lectura dels infants a casa. En aquest sentit, el projecte vol establir també vincles amb l’entorn de l’escola, com entitats socials i culturals, per generar un clima favorable a l’aprenentatge i la lectura.

Un dels voluntaris del programa, Jaume Gabarró, explica com és una sessió amb els infants: "Ens troben amb els alumnes a la biblioteca. Un cop allí, els nens i nenes escullen el llibre que volen llegir i la bibliotecària també ens aconsella lectures". A partir d'aquí, voluntaris i alumnes se'n van a una àrea reservada per fer la lectura "i anem corregint, busquem els significats,... i veiem si s'ha entès el context de la història,...".

El voluntariat rep abans una formació per preparar les sessions, però també tenen marge de maniobra per adaptar les activitats als interessos de cada alumne, per tal de fer la lectura agradable i establir una relació de confiança.

Un centenar de punts LECXIT

 A Catalunya s’han creat prop d’un centenar de punts LECXIT en un programa que busca millorar la comprensió lectora i els resultats acadèmics de totes les matèries amb una metodologia i uns recursos validats per part de la Fundació Jaume Bofill. El foment de la lectura és clau per a l’èxit educatiu.

Prop d’un 15% dels estudiants no assoleixen les competències lectores bàsiques, en una situació que afecta d’una manera molt directa el seu rendiment escolar. L’informe PISA vincula directament lectura i èxit educatiu i constata que més del 30% dels estudiants amb alt rendiment llegeixen entre 1 i 2 hores al dia.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: