Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Valls reconeix els guanyadors de la 30a edició del Premi de Natura Maria Murtra

En total, s’han repartit 9 premis de diferents modalitats

Lliurament de Premis del 30è Premi de Natura Maria Murtra, que convoca anualment l'Institut d'Estudis Vallencs Lliurament de Premis del 30è Premi de Natura Maria Murtra, que convoca anualment l'Institut d'Estudis Vallencs CEDIDA
Ensenyament Redacció Infocamp
Diumenge, 27 Mai 2018 18:57

Després de l’avaluació dels diversos treballs, Valls ha reconegut els guanyadors del Premi de Natura Maria Murtra que, enguany, arribava a la 30a edició.

En la modalitat a, enfocat a l’alumnat d’educació infantil, s’ha atorgat dos premis als treballs ‘Donem-li una 2a vida, presentat pels alumnes de P5 del Col·legi Mare de Déu del Lledó de Valls i ‘El Dragó Comú’, presentat pels alumnes d’Educació Infantil ‘Classe del Lladrefaves’ de l’Escola Rocabruna de Picamoixons. A la modalitat b, destinada a l’alumnat d’educació primària, es va guanyar el premi els alumnes de l’Escola El Bosc de Mont-ral amb el treball ‘El bosc de Mont-ral’. Pel que fa al segon premi, va ser al treball ‘Decàleg Mediambiental’ presentat per tots els alumnes de l’Escola Bernardí Tolrà, de Vila-rodona; i, el tercer premi, al treball ‘Sostenibilitat en Xarxa’ dels alumnes de l’Escola de la Riba.

Pel que fa a la modalitat c, el premi va ser atorgat als alumnes de 1r d’ESO del Col·legi Cor de Maria de Valls, amb el treball ‘Menjadores d’ocells a l’Alt Camp’. A la modalitat d, dedicat als alumnes de batxillera o de cicles formatius, va ser al treball ‘La sostenibilitat del conreu ecològic de la vinya’, presentat per Anna Pié, alumne de l’Institut Narcís Oller de Valls.

Finalment, en la modalitat e, per a persones majors de 18 anys, el va guanyar Maria Cartanyà, de Valls, amb el treball ‘Adequació paisatgística a Valls’.

El premi especial ‘Els Torrents de Valls’ es va atorgar al treball que porta per nom el mateix; ‘Els Torrents de Valls’, presentat pels alumnes de cicle inicial de l’Escola Enxaneta de Valls.

Maria Murtra

Maria Murtra Casanovas va néixer a Valls el 31 de març del 1911. L’any 1929 es matricula a la Facultat de Farmàcia de Barcelona, on es llicenciarà i iniciarà els estudis de doctorat, de la mà del químic i divulgador científic Miquel Masriera; centrant el seu treball en els aspectes fisicoquímics del càncer i les substàncies cancerígenes. Durant els cursos de doctorat coneix Rodolf Low, alemany d’origen jueu, que s’instal·la a Catalunya fugint del règim nazi que començava a imposar-se a Alemanya. Poc després de l’inici de la Guerra Civil espanyola, es casen a Barcelona i continuen els seus treballs fins l’esclat de la guerra que obliga al matrimoni a exiliar-se a França l’any 1939 i a marxar cap a Colòmbia, deixant estroncada la que podia haver estat una brillant carrera en l’àmbit de la investigació a Catalunya.

Al país sud-americà, Maria Murtra, treballa de professora, es dedica a diferents tasques investigadores i és requerida per una universitat de Bogotà per exercir la docència, cosa que no va poder arribar a fer perquè va morir d’un càncer hepàtic l’any 1947.

L’Institut d’Estudis Vallencs ret homenatge a aquesta vallenca que, malgrat les qüestions de gènere de l’època en que li va tocar viure, malgrat les guerres i les persecucions, va mantenir l’esperit investigador, la curiositat i la necessitat de saber i fer científic la seva mort, de forma prematura, als 36 anys.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: