Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Una multinacional planteja una alternativa al Logis Penedès amb una inversió de 100 MEUR

L’Ajuntament de Banyeres s’erigeix com a interlocutor amb la Generalitat per facilitar-ne la implantació

Pla general dels terrenys de Banyeres del Penedès on CIMALSA preveu la construcció del Logis Penedès Pla general dels terrenys de Banyeres del Penedès on CIMALSA preveu la construcció del Logis Penedès GEMMA SÁNCHEZ / ACN
Empreses ACN
Dimarts, 27 Novembre 2018 17:24

Una empresa multinacional del sector de la tecnologia i la investigació ha plantejat una alternativa a la construcció del Logis Penedès. Així ho ha avançat aquest dimarts l’alcalde de Banyeres del Penedès, Amadeu Benach, assegurant que es tracta d’una companyia “que parcialment ja és present a la comarca”, si bé no n’ha concretat el nom. El projecte, segons Benach, preveu una inversió de 100 milions d’euros en menys de cinc anys per construir una gran seu als terrenys on ara la Generalitat preveu aixecar el centre de mercaderies conegut com a Logis Penedès. L’alcalde ha defensat aquesta alternativa garantint que reduiria l’impacte visual i el trànsit de camions, i ha assegurat que mediarà amb la Generalitat per fer que prosperi, traslladant el Logis a altres terrenys.

Durant la trobada anual amb la premsa amb motiu de les festes de Nadal, Amadeu Benach ha revelat el projecte que “personalment” li ha presentat una empresa multinacional per instaurar-se al Baix Penedès i “canviar el concepte del Logis”. Reticent a concretar el nom de la companyia fins que ho comuniqui als alcaldes de Sant Jaume dels Domenys i l’Arboç, Benach ha defensat que es tracta d’un projecte menys lesiu pel territori si es compara amb el centre de mercaderies planificat per CIMALSA -empresa pública de la Generalitat dedicada a la promoció de centrals de mercaderies-.

“No estem parlant d’edificis alts com els del Logis, ni de logística, ni de robotització, ni de sous precaris. És un projecte relacionat amb el món de la investigació, amb 200 llocs de treball i més qualitat de sou”, ha insistit, tot definint el sector empresarial interessat en fer e nou centre com a “treball de bates blanques”. Al mateix temps, Benach ha assegurat que el nou projecte ocuparia tota la superfície reservada per CIMALSA però “suposaria passar d’un trànsit de 500 camions diaris amb el Logis a un màxim de 50, amb zero soroll i sense contaminació lumínica”.

Pendent de l’aval de la comarca i la Generalitat

L’alcalde de Banyeres s’ha erigit com a portaveu del projecte a l’hora de buscar complicitats a la resta del territori, i emplaça els alcaldes a valorar les bondats que, assegura, reuneix l’alternativa que té sobre la taula. “És cert que al Baix Penedès tenim un atur molt elevat i hem de defensar la creació de llocs de treball, però no és el mateix parlar del Logis quan el tens a 10 quilòmetres o si el tens a 50 metres, com ens passa a Banyeres”, ha senyalat Benach, remarcant que el seu govern es decanta pel projecte alternatiu. “perquè serà feina de més qualitat”.

A banda del suport de la resta d’alcaldes i del Consell Comarcal, el govern de Banyeres també s’ha proposat seduir la plataforma ciutadana No fem el CIM, que històricament ha refusat el centre de mercaderies Logis Penedès, i a qui emplaça a defensar la nova alternativa. “Si aquesta entitat no dona suport al projecte, seré jo qui promouré un moviment contra No fem el CIM, perquè no s’hi val el ‘no’ pel ‘no’”, ha advertit Benach.

Sense concretar gaire detalls de la proposta, l’alcalde ha apuntat que la iniciativa inclou l’activitat d’altres empreses associades i la presència d’estudis universitaris lligats a la investigació. Segons Benach, aquesta multinacional està disposada a començar a redactar el projecte d’obra a principis del 2019, i no preveu esperar “més d’un any” a rebre una resposta per part de la Generalitat. L’alcalde ha assegurat que, si no, traslladaran la proposta fora d’Europa.

En aquest sentit, Amadeu Benach ha instat la Generalitat a convocar una reunió a tres bandes, amb representants del Govern, de l’Ajuntament de Banyeres i de la companyia multinacional. L’alcalde reclama que aquesta trobada es celebri abans de Nadal per poder fer avançar el projecte i presentar a la Generalitat una alternativa per traslladar el Logis a uns altres terrenys “on no es malmetria el poble i es garantirien bones comunicacions amb l’autopista”.

Més de 15 anys pendents del Logis Penedès

El Logis Penedès es va gestar el 2003 amb previsió de construir-lo a cavall de Banyeres, Sant Jaume dels Domenys i l’Arboç, però la Generalitat no en va aprovar el pla director fins el 2012. Des d’aleshores, s’ha mantingut aturat fins que aquest estiu es va constituir la comissió executiva del Pla Director Urbanístic (PDU), l’òrgan on s’han consensuar les línies bàsiques d’aquest pol logístic. La comissió l’impulsa el Departament de Territori i Sostenibilitat i en formen part els ajuntaments de l'Arboç, Banyeres del Penedès, Sant Jaume dels Domenys i Castellet i la Gornal.

La Generalitat va recordar aquest estiu que el Pla Director del Logis Penedès preveu el desenvolupament de 177 hectàrees d'activitat -150 per a logística i la resta per a equipaments ferroviaris-, si bé en una primera fase es preveu acotar la construcció en una zona de 40 hectàrees.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: