Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Ona La Torre ofereix cada dimecres una estona de companyia a la gent gran que viu sola

La iniciativa del programa 'Aires del Sur' i L'Arc Serveis ofereixen la ràdio com a eina per combatre la "soledat no volguda"

L'equip del programa 'Aires del Sur' d'Ona La Torre, amb la gerent de L'Arc Serveis L'equip del programa 'Aires del Sur' d'Ona La Torre, amb la gerent de L'Arc Serveis L'ARC SERVEIS
Comunicació Redacció Infocamp
Dimarts, 01 Febrer 2022 11:07

L'anomenada 'Soledat no volguda' s'ha convertit amb el pas del temps amb una lacra invisible que afecta la salut i el benestar de molta gent gran i que s'ha vist agreujada amb la pandèmia. Amb l'objectiu de donar visibilitat a aquest problema i disposar d'una eina per combatre-la, L'Arc Serveis participa en el programa 'Aires del Sur' d'Ona La Torre (107.0 FM o www.onalatorre.alacarta.cat ) que ofereix cada dimecres, de 20 a 21h, una estona de companyia a les persones grans que viuen soles. El programa conduït per Mónica Rus, Emilio Giraldez i Juan Sánchez -cantautors que des de fa anys porten les seves cançons a les llars de jubilats, residències i centres de dia per a gent gran- s'han volgut sumar a la causa.

Amb l'ajut del programa, la música d'ahir i d'avui, les cançons pròpies de l'equip del programa i el so de l'harmònica del Juan entren a totes les cases per proporcionar un somriure a aquella persona que viu sola. A més, els oients poden trucar al 977646213 i participar al programa per demanar una cançó i dedicar-la al veí, al forner, a la farmacèutica o a una amistat o, senzillament, saludar-los.

La gerent de L'Arc Serveis, Jerusalem Torra, explica que “ hi ha una necessitat de donar visibilitat i conscienciar la població sobre aquesta problemàtica psicosocial”. En aquest sentit, l'entitat que treballa amb gent gran i gestiona el Centre de dia Marinada de Roda deixa constància que “moltes vegades es desconeix que hi ha una persona que pateix una soledat no volguda per vergonya, ocultació o una difícil detecció a causa d'una exclusió”. Per això Torra, juntament amb la resta de l'equip de SAD que visita molts domicilis, considera que la ràdio “és un actiu present en moltes llars, còmode i ben conegut que s'escolta durant el dia i on s'interactua amb les feines de la llar”.

La soledat no desitjada

La soledat de la gent gran és aquell fenomen social i invisibilitzat que pateixen moltes persones durant la seva vellesa. A Catalunya, més de 280.000 persones majors de 65 anys viuen soles i s'estima que 175.000 pateixen 'Soledat no desitjada', segons dades de l'associació Amics de la Gent Gran.

Aquesta situació ve derivada per canvis en les estructures familiars, la crisi, l'exclusió social, o problemes de salut que provoquen trastorns depressius, una mala salut mental i més vulnerabilitat davant el risc de patir patologies com al·lèrgies, malalties respiratòries i angoixa, entre altres.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: