Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

TAC12 i Canal Terres de l’Ebre produeixen una sèrie documental que rememora els 115 dies de la Batalla de l’Ebre

La sèrie 'Tremolors: històries de la Batalla de l’Ebre' s’estrena en exclusiva, el dissabte 21 de juliol, a les 22:30h, a ambdós canals

Captura de pantalla de la sèrie documental sèrie 'Tremolors: històries de la Batalla de l’Ebre' Captura de pantalla de la sèrie documental sèrie 'Tremolors: històries de la Batalla de l’Ebre' TAC 12 / CANAL TERRES DE L'EBRE
Comunicació Redacció Infocamp
Dissabte, 21 Juliol 2018 08:35

Aquest dissabte 21 de juliol els telespectadors de tota la demarcació de Tarragona podran veure en estrena, a les 22:30h, el primer capítol de la sèrie documental ‘Tremolors: històries de la Batalla de l’Ebre’, coproduïda per les televisions locals TAC12 i Canal Terres de l’Ebre (CTE). Els capítols (divuit en total) s’emetran de dissabte en dissabte al llarg dels 115 dies que va durar la Batalla de l’Ebre, que va tenir lloc entre el 25 de juliol i el 16 de novembre de 1938.

El projecte audiovisual compta amb la participació dels periodistes Toni Orensanz, en la coordinació i guió; Sara Sans, en la presentació dels capítols, i Joana Zapata, en la producció. La gravació i postproducció són a càrrec de Morris Produccions i la banda sonora original és de Pep Vila. Un equip tècnic, reduït però expert, que ha comptat amb la participació d’una quinzena d’historiadors, i d’una vintena de testimonis directes.

El primer dels capítols, el que s’emetrà aquest dissabte, du per títol “El preludi de la Batalla”, i mira d’explicar sintèticament el context en el qual es va produir aquest episodi bèl·lic i les principals raons que contribueixen a la seva comprensió. El segon dels capítols se centra a exposar com va ser el pas del riu Ebre la nit del 25 de juliol de 1938 per part de les tropes republicanes, mentre que el tercer explica quina va ser la reacció franquista i com es va desenvolupar l’enfrontament a partir d’aquell moment. Aquest seguit de documentals, que incorporen mapes i un important treball de grafisme facilitats pel Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre (COMEBE), té la vocació de seguir amb atenció, i al llarg de totes les setmanes, els fets més destacats que anaven succeint al front ara fa 80 anys.

El projecte parteix de la premissa que, malgrat tot el que ja s’ha escrit, encara no està tot dit sobre la Batalla de l’Ebre. El pas del temps ha permès noves mirades i fer uns càlculs precisos que fan feredat: 30.000 morts, 75.000 ferits i 15.000 presoners. En aquest sentit cal destacar la participació d’historiadors i investigadors com Josep Maria Solé i Sabaté, Josep Sànchez Cervelló, David Tormo, Queralt Solé, Francesc Xavier Hernàndez, Jordi Piqué, Roc Salvadó, Joan Maria Thomàs, Andreu Caralt o Ramon Arnabat. També avala la sèrie el Memorial Democràtic a través del COMEBE.

Vídeo promocional de la sèrie.

Toni Orensanz ha recordat que “el pas dels anys ha permès conèixer el testimoni de protagonistes que han guardat silenci tota la seva vida i que, a poc a poc, han anat sortint a la llum”, com una de les aportacions que fa la sèrie, fugint de la crònica bèl·lica exclusiva i aportant altres perspectives. Una sèrie que, a més, arriba en un moment en què “l’interès per tot allò que té a veure amb la memòria històrica permet revisar els estigmes i, si és possible, recuperar i homenatjar qui s’havia oblidat”, afegeix Josep Maria Arasa, director de CTE. La sèrie doncs, fruit de la memòria oral que aporten diversos testimonis, construeix un relat singular. Una de les peculiaritats de la sèrie és que, cada setmana, situarà el telespectador en allò que va passar els mateixos dies de fa 80 anys. És a dir, els divuit capítols mostraran, amb mapes i grafismes, com evolucionava el front de guerra durant les divuit setmanes de la batalla. Per això la sèrie, que estarà quatre mesos en antena, s’estrena i coincideix amb l’estiu i la tardor, tot i ser dates d’emissió poc habituals per aquest tipus de produccions.

La sèrie però no s’ha volgut centrar tan sols en allò que passava en el front de l’Ebre des d’una perspectiva estrictament militar, sinó que també posa el focus sobre la rereguarda, entesa en un sentit ampli. D’altra banda, la sèrie té una visió nacional, ja que la Batalla de l’Ebre no va tenir lloc tan sols a tocar del riu, sinó que cal emmarcarla en un escenari de “guerra total”, en el qual els bombardeigs de ciutats i pobles, el paper de la rereguarda catalana i la indústria bèl·lica acaben per convertir-se en peces fonamentals. “Tarragona, Reus o Falset van ser poblacions bombardejades durament, i amb aquests documentals en volem parlar però, alhora, volem mirar d’entendre quina era la lògica que segueixen aquestes accions militars i quina relació hi tenen amb allò que estava passant al front“ explica Xavier Abelló, director de TAC12.

Entre els episodis previstos, n’hi ha ja en producció sobre la lleva del biberó, les trinxeres, els bombardeigs de la rereguarda, el paper de les dones, el Terç de Nostra Senyora de Montserrat, i els hospitals de guerra, entre d’altres. La sèrie compta amb el copatrocini de diferents institucions i organismes públics, i és, com coincideixen a dir Xavier Abelló i Josep Maria Arasa, “el projecte més ambiciós que hem emprès conjuntament TAC12 i CTE”.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: