Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Els restauradors del territori lamenten la "garrotada" que suposen les noves restriccions

Empresaris de les Terres de l'Ebre apunten que l'executiu assenyala el sector per l'expansió de la pandèmia

Imatge de la plaça Corsini de Tarragona, amb diverses taules ocupades a la terrassa Imatge de la plaça Corsini de Tarragona, amb diverses taules ocupades a la terrassa ELOI TOST / ACN
Comerç ACN
Divendres, 18 Desembre 2020 14:43

L'Associació d'Empresaris d'Hostaleria de Tarragona (AEHT) ha lamentat que les noves restriccions anunciades per la Generalitat de cara als dies de Nadal són una "garrotada" pels restauradors. El president de l'entitat, Francesc Pintado, ha afirmat en declaracions a l'ACN que l'executiu té "manca de sensibilitat" vers el sector i ha indicat que els establiments tindran pèrdues molt importants per no poder fer sopars les properes setmanes. Des de les Terres de l'Ebre, la presidenta de l'associació empresarial Platigot de Tortosa, Carme Pla, ha assegurat que el Govern assenyala el sector com a responsable de l'expansió de la pandèmia. "No som ni culpables, ni el virus", ha emfatitzat.

Amb les noves mesures anunciades pel Govern, al vespre els restaurants només podran servir menjar per emportar o fer comandes a domicili. Per Pintado és un problema important per als establiments perquè el servei a domicili tan sols és "un recolzament per disminuir pèrdues". La situació els afecta especialment les properes setmanes, quan molta gent té vacances i fan molts sopars fora de casa. "Amb el menú del dinar fem un matalàs, però on ens guanyem la vida és al sopar", ha exemplificat.

A més, ha posat de relleu les pèrdues que acumularan els establiments pel malbaratament de producte. "Aquests dies tothom té les neveres plenes i la producció a les càmeres frigorífiques, i no ho podran treure", ha comentat. Per tot plegat, ha afirmat que l'executiu funciona a base "d'improvisació" i que no té "un coneixement del sector", que està "tocat i descontent". Així, ha exposat que "al Govern li retraiem que apliqui mesures de país ric en un país pobre", ha etzibat a l'hora de comparar les decisions que prenen estats del nord d'Europa. "Alemanya ha tancat l'hostaleria però els hi ingressaran el 75% de la facturació del 2019. Així nosaltres també ens quedaríem a casa, però no podem perquè no hi ha ajuts", ha finalitzat.

Per la seva banda, els petits empresaris estan arribant a un punt de desesperació. "No entenem perquè sempre és la restauració qui ho paga. Ja no sabem què fer", ha indicat Marta Tortosa, encarregada del bar ¡Ay, mi nina!, de Tarragona. En els mateixos termes s'ha expressat el seu veí Carlos, propietari del bar L'Antojito. "Ens hem quedat de pedra. Les ajudes no arriben i les despeses segueixen existint", ha afirmat. En la seva opinió "podrien ampliar una mica l'horari i donar més marge, crec que les mesures són massa restrictives". En aquest sentit ha comentat que "molta gent acaba de treballar a les tres del migdia" i aleshores ja no tenen temps d'anar a dinar perquè han de tancar a dos quarts de quatre.

El cop de gràcia, segons Platigot

El sector de l'hostaleria de les Terres de l'Ebre viu també amb desesperació les noves mesures anunciades pel Govern per frenar la pandèmia. "Tothom veu que és el cop de gràcia, el punt i final per a molts negocis i per a la paciència de molts empresaris i empresàries que portem mesos de patiment i assenyalament com a culpables de la pandèmia", ha manifestat la presidenta de l'associació Platigot de Tortosa, Carme Pla. Retreuen al Govern que es criminalitzi el sector com a responsables de l'expansió de la pandèmia.

Amb les noves restriccions anunciades aquest divendres, argumenten, resulta "impossible que un negoci obert sigui mitjanament viable". Els restauradors tortosins intenten esbrinar si, més enllà de poder obrir la franja de matí i migdia, en el cas només dels restaurants que serveixin dinars, els bars i cafeteries que no en fan puguin oferir el servei de menjar per emportar. "Una cafeteria que pot obrir dues hores no pot cobrir les despeses del mes: lloguers, treballadors, autònoms, llum, impostos...", ha apuntat, tot recordant que les obligacions fiscals no s'han ajornat i que, lluny d'ajuts, el sector demana un pla de "rescat" per poder sobreviure a aquesta crisi.

En aquest sentit, Pla ha explicat que en el cas que els haguessin forçat directament a tancar es podrien beneficiar d'uns ingressos d'entre 400 i 500 euros mensuals per part de les mútues. Però el fet que es permeti l'obertura, encara que sigui només unes hores, invalida aquesta possibilitat i difícilment a molts no els sortirà a compte mantenir oberts els seus establiments.

El sector esperava les festes nadalenques com una oportunitat d'atenuar les pèrdues acumulades amb l'increment de facturació que, en condicions habituals, sol registrar. A sobre d'això, ha explicat Pla, molts treballadors hauran de tornar a l'ERTO –recorda que en molts casos encara no han rebut les prestacions des de fa mesos-. "El drama no és únicament per als negocis", ha subratllat. Tota la confiança, de moment, segueix posada en l'efectivitat de la vacuna, però els dubtes sobre si molts podran resistir fins aquell moment es continuen multiplicant.

Els centres comercials, preocupats

L'enuig també és present als centres comercials. El gerent de Parc Central de Tarragona, Miguel Ángel González, ha afirmat que més enllà de l'afectació que tindrà als establiments de restauració, les botigues també en patiran els efectes, en plena campanya de Nadal. "Hi haurà una pèrdua d'afluència de visitants i de facturació", ha dit. En aquest sentit ha detallat que "el públic del centre comercial està acostumat a venir i a passejar" i que, enguany, "es reduirà el temps d'estada". "La gent ara ve, compra i marxa; però la compra de Nadal tradicionalment ha estat una visita llarga per comprar i passejar", ha conclòs.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: