Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Les llibreries tarragonines afronten amb incertesa l'obertura en la fase 1

Els llibreters oferiran mascaretes, guants i gels desinfectants als clients

Imatge d'un client a l'entrada de la llibreria La Capona comprant un llibre escola, el 8 de maig del 2020 Imatge d'un client a l'entrada de la llibreria La Capona comprant un llibre escola, el 8 de maig del 2020 MAR ROVIRA / ACN
Comerç ACN
Dissabte, 09 Mai 2020 12:10

Les llibreries La Capona i Adserà de Tarragona podran rebre clients sense cita prèvia però amb limitacions d'aforament a partir de dilluns, amb motiu del pas del Camp de Tarragona a la fase 1 de la desescalada. En declaracions a l'ACN, els responsables d'ambdós negocis expliquen que oferiran mascaretes, guants i gel desinfectant als clients per evitar la propagació del coronavirus, i que vetllaran pel compliment del distanciament establert -2 metres- i les mesures de seguretat. A més, asseguren que permetran fullejar i remenar els llibres de les prestatgeries. Les llibreries afronten la nova fase amb incertesa, però amb l'esperit d'adaptar-se a les circumstàncies derivades de la pandèmia.

Dilluns poc més de la meitat de llibreries catalanes van aixecar la persiana en el primer dia de retorn autoritzat a l'activitat en la fase 0. El Gremi de Llibreters va lamentar que el BOE amb els detalls de la mesura no es publiqués fins diumenge a la tarda. La tardança i el poc marge de maniobra va provocar que un 16% dels negocis no pogués obrir el primer dia -tot i que volien fer-ho-, i que el 30% restant decidís esperar fins a la fase 1. Aquesta fase, però, de moment només serà una realitat a l'Alt Pirineu i l'Aran, les Terres de l'Ebre i el Camp de Tarragona.

Una de les llibreries que ha retornat a l'activitat aquesta setmana és la llibreria La Capona de Tarragona. L'establiment va col·locar dilluns una taula a la porta per delimitar la zona de recollida d'encàrrecs, i també hi va posar guants, un gel desinfectant i un fulletó amb recomanacions per evitar el contagi de la covid-19. Aquests productes de protecció, així com mascaretes, també s'oferiran a partir del dilluns quan es passi a la fase 1. Entre les mesures de seguretat, els propietaris de la llibreria també han instal·lat mampares de metacrilat a la zona de la caixa, des d'on regularan l'aforament.

A més, els llibreters han reduït l'horari d'obertura una mitja hora, tant al matí com a la tarda, per adaptar-se a la nova realitat. En concret, obriran de les 09:30 a les 13:00h i de 17:00 a 20:00h. Durant l'estona que no romandran oberts aprofitaran per desinfectar la llibreria, segons explica Ricard Espinosa, un dels socis de la llibreria.

L'emergència sanitària ha sacsejat el petit comerç, que veu el futur amb incertesa. El llibreter vaticina que la gent respondrà els primers dies, com va fer per Sant Jordi, i que això els permeti "salvar els mobles". "Tenim ganes d'obrir, ho farem amb precaució. Però tenim por perquè no sabem com funcionarà tot", admet Espinosa. I en aquest sentit, es pregunta que passarà amb les vendes dels llibres escolars. "Es compraran aquests llibres? Que passarà d'aquí a quinze dies? Anirem adaptant-nos a les circumstàncies", es convenç, resignat.

Per tot plegat, el llibreter no descarta haver de reinventar les activitats que feien relacionades amb la lectura, com ara les presentacions dels llibres, que podrien arribar a ser virtuals o semipresencials.

A la Rambla Nova de Tarragona, la llibreria Adserà també implementa les mesures de seguretat i d'aforament. La gerent, Gertri Adserà, facilita el gel desinfectant als clients quan entren a l'establiment per recollir les comandes. El seu germà s'encarrega de revisar les reserves de llibres i d'atendre els compradors. Adserà creu que no tindran problemes per fer complir les mesures de distanciament per les dimensions del local. "Tot i que m'agradaria, no hi ha hagut mai acumulació de persones, crec que les distàncies es mantindran automàticament", assenyala.

La llibretera apunta que no té sentit que els clients no puguin tocar els llibres perquè és el que els diferencia de les plataformes i empreses que els venen per Internet. Per aquest motiu, subratlla que deixaran que la clientela remeni els llibres de les prestatgeries, un cop s'hagin desinfectat les mans. "Comprar un llibre sense poder tocar-lo, sense mirar les portades i contraportades, em sembla una cosa molt absurda, tenint en compte que hi ha llibres que fa molts mesos que estan aquí", argumenta Adserà.

En el seu cas, dilluns tornarà a treballar tota la plantilla. Dos treballadors a la llibreria de Valls i cinc més a la de Tarragona. Això sí, en horari de mitja jornada fins al juny. Adserà no es mostra gaire optimista respecte a les vendes, tot i reconèixer l'empenta que ha suposat la campanya de Llibreries Obertes. "Estem conformats però no animats. Crec que les vendes no s'animaran", afirma Adserà. Per això, fa una crida perquè la gent compri al petit comerç.

"Fins a l'any 2021 no farem un bon Sant Jordi"

Segons Adserà, celebrar Sant Jordi al juliol pot ser positiu, però no veu clar que es pugui traslladar a l'octubre per la coincidència amb la campanya de Nadal. En el mateix sentit, Espinosa creu que es podrà programar una fira del llibre o altres esdeveniments per promocionar-los, però que en cap cas no es recuperarà la "maquinària" de la Diada. "Fins a l'any 2021 no farem un bon Sant Jordi", precisa.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: