Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El comerç de l'entorn del Mercat Central veu amb esperança la fi de l'obra

Una de les zones comercials principals de Tarragona ha perdut 62 botigues durant els treballs

Darrers retocs ahir a les noves parades del Mercat Central, que obrirà demà Darrers retocs ahir a les noves parades del Mercat Central, que obrirà demà ACN
Comerç Azahara Palomares / El Punt Avui
Dimecres, 15 Març 2017 08:37

Mentre els paradistes del Mercat Central de Tarragona tancaran demà els seus deu anys de provisionalitat amb la inauguració de la reforma de l'edifici, els comerciants dels carrers de l'entorn de l'equipament es miren el futur immediat amb una barreja d'esperança i por. “Estem molt esperançats després de vuit anys en què les obres ens han perjudicat, però també arribem en un moment que molts botiguers estan al límit”, denuncia el president de l'Associació de Comerciants de l'Entorn del Mercat, Josep Maria Juan.

Segons els càlculs de l'entitat, els anys de treballs a l'equipament han suposat el tancament de 62 comerços, molts dels quals històrics. Molts dels que resisteixen, a més, ho han fet suportant pèrdues contínues i endeutant-se. “En alguns casos, hi ha locals per on han passat i tancat fins a quatre negocis diferents”, afirma Juan. Els botiguers es mostren especialment molestos per l'incompliment dels terminis –inicialment les obres havien de durar dos anys i mig, i s'han incomplert diferents dates d'obertura–, i també per la falta de suport institucional. “Excepte l'any passat, no n'hem tingut cap”, es lamenta el president.

Sense bonificacions

El 2016, l'Ajuntament sí que va reservar una partida de 30.000 euros per a la promoció comercial de la zona, però des de l'associació lamenten que no es pogués fer efectiva una bonificació d'impostos. La regidora de Comerç, Elvira Ferrando, explica que legalment no era possible bonificar tan sols una part de la ciutat. “Es va optar, a canvi, per destinar-hi recursos a la promoció”, detalla. Malgrat que des de l'Ajuntament reconeixen el perjudici creat al sector comercial, la regidora confia que l'obertura del mercat marcarà un punt d'inflexió. “Aquesta zona ha de ser un referent comercial, gastronòmic i cultural”, destaca Ferrando, que considera que les darreres obertures a la zona ja marquen el canvi de tendència.

Tot i això, des de l'associació continuen reclamant més promoció comercial i accions també per recuperar el pas de vianants i, sobretot, turistes. “Volem una parada del trenet turístic i el retorn de totes les línies de bus”, explica el president de l'associació.

Més obres encara

Molts botiguers es miren amb desconfiança ara les obres pendents d'urbanització de la plaça Corsini, que el govern local fins i tot indica que estaran acabades abans de cap d'any. “No ens ho creiem”, sentencia Montserrat Figueras, propietària d'una botiga de roba infantil. Ella es va instal·lar el 2012 amb la promesa que el mercat obriria l'any següent, i ha hagut de conviure cinc anys amb les obres. “Serà un perjudici, perquè traurà continuïtat a la zona”, assenyala Maria Torrallardona, dependenta d'una botiga de roba per a la llar. El negoci, obert el 2013 confiant en una fi imminent de les obres, va arribar a penjar el cartell de tancament, però va aconseguir sobreviure convertint-se en outlet. “Tenim esperança, però ens cal més publicitat. La gent s'ha oblidat d'aquesta zona”, afirma.

Treballs de darrera hora a les parades

Els concessionaris i treballadors de les quaranta parades que s'han de traslladar al remodelat Mercat Central enllesteixen els últims treballs per tal d'estar a punt per a la inauguració de l'edifici, que està prevista per demà. Tot i estar sent uns dies d'activitat frenètica, la majoria de parades ja adjudicades –en queden set pendents d'un nou concurs d'adjudicació– estaran obertes a les deu del matí, quan es formalitzarà l'obertura del mercat. Espimsa ha programat des de dijous i fins dissabte diversos actes de celebració de la inauguració, que inclouen actuacions musicals, teatrals i tallers de cuina infantils, i que es repetiran, en part, les setmanes següents, per atreure públic en horaris nous per al mercat, com els dissabtes a la tarda.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: