Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Fusionen música i neurociència en un concert experimental a Vila-seca que mostra l'impacte cerebral de públic i músics

L'experiment, fet amb cinc neurotransmissors, pretén recopilar dades mèdiques de cara a futurs estudis científics

Un dels músics de l'Orquestra de la URV, amb un aparell d'encefalogrames durant el concert experimental celebrat a Vila-seca Un dels músics de l'Orquestra de la URV, amb un aparell d'encefalogrames durant el concert experimental celebrat a Vila-seca ARIADNA ESCODA / ACN
Ciència ACN
Divendres, 21 abril 2023 01:23

La música i la neurociència s'han fusionat aquest dijous en el primer concert experimental celebrat a l'Auditori Josep Carreras de Vila-seca. En l'experiment científic, s'han repartit cinc neurotransmissors entre intèrprets i públic per mostrar i analitzar en temps real quin impacte té la música en el cervell. La prova ha servit per recopilar dades mèdiques i alhora, divulgar la ciència entre la població. Segons el doctor Marc Sebastián Romagosa, aquest primer experiment també ha ajudat a verificar el sistema de cara a la recerca científica, com per exemple en futurs estudis sobre trastorns per dèficit d'atenció. La proposta ha reunit una cinquantena de músics de l'Orquestra de la URV i l'orquestra Lully del conservatori de Vila-seca.

El concert experimental ha constat de dues actuacions, la primera a càrrec de l'orquestra infantil Lully del conservatori de Vila-seca i la segona per part de l'Orquestra de la Universitat Rovira i Virgili. Minuts abans de començar l'acte, s'han col·locat cinc dispositius d'encefalograma EEG portàtils que s'han repartit en dos músics, el director d'orquestra i dos membres del públic. Ara bé, l'impacte que té la música en el cervell humà s'ha mostrat a tot el públic assistent a través de quatre pantalles on es podien veure en temps real diferents paràmetres i marcadors biològics. D'aquesta manera, els encefalogrames han permès retransmetre en directe les ones cerebrals dels participants, així com les zones del cervell amb més activitat neuronal mentre escoltaven el concert.

Segons el doctor Marc Sebastián-Romagosa, en l'experiment no s'han analitzat els sentiments ni les emocions que desperta la música en les persones, sinó l'impacte que pot tenir en la seva càrrega cognitiva i l'estimulació cerebral. La informació recollida ha variat en funció de les persones a les quals s'han col·locat els dispositius, fossin intèrprets o bé espectadors. "El músic genera una activitat neuronal no és la mateixa que la de la persona que escolta; té tot el sentit del món, ja que quan tu interpretes música estàs llegint una partitura, movent dits per tocar un instrument i a més, mous el cos. El procés cognitiu i motor és diferent de la persona que només escolta la música", ha assenyalat. Tot plegat marca un punt de partida per a futures recerques, sobretot en l'àmbit mèdic. Aquest és el primer cop que una prova d'aquest tipus surt dels laboratoris i s'aplica amb un públic general.

Una jornada que mescla ciència i música

El concert ha estat l'últim dels actes inclosos en la jornada de Música, Neurociència i Salut, on també s'han compartit les conclusions d'altres recerques tecnològiques i mèdiques. Entre altres propostes, s'ha presentat el projecte 'Handpoem', un guant amb sensors que té aplicacions tant musicals com mèdiques.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: