Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Un article de l’investigador de la URV David Riaño, entre els tres millors en el camp de sistemes de presa de decisions en medicina

Ha estat seleccionat per l’Associació Internacional d’Informàtica Mèdica entre prop de 1.400 articles científics publicats l’any 2019 en revistes indexades

Una imatge de l'investigador expert en l'àrea de Llenguatges i Sistemes Informàtic, David Riaño Una imatge de l'investigador expert en l'àrea de Llenguatges i Sistemes Informàtic, David Riaño URV
Ciència Redacció Infocamp
Dijous, 17 Setembre 2020 08:44

L’article 'Multi-level medical knowledge formalization to support Medical practice for chronic diseases', de l’investigador del Departament d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques de la URV David Riaño, ha estat un dels tres articles seleccionats per l’associació entre prop de 1.400 que es van publicar en revistes científiques l’any passat, en el camp de sistemes de presa de decisions en medicina. D’aquests se’n van seleccionar quinze que van passar a la tria final i el de l’investigador de la URV ha quedat entre els tres primers seleccionats.

L’article, que es va publicar el gener de 2019, tracta d’un nou marc de referència per al desenvolupament de sistemes mèdics de suport a la presa de decisions per a metges que tracten malalties cròniques. Els processos mèdics combinen accions que realitzen els professionals de salut quan observen senyals i símptomes i decideixen sobre intervencions, prescripcions o proves per poder entendre el problema de salut que afecta a un pacient. Els professionals de la salut es basen en les guies de pràctica clínica, que recull informació rellevant de la malaltia però aquestes són molt genèriques i hi manca, per exemple, poder dir en determinades situacions quin és el fàrmac més adequat per administrar al pacient. O quina combinació de fàrmacs o dosis serien les més adequades tenint en compte la història clínica de cada pacient.

En el seu estudi han analitzat i comparat els llenguatges formals dels procediments des d’una perspectiva de presa de decisions i han definit una metodologia per a modelar processos mèdics. A partir d’aquí han dissenyat un nou llenguatge computacional que pot ser útil per descriure tres nivells bàsics de presa de decisions en un tractament a llarg termini: la estratègia de teràpia, les dosis necessàries i els efectes secundaris. Aquest nou mecanisme pot ajudar els menys experimentats en la seva formació sobre els processos de presa de decisions, però també pot ser un recordatori per als metges més experimentats per a la verificació de les seves decisions de tractament.

L’article és fruit d’un treball conjunt de l’investigador junt amb la investigadora Aida Kamišalić, que en aquell moment feia el seu doctorat a la URV sota la supervisió de Riaño, i investigadors de la Medical School of Maribor, d’Eslovènia.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: