Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Investigadores de la URV tindran a l'estiu un dispositiu de detecció ràpida de la covid-19

La prova serològica determinarà en 15 minuts si els pacients tenen el virus o si han passat la malaltia

La investigadora Míriam Jauset treballant amb el prototip de dispositiu La investigadora Míriam Jauset treballant amb el prototip de dispositiu URV
Ciència ACN
Dimarts, 28 abril 2020 12:10

El grup de recerca Iterfibio del departament d'Enginyeria Química de la URV treballa en un dispositiu de detecció ràpida de la covid-19 que estarà llest abans de tres mesos. La prova serà un dispositiu "de flux lateral únic" que necessita una gota de sang obtinguda a través d’una punció del dit (com una prova de sucre per a persones diabètiques) i donarà el resultat en menys de 15 minuts. És una prova serològica econòmica, ràpida i fàcil d'utilitzar i permetrà diferenciar quins pacients tenen el virus i quins ja han passat la malaltia. Detectarà els anticossos IgA i IgM, els primers que es produeixen quan un cos s'infecta, i també l'IgG, que apareix després de la infecció i està relacionat amb la immunitat al virus llarg termini.

En el nou dispositiu hi treballa el grup investigador format per Ciara O’Sullivan, Míriam Jauset, Vasoula Skouridou i Ivan Magriñà. Es basarà en els anticosos IgA, IgM i IgG produïts pel sistema immunitari d'una persona infectada per combatre la infecció. Els anticossos IgA i IgM són els primers que es produeixen poc després de la infecció, mentre que els IgG apareixen a continuació i estan relacionats amb la immunitat a llarg termini i la memòria immunològica.

Des de la URV expliquen que la presència d'aquests anticossos a la sang d’un pacient pot proporcionar informació sobre infeccions actuals i passades i la seva detecció pot complementar de manera eficient els esforços de contenció i determinar el veritable abast de la infecció tenint en compte també la gran quantitat de pacients asimptomàtics amb COVID-19.

L'assaig elimina la possibilitat de falsos negatius i és "més ràpid, econòmic i fàcil d'utilitzar que els que es fan servir fins ara". La detecció per RT-PCR té un "llarg temps de resposta" i un alt cos, i requereix requereixen la capacitació del personal que les ha de realitzar. El cost dels materials de la prova que treballa la URV és d'un euro aproximadament i la pot fer qualsevol persona.

Un cop desenvolupat el prototip, es procedirà a validar-lo en diversos hospitals - Joan XXIII de Tarragona, Verge de la Cinta de Tortosa, Institut d’Investigació Sanitària Galicia Sur Hospital Álvaro Cunqueiro, Clínic Universitari de València, i Institut d’Investigació Sanitària OSI Donostialea. Si supera el període de validació començarà la seva producció a escala industrial.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: