Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Un centenar d'estudiants de la URV participen a l'Olimpíada de Geologia de Catalunya

Mentre l’alumnat realitza les proves, aquest divendres 28 de febrer, el professoral visitarà l'IPHES, centre de recerca coorganitzador

De peu, a l'esquerra, assenyalant al bòvid, Bruno Gómez durant una jornada de portes obertes al Camp dels Ninots De peu, a l'esquerra, assenyalant al bòvid, Bruno Gómez durant una jornada de portes obertes al Camp dels Ninots GERARD CAMPENY /I PHES
Ciència Redacció Infocamp
Dijous, 27 Febrer 2020 21:20

La Terra, el nostre planeta, segueix sent un gran desconegut per a la majoria de la humanitat. La geologia és la ciència que ens ajuda a conèixer-lo i, com més bé l’entenguem, millor el podrem preservar. Amb l’Olimpíada de Geologia es pretén animar i implicar els estudiants de batxillerat a interessar-se per aquesta ciència, tot remarcant la seva importància en el món actual i promocionant el seu progrés i desenvolupament. Enguany, l’Olimpíada, organitzada per l’Asociación Española para la Enseñanza de las Ciencias de la Tierra (AEPECT) juntament amb la Sociedad Geológica de España (SGE), compta amb l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social) en el comitè organitzador a la demarcació de Tarragona, en la línia d’aquest centre de recerca de potenciar les vocacions científiques.

L’Olimpíada de Catalunya té lloc de manera simultània a Barcelona, Lleida, Girona i Tarragona. Enguany la suma de participants serà de 422 estudiants, majoritàriament de 1r i 2n de Batxillerat procedents de 57 centres d’arreu del territori català. En aquest context, divendres 28 de febrer, a partir de les 9h del matí i fins a les 14h, gairebé un centenar d’estudiants procedents d’11 centres educatius del Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre i el Baix Penedès prendran part a l’11a Olimpíades de Geologia de Catalunya que a Tarragona se celebren a la Facultat de Ciències de l’Educació de la Universitat Rovira i Virgili (URV) al campus Sescelades, molt a prop de l’IPHES.

Les Olimpíades de Geologia consisteixen en una jornada lúdica entorn a les Ciències de la Terra, durant la qual, els alumnes participants realitzen dues proves, una teòrica individual i una pràctica en grup, relacionades amb la geologia, entre les 9 i les 12 h. D’aquestes dues proves en resultaran dos guanyadors que aniran a la final estatal que tindrà lloc els dies 7 i 8 d’abril, al Museu de Paleontologia, a Cuenca.

Visita a l'IPHES i conferència de Bruno Gómez

A Tarragona, mentre els estudiants duen a terme les proves, el professorat que els ha acompanyat efectuarà una visita a l’IPHES per conèixer de primera mà aquest centre de recerca transdisciplinar on la geologia també hi té un pes molt important. Tindran accés al laboratori de restauració i sala de col·leccions, i se’ls mostrarà una selecció de materials recuperats en diferents jaciments dirigits per l’IPHES, entre els quals hi ha el del Camp dels Ninots, a Caldes de Malavella (Girona).

D’altra banda, l’investigador de l’IPHES Bruno Gómez impartirà per a tots els assistents, professorat i alumnes, la conferència 'Vida i mort al jaciment paleontològic del Camp dels Ninots de Caldes de Malavella (Girona)', a les 12,30 h, a l’Aula Magna de la Facultat d’Educació i Psicologia de la URV, al campus Sescelades de Tarragona, molt a prop de l’esmentat centre de recerca.

                                      L'investigador de l'IPHES, Bruno Gómez (IPHES): 

Bruno Gómez investigador IPHES

Des de fa setze anys, l’IPHES desenvolupa un el projecte de recerca en l’esmentat jaciment, que ha posat al descobert tot un ecosistema fòssil de poc més de 3 milions d’anys, del qual en destaquen esquelets sencers i en connexió anatòmica de grans i petits vertebrats.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: