Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

La URV experimenta la producció de vi com ho feien els ibers al Mas dels Frares

El grup de recerca Gresepia aporta la metodologia que utilitzaven fa 3.000 anys els pobles ibèrics, mentre que la Facultat d'Enologia farà un seguiment de la conservació

Jordi Diloli, a l'esquerra, i Fernando Zamora, a la dreta, amb un dels estudiants que han premsat el vi per a l'elaboració de la beguda utilitzant les tècniques dels íbers Jordi Diloli, a l'esquerra, i Fernando Zamora, a la dreta, amb un dels estudiants que han premsat el vi per a l'elaboració de la beguda utilitzant les tècniques dels íbers URV
Ciència Mireia Muñoz Caballero
Dimecres, 04 Setembre 2019 18:14

El grup de recerca Greserpia (Departament d'Història i Història de l'Art) i la Facultat d'Enologia de la URV, reconstrueixen el procés d’elaboració i sobretot conservació del vi en les mateixes condicions que es trobaven els ibers. L’any passat es va provar aquesta tècnica per primera vegada i ara, amb els coneixements que van aprendre de l’experiment anterior, pretenen seguir el procés de conservació del vi a les àmfores.

La verema s’ha realitzat aquest matí amb prop de 327 quilos de raïm de la varietat ull de llebre, que han dipositat en dues gerres i han premsat amb els peus tal com es feia en època ibèrica fa 2.500 anys. Allà fermentarà una setmana a temperatura constant fins que es transvasarà en 12 àmfores que en permetran l’envelliment i conservació.

Un cop el vi sigui dins les àmfores, se’n farà un seguiment a través de l’anàlisi microbiològic, químic, físic i sensorial per veure l’estat de conservació al llarg del temps i fins a quin moment manté les propietats que el fan agradable al gust. La primera obertura d’àmfores serà al desembre i se’n farà el control cada tres mesos fins a la propera collita.

Els recipients que ara s’utilitzen per a la producció del vi experimental de Mas dels Frares són obra d’un ceramista de Miravet que utilitza argila de l’Ebre, que és poc porosa, i que utilitza un sistema de cocció amb forn de llenya, de la mateixa manera que els ibers ho feien.

Jordi Diloli, professor del Departament d'Història i Història de l'Art i director del grup de recerca GRESEPIA, afirma que amb aquest experiment “Esperem conèixer com funciona el procés i, sobretot, com conservaven el vi en aquella època”. Per la seva part, Fernando Zamora, director del celler experimental Mas dels Frares, argumenta que “Estem fent coses molt antigues però amb una tecnologia moderna, que és el que s’ha de fer per intentar entendre el procés que utilitzaven antigament”.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: