Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

L'IPHES presenta al Mobile World Congress un projecte de recerca que du a terme a Eritrea

Ho fa el 2 de març en el marc de la iniciativa 'La Ciència del teu món' i oferirà un taller didàctic i pràctic per a joves sobre les principals espècies d’homínids

Imatges de l'estudi arqueològic i paleontològic del Plio-Pleistocè de la conca d'Engel Ela, a Eritrea Imatges de l'estudi arqueològic i paleontològic del Plio-Pleistocè de la conca d'Engel Ela, a Eritrea IPHES
Ciència Redacció Infocamp
Dijous, 01 Març 2018 08:40

L’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) serà present al Youth Mobile Festival Barcelona (YoMo Barcelona), que se celebra en el marc del Mobile World Congress 2018, el divendres 2 de març a la Farga de l’Hospitalet de Llobregat. Ho fa a través de 'La ciència al teu món', una iniciativa impulsada per destacats centres de recerca i professionals de la comunicació, en col·laboració amb educadors i experts en tecnologies. En aquest context, Tsegai Medin, becari postdoctoral de la Fundación Atapuerca a l’IPHES, presentarà el projecte d’investigació que aquest institut du a terme a Eritrea i l’arqueòleg Lluís Batista, responsable de l’àrea de socialització del mateix centre de recerca, impartirà uns tallers didàctics sobre les principals espècies d’homínids.

Pel YoMo Barcelona hi passaran més de 15.000 estudiants d’ESO i batxillerat, de Catalunya i de tot l’estat espanyol, que volen ser testimonis i gaudir d’aquest mostrador internacional de la ciència i la tecnologia. El projecte de recerca que mostrarà l’IPHES a l’estand de 'La Ciència al teu Món' porta per títol 'Cuna de la Humanidad: Eritrea-Valle del Rift', està finançat per la Fundación Palarq i gestionat des de la Fundación Atapuerca.

Aquest projecte es investigación geològica, paleontològica i arqueològica de la conca d’Engel Ela-Ramud, situada a la depressió de Danakil a Eritrea, just a la frontera amb Etiòpia, en una de les regions més àrides i inhòspites del món, al mig del conflicte territorial latent entre ambdós països. Recentment ha conclòs la sisena campanya d'excavacions i prospeccions, codirigida per Bienvenido Martínez-Navarro, professor de recerca ICREA; Eudald Carbonell, catedràtic de Prehistòria de la Universitat Rovira i Virgili, i Tsegai Medin, tots tres adscrits a l'IPHES.

Introduir els joves al coneixement de la prehistòria i la paleontologia

La divulgació d’aquesta recerca entre els joves servirà per introduir-los al coneixement de la prehistòria i la paleontologia, explicant-los-hi què són els fòssils i per a què serveixen, interpretant les espècies a les que corresponen i l'escenari ecològic en el qual es troben les primeres evidències de presència humana a l’Àfrica de l’Est, és a dir, a tot el món, i com els nostres avantpassats van evolucionar fins a convertir-se en humans anatòmicament moderns que ara som.

També s’ensenyarà com eren i com es fabricaven les primeres eines de pedra, que els nostres avantpassats feien servir de ganivets per accedir als cadàvers dels grans animals amb l'objectiu d'alimentar-se. El nostres avantpassats australopitecs, gràcies a aquesta tecnologia, es van transformar en omnívors consumidors d'aliments molt més energètics, donant origen al gènere Homo, amb un cervell molt més gran i una major intel·ligència.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: