Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

La xarxa fosca s’autoprotegeix per ser més resistent davant dels ciberatacs

Un estudi de la URV sobre aquesta xarxa oculta demostra que és utilitzada per a propòsits sensibles i sovint il·legals

Els investigadors Manlio De Domenico (esquerra) i Àlex Arenas (dreta) Els investigadors Manlio De Domenico (esquerra) i Àlex Arenas (dreta) URV
Ciència Redacció Infocamp
Dimarts, 07 Març 2017 15:11

La xarxa fosca, anomenada Darknet, és la porció d’internet on es manté l’anonimat. Aquesta capacitat de privacitat i de treballar de forma amagada comporta que s’utilitzi per a intercanvis anònims d’informacions sensibles i molt sovint il·legals, com la venda de drogues, l’intercanvi de pornografia infantil o de continguts amb propietat intel·lectual de forma gratuïta.

Aquesta xarxa és un objectiu freqüent de ciberatacs que generalment fallen. Ara, els investigadors Manlio De Domenico i Àlex Arenas, del Departament d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques de la URV, han aconseguit esbrinar els motius pels quals la xarxa Darknet és molt difícil d’atacar. Segons el que han explicat en un article publicat en la revista Physical Review E, la Darknet és pràcticament impenetrable per la seva topologia única, significativament diferent de la resta d’internet.

Per demostrar-ho, els investigadors han quantificat, a partir de les dades publicades pel Laboratori de Recerca d’Internet de la Universitat de Califòrnia (Los Ángeles), la resiliència de la Darknet utilitzant l’anàlisi de xarxes. N’han caracteritzat la topologia i han desenvolupat un model que descriu com es transmet la informació utilitzant la “ruta de capes de ceba”, una tècnica que encripta els missatges en múltiples capes.

Els resultats d’aquest treball indiquen que, per causar una pertorbació important, es necessita atacar els diferents nodes de la Darknet quatre vegades més que els d’internet. Però, a més, els atacs en cascada a través dels diferents nodes són fàcilment corregibles afegint més capacitat a la xarxa. Els autors atribueixen aquesta resiliència a una topologia més descentralitzada que emergeix espontàniament des del protocol de la “ruta de capes de ceba” de la mateixa Darknet. En canvi, l’estructura d’internet és més heterogènia.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: