Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El govern de Reus destaca municipalitzar el servei de recollida de brossa

L'estalvi econòmic que es produiria amb la municipalització, xifrat en 1,2 milions d'euros, no té en compte altres contingències posteriors que el reduirien, segons un informe de viabilitat

L'estudi indica un estalvi d'1,2 milions, sense tenir en compte altres contigències. L'estudi indica un estalvi d'1,2 milions, sense tenir en compte altres contigències. ENRIQUE CANOVACA.
Vida Municipal Enrique Canovaca / Reusdigital.cat
Dimecres, 28 Desembre 2016 08:16

No hi haurà un procés d'internalització del servei de la brossa a Reus. Així ho va certificar ahir el regidor d'Hisenda i portaveu del govern municipal, Joaquim Enrech, després de presentar les conclusions de l'informe de viabilitat econòmica per dur a terme aquesta opció, partint de l'acord de pressupostos del 2016 amb la CUP. Segons aquest document, redactat per l'empresa Iseti Consultin SL i només basant-se en les dades del 2015, es produiria un estalvi d'1,2 milions d'euros, però sense tenir en compte altres contingències posteriors que reduirien aquesta quantitat. Enrech va dir, a més, que els processos a seguir per absorbir l'estructura empresarial serien “complexos i suposarien desestabilitzar la situació econòmica de l'Ajuntament de Reus”.

El gruix de l'estalvi econòmic, del qual fa bandera la CUP, ve provocat pel no pagament del 10% de l'IVA en les factures que Fomento de Construcciones y Contratas (FCC) presenta a l'Ajuntament de Reus i pel marge de benefici industrial. Amb tot, l'estudi també alerta que el consistori hauria de fer front a un 21% de l'IVA associat a la compra de maquinària de combustibles o altres materials i que en el pressupost del 2018 s'hauria de fer front a una inversió de 10 milions d'euros per fer aquestes compres. També hi ha l'opció de pressupostar 1,3 milions d'euros amb compromís plurianual per finançar els contractes de leasing.

En aquest sentit, el regidor d'Hisenda va subratllar que el consistori no es veuria beneficiat per l'economia d'escala d'una empresa com FCC, que compra material no només per a Reus, sinó també per a altres poblacions catalanes, i per tant pot accedir a més descomptes. Amb tot, amb la incorporació dels treballadors de la brossa s'hauria de fer un reajust de les hores efectives de feina anuals. Mentre que a l'empresa són 1.820 hores, si és una societat pública aquestes serien de 1.726 hores, i a l'administració, de 1.642. És a dir, que s'hauria de contractar més personal per fer el mateix servei, un fet que ara per ara es troba limitat per la llei.

L'encaix dels drets dels treballadors seria complicat

Pel que fa a la plantilla de 190 empleats fixos, l'estudi indica que aquests passarien a ser personal laboral no fix i que posteriorment s'hauria de fer un concurs. Amb tot, és probable que no es poguessin respectar els drets laborals assolits en el marc d'una empresa privada, “tenint en compte les limitacions del dret administratiu que s'aplica a les administracions públiques”, en paraules d'Enrech. El regidor va explicar que una empresa externa és més flexible per adaptar les estructures organitzatives a les necessitats del moment i que un ajuntament està limitat per la restriccions pressupostàries i d'endeutament fixades per l'Estat.

Enrech va insistir en diverses ocasions que l'estudi no és extrapolable a d'altres anys anteriors o posteriors i que es basa en un plec de clàusules establertes l'any 2009. Amb tot, el regidor sí que va indicar que hi ha un marge de millora pel que fa a l'adjudicació del concurs de la brossa i que caldrà aplicar les noves directives que afecten aquests tipus de processos. Segons la nova normativa, i en cas de risc operacional per a l'empresa adjudicatària, es pot fer una concessió de sis anys i amb possibilitat de pròrroga.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: