Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

L'Ajuntament de Valls presenta el pressupost més alt de la seva història

El pressupost 2022 reforça els serveis a les persones, prioritza el Centre Històric i inversions com la rehabilitació de Ca Xapes, la recuperació de la Muralla de Sant Antoni o el nou Espai Jove

L'alcaldessa de Valls, Dolors Farré, ha presentat la proposta de pressupost per al 2022, acompanyada del tinent d'alcalde  Jordi Cartanyà, i del regidor d'Hisenda, Martí Barberà L'alcaldessa de Valls, Dolors Farré, ha presentat la proposta de pressupost per al 2022, acompanyada del tinent d'alcalde Jordi Cartanyà, i del regidor d'Hisenda, Martí Barberà JOSEP CARTANYÀ
Vida Municipal Redacció Infocamp
Dilluns, 27 Desembre 2021 15:23

La proposta de pressupost municipal de l'Ajuntament de Valls per al 2022, que es debatrà en el plenari d'aquesta tarda, se situa en 30.248.500 euros, el més alt de la seva història. A la roda de premsa de presentació, l'alcaldessa de Valls, Dolors Farré, ha destacat com a tres grans eixos dels nous pressupostos "els serveis a les persones, la congelació d'impostos, taxes i preus públics i la inversió en obres públiques". Tot plegat amb l'objectiu que siguin un pressupostos "per a la represa econòmica i social tant de les persones com dels sectors econòmics". Al seu torn, el primer tinent d'alcalde, Jordi Cartanyà, ha afirmat que els nous comptes reflecteixen que "les polítiques a les persones es posen al centre de l'acció, d'acord amb el pacte de govern", que es tradueix en com s'orienta la despesa corrent i la inversió.

El regidor d'Hisenda, Martí Barberà, ha explicat que els pressupost "manté la línia expansiva dels últims exercicis i augmenta per tercer any consecutiu". Barberà ha posat l'accent en els principals increments, entre els quals sobresurten els serveis directes a persones i famílies que creixen fins als 3,6 milions (+3,4%), però també els departaments d'Urbanisme, Patrimoni i Centre Històric (1,0 milions, +7,5%) o Via Pública i Barris (1,9 milions, +3,6%).

2022, any d'inversions en obres públiques i al Centre Històric

L'Ajuntament de Valls preveu executar durant l'any vinent 8,1 milions d'euros en inversions, 2,6 dels quals s'incorporen als comptes de 2022 i 5,5 són obres ja en curs o en fase d'adjudicació i contractació. Entre els principals projectes, destaca com a més important en volum d'inversió la rehabilitació de l'edifici de Ca Xapes com a seu de la Llar del Jubilat, així com la recuperació de la muralla medieval de Sant Antoni o el nou Espai Jove de Valls que s'ubicarà a la plaça de les Escudelles del centre històric.

De fet, dels 8,1 milions d'euros que s'invertiran el proper any, gairebé la meitat (49,2%) són al centre històric, però també sobresurten actuacions a diferents zones de la ciutat, entre elles la modernització integral de l'enllumenat del polígon industrial o la renovació de la xarxa d'aigua i voreres al passeig de l'Estació que, en ambdós casos, s'iniciaran al voltant del mes de febrer. Entre les inversions destaca l'execució de noves fases del projecte d'ampliació del Museu de Valls a la Casa de Cultura, la millora a les instal·lacions esportives del Vilar o actuacions de millora de vies públiques del polígon, a més d'una nova edició de pressupostos participatius que permetrà a la ciutadania plantejar i escollir projectes per un import global de 250.000 euros.

Pel que fa al Museu Casteller de Catalunya, es preveu que s'obri el procés d'adjudicació pendent durant el 2022, quan la situació pandèmica no tingui restriccions d'aforament.

Es reforcen els Serveis a les Persones

En l'àmbit de Serveis a les Persones, destaca l'increment del 2,1% a la regidoria d'Afers Socials, amb 1.760.000 euros, o d'Educació i Política Lingüística que, amb 1.206.000, augmenta un 5,6%. També creix Acció Cívica i Joventut amb un increment del 3,1% i 258.000 euros de pressupost, mentre que Acció Comunitària, Participació i Igualtat comptarà el 2022 amb un pressupost de 274.000 euros. La regidoria d'Habitatge és la que més creix en percentatge, un 64,2% més, per activar projectes com la revisió del Pla Local d'Habitatge o ampliar partides i ajuts per facilitar l’accés a la vivenda.

La regidoria de Cultura comptarà amb un pressupost d'1,8 milions d'euros, el que representa un augment del 13,2% i Esports, tot i que no incrementa partides, manté els augments d'anteriors exercicis. Comerç i Turisme, amb un 5,5% més, Tecnologies de la Informació, OAC i Transparència, amb un 6,3%, i Seguretat Ciutadana amb un 2,6% d'increment, són altres departaments municipals que creixen en pressupost.

Es congelen les ordenances

En el capítol d'ingressos, el pressupost reflecteix la congelació, per segon any consecutiu, de la pressió fiscal.

Els comptes de 2022 també han hagut d'incloure la minoració d'un 30% dels ingressos en l'impost de plusvàlua -a causa de les sentències judicials que han afectat a totes les administracions locals en la recaptació d'aquest impost-, i a la vegada l'increment d'un 2% de les retribucions dels empleats públics, d'acord amb el que estableix el Pressupost General de l'Estat. El regidor d'Hisenda, Martí Barberà, ha dit que per compensar-ho, l'Ajuntament preveu nous ingressos de l'ICIC -fruit de l'augment de l'activitat econòmica-, d'inspeccions a les companyes subministradores de serveis que permetrà reajustar el cost del servei o d'un augment de transferències de l'Estat.

D'altra banda, el consistori vallenc també espera poder acollir-se a fons europeus -a través de la Generalitat- i no descarta que hi hagi algun projecte estratègic que pugui inlcoure's als fons "Next Generation".

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: