Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Tarragona lliura les distincions de Fill Predilecte a Manel Sanromà i de Filla Adoptiva a Manola Brunet

L’acte, presidit per l’alcade de Tarragona, Pau Ricomà, va tenir lloc al Fòrum de la Colònia

L'alcalde de Tarragona va lliurar les distincions de Fill Predilecte a Manel Sanromà i de Filla Adoptiva a Manola Brunet, en un acte celebrat al Fòrum de la Colònia L'alcalde de Tarragona va lliurar les distincions de Fill Predilecte a Manel Sanromà i de Filla Adoptiva a Manola Brunet, en un acte celebrat al Fòrum de la Colònia MANEL R. GRANELL
Vida Municipal Redacció Infocamp
Divendres, 04 Juny 2021 12:19

L’Ajuntament de Tarragona ha lliurat aquest dijous 3 de juny les distincions de Fill Predilecte de la ciutat a l’astrofísic i professor de Matemàtica Aplicada de la Universitat Rovira i Virgili (URV), Manel Sanromà; i de Filla Adoptiva de la ciutat a la científica climatòloga Manola Brunet. L’acte, que va començar, a les 19.30h, al Fòrum de la Colònia, i va estar presidit per l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, mentre que els tinents d’alcalde Xavier Puig i Manel Castaño van glossar la trajectòria de les dues persones distingides.

Durant l’esdeveniment, Pau Ricomà va destacar, tot fent menció de l’obra de Plutarc Vides paral·leles, justament els paral·lelismes entre les trajectòries dels dos guardonats. Pel que fa a “la dimensió científica de Manel Sanromà, des del camp de la matemàtica, i Manola Brunet des de la geografía”; a la “vinculació, molt forta, amb la Universitat Rovira i Virgili, amb un currículum docent molt destacat i compromesos en la recerca i l’aplicació del coneixement”; i a “la seva dimensió internacional. Precisament en els àmbits en què es plantegen els reptes més grans per a la humanitat: el clima i la digitalització”.

Respecte a l’últim punt, l’alcalde va fer incís en què “al llarg dels segles, la pràctica científica ha tingut vocació d’utilitat i ha contribuït a fer avançar les societats” i per aquest motiu, en moments difícils com l’actual, “la societat ha trobat refugi en el coneixement científic”. Ricomà va voler acabar dient que “les ciutats, les comunitats, necessitem referents. I referents positius”. “Avui hem tingut l’honor d’atorgar la màxima distinció ciutadana a dues persones que són referents, que des de Tarragona irradien els seu coneixement arreu del món i que sobretot deixen un enorme llegat intangible en tots els alumnes i investigadors amb qui han treballat”, va concloure.

En els discursos d’agraïment, Manola Brunet va manifestar “l’honor d’haver estat nomenada Filla Adoptiva de Tarragona” i l’agraïment “profund” a l’Ajuntament, no només per la distinció, sinó també per la “sensibilitat que demostra el consistori envers l’emergència climática” i va fer extensiu l’agraïment als investigadors de la URV i de tot el món que li han donat suport en els darrers vint anys. Per la seva banda, Manel Sanromà va manifestar també el seu agraïment a l’Ajuntament per la distinció i el seu reconeixement a la URV, “’mare’ de molts dels que avui som aquí, i que m’ha permès fer moltes de les coses que he fet”, i va voler recordar els seus “fills intel·lectuals: Tinet, el domini.cat i la Colla Jove de Tarragona”.

L’acte va finalitzar amb una actuació musical a càrrec d’un duet de violins de l’Orquestra de la URV.

Dues trajectòries cientìfiques destacades

Manel Sanromà Lucía, nascut a Tarragona l’any 1956, és astrofísic i professor de Matemàtica Aplicada de la Universitat Rovira i Virgili. Es va doctorar als Estats Units i, posteriorment, va exercir la docència en diverses universitats catalanes. Mentre era director de l’Escola d’Informàtica de Tarragona, va crear TINET i progressivament el seu treball va derivar cap a l’àmbit de la Xarxa d’Internet, amb la posada en marxa de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

Manel Sanromà ha estat el fundador i director de l’Administració Oberta de Catalunya (AOC), del Domini.CAT i primer president de la Fundació puntCAT. També ha estat membre del Board of Trustees de la Internet Society, societat de la qual en va ser el director del capítol català. En l’àmbit local, Manel Sanromà va ser uns dels fundadors i cap de colla de la Colla Jove Xiquets de Tarragona.

Darrerament, va treballar a l’Aràbia Saudí en el projecte Neom, que té com a objectiu la creació d’un nou país enmig del desert. En aquest projecte exerceix com a director executiu d’Smart Cities i responsable de les tecnologies de la informació i de les comunicacions. Recentment, s’ha reincorporat a la seva tasca docent a la Universitat Rovira i Virgili.

Manola Brunet India, nascuda a Carinyena l’any 1955, és una científica climatòloga, especialista en canvi climàtic, en concret, en les àrees de la reconstrucció instrumental i anàlisi del clima. Des del 2018 presideix la Comissió de Climatologia de l’Organització Meteorològica Mundial, essent la primera dona que ocupa aquest càrrec. És doctora en Geografia i Història per la Universitat de Barcelona. L’any 1982 va començar la seva carrera docent com a professora de la Universitat de Barcelona al campus de Tarragona. De 1995 a 2003 va ser codirectora del Grup de Recerca del Canvi Climàtic de la URV i, posteriorment, fins al 2008 va ser directora. També va dirigir des de la seva creació el Centre pel Canvi Climàtic al Campus de les Terres de l’Ebre de la URV.

En l’àmbit internacional, ha col·laborat amb el Global Climate Observing System (GCOS), l’Atmosphere Observation Panel for Climate (AOPC) i el Surface Pressure Working Group. Des de 2005, és professora visitant de la Climatic Research Unit de la School of Environmental Sciences de la Universitat d’Ànglia de l’Est. També ha col·laborat amb l’Organització Meteorològica Mundial des de l’any 2001, organisme que presideix actualment.

La seva recerca se centra tant en els camps de l'arqueologia de dades climàtiques i reconstrucció instrumental del clima com en l'anàlisi de la variabilitat i canvi climàtic.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: