Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El superàvit de 2020 de Reus es destinarà a inversions i al 'Pla de Reactivació Econòmica i Social'

El govern rep diverses crítiques per part de l'oposició

Una imatge del ple telemàtic Una imatge del ple telemàtic AJUNTAMENT DE REUS
Vida Municipal Alba Cartanyà - Reus Digital / GDDCT
Divendres, 23 abril 2021 00:31

El govern de Reus ha donat compte, durant el ple d'aquest dijous, de la liquidació del pressupost de l'exercici 2020, i ha aprovat destinar el superàvit a inversions i al 'Pla de Reactivació Econòmica i Social'. El consistori explica que el romanent és fruit, principalment, dels efectes de la pandèmia en l'execució d'algunes accions previstes en el pressupost; i per la transferència que l'Estat va fer a l'Ajuntament a 28 de desembre.

L'Ajuntament tanca l'exercici 2020 amb un superàvit de 5.506.029,32 euros, dels quals només 2.887.687,57 són de lliure disposició i 2.618.341,75 estan compromesos en actuacions d'altres exercicis.

El 47% del romanent, 2,6 milions, estan compromesos amb actuacions en execució procedents d'altres exercicis i que tenen continuïtat aquest any: 413.687,57 euros, es destina a inversions en execució (projectes com la Boca de la Mina o el Centre Social El Roser, entre d'altres); 714.700 euros, a accions de Reactivació iniciades l'any 2020 que tenen una tramitació més llarga, com per exemple els plans d'ocupació; 1.489.954,18 euros es destina a l'afectació que la pandèmia van suposar en alguns contractes que es van haver de suspendre, congelar o ampliar.

La resta, 2,8 milions és el superàvit del qual es pot disposar lliurement. Un import que es pota considerar el romanent real de l'Ajuntament de l'exercici 2020. Aquesta xifra anirà destinada a dos conceptes: 1.880.000 euros es destinaran a completar el Pla d'Inversions; i 1.007.687,57 d'euros es destinarà al Pla de Reactivació Econòmica i Social.

Indicadors de solvència

L'Ajuntament de Reus tanca amb tots els indicadors de solvència complerts: el període mitjà de pagament a proveïdors, a desembre de 2020 se situava en els 10 dies; la ràtio legal d'endeutament es va situar en el 71,08%; l'endeutament s'ha reduït en 61 milions d'euros entre 2019 i 2020, en gran part per efecte de la sortida de l'Hospital (de 170 milions a 109 milions el 2020); i la ràtio legal d'estalvi net es va situar en el 6,49%, en termes absoluts 7,3 milions d'euros.

Crítiques al superàvit

Diversos grups municipals han qüestionat el plantejament de la regidora d'Hisenda, Mariluz Caballero, i li han retret que "tregui pit" del superàvit. Des del PSC, han al·legat que el superàvit milinari "no és cap mèrit ni sinònim de bona gestió del govern", sinó que la pujada d'impostos va ser "desmesurada" i que el govern "no gasta prou en donar servei i resposta a les necessitats de la ciutadania".

En aquesta línia, el grup municipal de la CUP ha criticat que "no es pot parlar del superàvit per donar ajudes com si fossin un acte de caritat", i ha recordat a Caballero que l'Ajuntament té l'obligació "d'actuar per a una redistribució de recursos". Per la seva part, el regidor no adscrit Raúl Meléndez ha puntualitzat que "es podia haver fet més" en aquest context "difícil" per a moltes persones.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: