Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Reus aprova recórrer la nul·litat de l'adhesió a l'AMI al Tribunal Suprem

El ple de l’Ajuntament debat la resposta a la sentència del TSJC

Imatge de l'Ajuntament de Reus amb la pancarta de 'Llibertat Presos Polítics' penjada l'agost del 2018 a la façana consistori, en una imatge d'arxiu Imatge de l'Ajuntament de Reus amb la pancarta de 'Llibertat Presos Polítics' penjada l'agost del 2018 a la façana consistori, en una imatge d'arxiu MAR ROVIRA / ARXIU / ACN
Vida Municipal ACN
Divendres, 22 Mai 2020 13:05

Reus ha aprovat recórrer al Tribunal Suprem la nul·litat de l'adhesió a l'Associació de Municipis per la Independència (AMI). El ple de l’Ajuntament ha abordat aquest divendres la presentació d’un recurs de cassació per tal que la ciutat continuï formant part de l'AMI. Després d'un tens debat, la proposta s'ha aprovat amb els 18 vots del govern -JuntsxCat, ERC i Ara Reus- i de la CUP, front els 9 vots contraris de PSC i Cs. El recurs en què es treballa s'interposarà davant el Suprem, tal com correspon, i s’oposa a la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que, amb data del 27 de novembre de 2019, va considerar nul·la l’adhesió de Reus a l’AMI. "Ataca la sobirania municipal", ha dit la vicealcaldessa, Noemí Llauradó.

Llauradó titlla la sentència d’“atac” a l’Ajuntament de Reus. La vicealcaldessa ha argumentat que l’adhesió a l’AMI va ser un acord de ple pres per majoria absoluta i que l’AMI és una associació legalment constituïda. “No entenem que no ens hi puguem adherir, és del tot legítim”, ha afirmat.

En la mateixa línia, Èdgar Fernández, de la CUP, ha criticat aquesta “anomalia democràtica”, si bé considera “totalment absurd” destinar tants recursos públics a una “batalla jurídica” contra l’estat espanyol. “És picar contra una paret”, ha dit, proposant un canvi d’estatuts com a alternativa.

Per la seva banda, tant PSC com Cs ho veuen com una “causa perduda”. Ciutadans creu que no ha llei que ho empari i ha qüestionat la defensa exercida pel secretari municipal. La CUP els ha retret que hagin llançat aquesta “greu acusació” de “prevaricació” i els ha instat a obrir un procés judicial.

Els socialistes han fet “caricatura” de la situació, hipotetitzant que un ajuntament volgués adherir-se a l’Associació Nacional del Rifle o la Fundació Francisco Franco. “On és el límit”, s’ha preguntat el portaveu Andreu Martín. Ha retret que primin interessos partidistes als de la col·lectivitat.

“Em bull la sang”, ha respost Llauradó. El secretari també s’ha defensat, assegurant que no hi ha incompatibilitat en exercir aquesta defensa jurídica. Finalment l’alcalde Carles Pellicer ha conclòs que aquest recurs al Suprem respon a “un procés de coherència, que venim de lluny”.

Un acord de ple, fa cinc anys enrere

L’adhesió a l’AMI la va aprovar l’Ajuntament de Reus en sessió plenària del juliol del 2015. El TSJC va suspendre-la en considerar que sobrepassa l’àmbit de les competències locals que pertoquen a l’Ajuntament. En la sentència de l’any passat, el TSJC ja rebutjava un recurs anterior presentat per Ajuntament i l’AMI contra la resolució emesa al 2017 pel jutjat Contenciós Administratiu número 1 de Tarragona i que també deixava sense efecte l’adhesió. En el recurs desestimat, l’Ajuntament posava sobre la taula una sentència del Tribunal Suprem que permetria contribuir amb entitats legalment constituïdes.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: