Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

L’Espluga retornarà les quotes dels serveis municipals i no cobrarà les taxes d’ocupació de la via pública

Les mesures van destinades a les famílies de la Llar d’Infants i l’Escola de Música, als bars i restaurants amb terrassa, comerços i als venedors del mercat ambulant

Imatge d'arxiu de l'Espluga de Francolí Imatge d'arxiu de l'Espluga de Francolí ARXIU / INFOCAMP
Vida Municipal Redacció Infocamp
Divendres, 20 Març 2020 09:54

 L’Ajuntament de l’Espluga de Francolí ha aprovat les primeres mesures de caràcter econòmic per respondre a algunes conseqüències de caràcter econòmic a causa restriccions per aturar la pandèmia del COVID-19. Aquestes primeres mesures tenen com a objectiu a rebaixar la pressió econòmica de les famílies usuàries de la Llar d’Infants Municipal i de l’Escola Municipal de Música i dels comerços i establiments que no poden fer ús de l’espai públic com ara les terrasses dels bars o les parades de mercat que no poden atendre al públic mentre duri aquest estat d’alerta.

Aquestes mesures es concreten en retornar o no cobrar els imports de les taxes i preus públics dels serveis públics que no es presten. En aquest sentit, les famílies no hauran de pagar les quotes ni de la Llar d’Infants Municipal ni de l’Escola Municipal de Música mentre no hi hagi activitat docent. Aquesta mesura tindrà caràcter retroactiu, des del 13 de març, moment en que es va suspendre l’activitat dels equipaments educatius municipals.

A més a més, també es retornaran o no es cobraran els imports de l’ocupació de la via pública del mercat ambulant setmanal i de les taules i cadires de bars i restaurants. La Generalitat va decretar que a partir del 14 de març els bars i restaurants ja no podien obrir i, per tant, a partir d’aquesta data els establiments d’aquests tipus, quedaran exempts de pagar les taxes corresponents a l’ocupació de la via pública fins que no s’aixequi la prohibició.

Aquestes mesures s’afegeixen a la gratuïtat de la zona blava que va decretar el govern espluguí aquest dilluns dia 16 i que s’allargaran com a mínim fins al proper 29 de març.

S’estudia la creació d’una línia d’ajuts per a establiments afectats pel confinament

L’Ajuntament també planteja altres mesures que es poden implementar en els propers dies, però que requereixen un estudi i planificació prèvia abans d’aplicar-les, ja que la situació financera actual de l’Ajuntament de l’Espluga està marcada per l’aplicació del Pla Econòmic Financer i cal estudiar com afecten a la regla de la despesa i l’estabilitat pressupostària. 

Les opcions que s’estan valorant són la de modificar les Ordenances Fiscals per incloure bonificacions en alguns impostos que afecten als comerços o crear una línea d’ajut per a comerços i establiments afectats pel confinament. Aquestes accions es plantejaran un cop es puguin aprovar els pressupostos del 2020 i aquests estiguin en vigor. I en aquest sentit, també s’espera que a mesura que la situació sigui més estable i el marc legal de les noves mesures més definit puguin arribar ajudes d’altres administracions supralocals. 

Algunes administracions també han anunciat mesures que afecten als establiments, com per exemple, des de l’Agència Catalana de l’Aigua s’ha anunciat que s'aplica una reducció del 50% del cànon de l’aigua a tots els usuaris domèstics durant dos mesos (abril i maig) o també una reducció del 50% del cànon que paguen les indústries i la resta d’activitats econòmiques (petites i mitjanes empreses, comerços i autònoms).

D’altra banda, el cobrament dels impostos municipals que són gestionats per BASE, també tenen novetats. Els cobraments fraccionats, ajornats o personalitzats que s’havien de cobrar a partir del 20 de març queden ajornats, almenys, fins el 30 d’abril.

Altres mesures adoptades en relació a la pandèmia del COVID-19

L’equip de govern de l’Ajuntament de l’Espluga està fent seguiment de les indicacions de totes les administracions des del primer moment que Protecció Civil va activar la Pre-Alerta del Pla Procicat, el dia 3 de març de 2020.  Posteriorment, i des de l’activació del pla s’han decretat diverses mesures en la línia de tancament d’espais públics, dels centres educatius de gestió municipal i de la majoria de serveis de l’Ajuntament. També es van anul·lar diversos actes i esdeveniments i s’està vetllant pel compliment del confinament i per fer arribar a la població tota la informació oficial relativa a la situació actual. 

A més, des de les diverses regidories s’ha intentat fer seguiment dels serveis, comerços, centres educatius i sectors més afectats per les mesures per tal de fer-los arribar informació actualitzada.

Per altra banda, també s’està en coordinació amb la iniciativa de voluntariat ‘Ajudem-nos Espluga de Francolí, xarxa de suport i cures’, amb qui s’estan concretant properes accions. I també, des de la Biblioteca Municipal Mossèn Ramon Muntanyola es participa a les iniciatives ‘Tot anirà bé’, ‘Tot sortirà bé’ i ‘La cultura a casa’ fent una crida a la participació a les famílies Espluguines confinades.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: