Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El nou PAM de la Diputació de Tarragona comptarà amb 85 milions, el màxim històric de l'ens

Es tindrà en compte la superfície dels municipis a l'hora de repartir el pressupost

La presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, durant la presentació del PAM 2019-2023 La presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, durant la presentació del PAM 2019-2023 ELOI TOST / ACN
Vida Municipal ACN
Dilluns, 16 Desembre 2019 14:08

El Pla d'Acció Municipal (PAM) 2019-2023 de la Diputació de Tarragona tindrà en compte la superfície dels municipis a l'hora de repartir els 85 milions d'euros dels quals està dotat, el màxim històric de l'ens. També es valorarà si la localitat té nuclis agregats o entitats municipals descentralitzades. Una altra de les novetats és que el nou PAM contempla una planificació quadriennal, enlloc d'anual com fins ara. Segons ha explicat la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, això permetrà als municipis fer una previsió "a mitjà termini". Els diners que rebin els consistoris els podran destinar a inversions, despeses corrents, secretaria i, per primera vegada, també al sanejament de les finances.

El document s'ha aprovat aquest dilluns al matí en comissió per unanimitat, i es preveu que torni a tenir llum verd en el plenari de divendres. La diputada delegada del PAM, Marta Blanch, ha comentat que l'eina busca un "desenvolupament equilibrat del territori". "Volem estar al servei dels municipis de la demarcació i el PAM és una de les principals eines per aconseguir-ho", ha indicat. En aquest sentit, un dels principals objectius és revertir el despoblament dels pobles petits. "El PAM no és una solució integral o definitiva, però pot ajudar a que els ciutadans es quedin al seu municipi", ha assenyalat Blanch.

La diputada ha destacat que a banda de la població també es tindrà en compte la superfície del terme municipal en el repartiment dels 85 milions d'euros, ja que fins ara les localitats amb pocs habitants i molta extensió, o amb diferents nuclis agregats, quedaven agreujades. Al seu parer a partir d'ara el repartiment serà "més equitatiu". En concret, cada quilòmetre quadrat representarà 538,98 euros, i cada entitat singular, 1.759,83 euros.

Els ajuntaments podran destinar els recursos a quatre programes: inversions, despeses corrents, secretaria-intervenció i, com a novetat, sanejament de les finances municipals. De tota manera, segons ha apuntat Enric Adell, diputat delegat del Servei d'Assistència Municipal (SAM), les localitats de més de 20.000 habitants hauran de dedicar el 75% dels ajuts a inversions; mentre que per als de menys de 20.000 habitants el llindar se situa en el 50%. Els únics municipis que podran posar recursos per a intervenció i secretaria són els de menys de 1.000 habitants.

Més planificació

Noemí Llauradó ha posat en valor que amb el nou caràcter quadriennal, el nou PAM permetrà que els 184 ajuntaments de la demarcació tinguin una mirada de mandat. "Demanem als municipis que utilitzin el PAM no només com una font de recursos, sinó com un instrument de planificació estratègica", ha manifestat. Fins ara els consistoris havien de demanar cada any les accions que volien fer, mentre que ara ho podran fer a quatre anys vista, amb la possibilitat de fer modificacions cada any per ajustar-se a la seva realitat.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: