Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Reunió sobre seguretat ciutadana a la Bisbal del Penedès

La trobada ha servit per abordar qüestions com l’augment dels robatoris, les ocupacions de cases buides per delinqüents o les plantacions de cànnabis

L'alcaldessa de la Bisbal del Penedès, Agnès Ferrer, ha presidit la reunió de seguretat ciutadana amb Mossos, associacions de veïns i inspecció municipal L'alcaldessa de la Bisbal del Penedès, Agnès Ferrer, ha presidit la reunió de seguretat ciutadana amb Mossos, associacions de veïns i inspecció municipal AJUNTAMENT DE LA BISBAL DEL PENEDÈS
Vida Municipal Redacció Infocamp
Dimecres, 11 Desembre 2019 21:34

L'Ajuntament de la Bisbal del Penedès ha acollit aquest dimarts una reunió, convocada per l’equip de govern, que ha comptat amb la participació de l’inspector Mulet i el sotsinspector Perlado del cos de Mossos d’Esquadra, el cap del Servei d’Informació i Inspecció Municipal, Daniel Márquez, i els presidents de les associacions de veïns dels barris de la Miralba, Can Gordei, l’Esplai i el Priorat de la Bisbal. Aquesta reunió perseguia l’objectiu d’abordar qüestions de seguretat ciutadana com ara l’augment dels robatoris, les ocupacions de cases buides per part de delinqüents o les plantacions de cànnabis en habitatges.

L’alcaldessa de la Bisbal del Penedès, Agnès Ferré, ha obert la reunió explicant que “la seguretat ciutadana és una prioritat per a l’equip de govern” i ha insistit en el fet que “la Bisbal mai no ha tingut servei de vigilància. Si un Ajuntament no té policia municipal o servei de vigilància, s’ha de crear el servei i a la Bisbal no s’havia fet. Les persones que formen part del cos de policia o vigilància han de ser funcionaris de carrera, passar unes proves i formar-se a l’escola de policia". Ferré ha aclarit que “el 2016 es va crear el servei d’Informació i Inspecció municipal, que fa tasques informatives, d’inspecció i patrullatge pels carrers del municipi amb la finalitat de resoldre incidències o derivar-les a les forces policials, si és el cas.

Més robatoris a la comarca

Després d’aquesta introducció, la batllessa ha fet referència als robatoris “des del 2015 fins a començaments d’aquest any, van disminuir significativament els robatoris. L’increment d’aquests últims mesos es deu a un increment global a la comarca, si bé és cert que els municipis amb urbanitzacions tenim cases aïllades i desocupades, el que pot comportar que s’hi instal·lin delinqüents”.

Per la seva banda, el regidor de Seguretat Ciutadana, Félix Villazán, ha explicat que “la Bisbal forma part de la prova pilot de seguretat amb càmeres lectores de matrícules, que suposarà una millora per al municipi, ja que es podrà controlar qui entra i surt de les urbanitzacions amb un 99% de fiabilitat en la lectura de les matrícules. De fet, els llocs on s’han instal·lat s’ha reduït l’índex de robatoris entre un 30 i un 40%, ja que també fan l’efecte dissuasiu”. El regidor ha volgut deixar clar que “és molt útil seguir els consells que ens van donar els Mossos d’Esquadra a les xerrades que es van organitzar des de la regidoria, per això les vam organitzar. Per exemple, ens pot ajudar el fet de tenir alarma a casa”.

Augment del patrullatge als barris

El regidor també ha anunciat que voldria mantenir reunions trimestrals amb les associacions de veïns a fi i efecte de conèixer les inquietuds, dubtes i pors dels veïns, informar les associacions de les passes que es fan en matèria de seguretat ciutadana i poder treballar de cara als possibles problemes que es vagin donant”. Alhora, ha avançat que “s’intensificarà el patrullatge del Servei d’Informació i Inspecció municipal perquè, de moment, augmenti la sensació de seguretat”.

Al seu torn, l’inspector i el sotsinspector de Mossos d’Esquadra s’han dirigit als veïns per recordar-los que si veuen qualsevol cosa estranya o sospitosa, poden trucar al 112. Per qüestions que no siguin urgents, els agents han recordat als membres de les associacions que poden contactar amb l’adreça de correu electrònic que se’ls va entregar durant les xerrades sobre la prevenció de robatoris que van tenir lloc als diferents barris de la Bisbal.

Les càmeres lectores de matrícules

Quant a la prova pilot amb càmeres lectores de matrícules que començarà el 2020, des de Mossos d’Esquadra han explicat que “nosaltres marcarem on s’han d’instal·lar les càmeres, que acostumen a ser llocs on hi ha incidència de robatoris. A més, es tracta de càmeres especials, que funcionen amb un software específic i que estan homologades i són compatibles amb el nostre sistema”. Els policies han explicat que “d’entrada, als municipis on s’han provat, són molt efectives per prevenir robatoris, ja que redueixen els robatoris en un índex molt alt”.

Consultes del veïnat

Els presidents de les associacions de veïns i els seus acompanyants han exposat dubtes i consultes relacionades amb seguretat, tals com la presència de delinqüents reincidents en alguns barris, l’ocupació de cases buides, les plantacions de cànnabis, els robatoris en domicilis particulars o la possible creació de patrulles veïnals.

Quant a les patrulles veïnals, Mossos d’Esquadra han recomanat que no tirin endavant aquestes pràctiques perquè “en un enfrontament, perdran vostès - no ells – i, a sobre, tindran problemes amb la justícia. Vostès sí que tenen coses a perdre, a ells segurament els és igual”. Des de Mossos d’Esquadra insisteixen en el fet que, si els veïns posseeixen informació sobre persones o conductes sospitoses, cal que la facin saber als cossos de policia perquè aquests puguin actuar, encara que sigui informació que pugui semblar bàsica: una persona o un vehicle sospitós, persones descarregant molt de material – com ara plaques de pladur, ventiladors, etc. en una casa-, etc. 

L’alcaldessa Agnès Ferré ha clos la reunió anunciant que, en els pròxims mesos, es tornarà a convocar els assistents per anar fent un seguiment de les qüestions relacionades amb seguretat ciutadana.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: