Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Tarragona apujarà un 11,6% la taxa d’escombraries per finançar la renovació de la incineradora

El govern municipal planteja congelar la resta d’impostos i taxes municipals

Modernitzar la planta incineradora de SIRUSA obligarà als ciutadans de Tarragona a rascar-se la butxaca Modernitzar la planta incineradora de SIRUSA obligarà als ciutadans de Tarragona a rascar-se la butxaca ARXIU / INFOCAMP
Vida Municipal ACN
Divendres, 11 Octubre 2019 20:49

L’Ajuntament de Tarragona preveu congelar els impostos i les taxes municipals l’any 2020 amb l’excepció de la recollida i eliminació d’escombraries. Segons ha explicat aquest divendres el conseller de Serveis Econòmics, Jordi Fortuny, apujaran la taxa de la brossa uns 12,35 euros anuals de mitjana en resposta a la inversió que han de fer obligatòriament els ajuntaments de la mancomunitat de Sirusa, d’incineració de residus urbans. Fortuny ha avançat que el 2021 volen que les tarifes domèstiques de la taxa de la brossa deixin de calcular-se segons l’actual classificació per categories de carrers. “Hem de gravar a qui més genera i aquest serà l’esperit de la futura taxa”, ha garantit.

Modernitzar la planta incineradora requereix d’una inversió de 75 MEUR. D’aquests, 45 milions els assumirà la Generalitat i els 30 restants els han de sufragar els ajuntaments que formen part de la Mancomunitat de Sirusa. Tenint en compte que Tarragona hi té un pes d’un 30%, a la capital li corresponen uns 10 MEUR.

“L’Ajuntament de Tarragona no ingressarà més diners a conseqüència d’aquest increment de la taxa, ja que íntegrament serà per la mancomunitat incineradora de residus per pagar el cost de la valorització de la fracció resta”, ha argumentat Fortuny.

Aquest increment es produeix perquè la planta requereix una actualització per ajustar-se als nous escenaris de gestió de residus. En aquest cas, les inversions es financen apujant el preu del tractament de residus. La llei preveu un augment progressiu del cànon sobre disposició de la fracció resta dels residus municipals. En el cas de la valorització energètica, passarà dels 20,6 euros per tona actuals a 23,6 euros per tona l’any vinent.

D’aquesta manera, la taxa domèstica d’escombraries d’un carrer de quarta categoria passarà de 62,35 a 69,56 euros, mentre que la més cara passarà de 147 a 167,82 euros. En aquest sentit, Fortuny ha avançat que canviaran la manera de calcular els preus, que ara es fan segons quatre categories de carrers. La intenció, segons ha avançat, és fer pagar més a qui més brossa genera.

El conseller ha apuntat que la recaptació de la taxa només cobreix el 65% del cost de la recollida. “La llei permetria establir una taxa que cobrís el 100%, però no arribarem fins aquí perquè seria molt gran. Volem consensuar-ho amb tots els grups polítics i amb experts”, ha detallat.

Segons ha explicat Fortuny, aquest increment de la taxa no es farà servir per culminar la substitució de les 119 illes de contenidors soterrats. El regidor ha explicat que el canvi ja està en procés de licitació.

Al marge de l’increment de la brossa, l’equip de govern portarà al plenari del 21 d’octubre la proposta de congelar el tipus de l’IBI, l’impost de vehicles de tracció mecànica i l’IAE. També es mantindran les llicències d’obres i d’obertura d’establiments, les cèl·lules d’habitabilitat i de primera ocupació.

Tot i això, l’executiu planteja gravar en un 50% el rebut de l’IBI als propietaris de pisos buits. “No es tracta d’una mesura recaptatòria, sinó una mesura per incentivar el parc d’habitatges de lloguer. Els habitatges estan fets perquè hi visqui la gent, no per ser elements d’especulació”, ha remarcat Fortuny.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: