Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El TJSC desaprova que es pugui multar la mendicitat a Reus

La CUP, que havia presentat recurs a l’ordenança de civisme, satisfeta amb la resolució judicial

Una dona demanant almoina a clients d'una cafeteria, en una terrassa al centre de Reus Una dona demanant almoina a clients d'una cafeteria, en una terrassa al centre de Reus NÚRIA TORRES / ACN
Vida Municipal ACN
Dimarts, 08 Octubre 2019 16:34

Llum vermell del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) a prohibir i multar les persones que demanen almoina pel carrer a Reus. Una sentència del TSJC anul·la un article en concret de l’ordenança municipal de civisme, segons el qual es podia sancionar la mendicitat a la via pública. La CUP, que va recórrer diversos articles d’aquesta normativa l’any 2016, aplaudeix la resolució judicial i emplaça el govern de l'alcalde Carles Pellicer a obrir un debat polític sobre l’ordenança. Fonts municipals afirmen que acataran la sentència, si bé el consistori entén que la justícia no prohibeix els articles declarats nuls, sinó que considera que cal major concreció en el seu redactat. És per això que l'Ajuntament ja s'ha posat a treballar en una nova redacció per aconseguir un text més "precís" sobre aquesta qüestió.

L’Ajuntament de Reus en cap cas se sent desautoritzat. En fa una altra lectura i considera que el TSJC “només posa en qüestió la falta de concreció en el redactat” -dels dos articles anul·lats-, però que “en cap cas posa en qüestió la capacitat de regulació de l’Ajuntament".

En canvi, per a la CUP, la sentència és un bon revés al consistori. El regidor Edgar Fernàndez ha expressat aquest dimarts la satisfacció de la formació en conèixer la resolució. Anul·la dos dels tres articles als quals van presentar recurs, estretament vinculats amb la pobresa.

Així, el TSJC anul·la l’article 18 de l’ordenança que prohibia la mendicitat al terme municipal i tampoc es permetia anar parcialment despullat a la via pública. Per contra, manté un tercer article recorregut per la CUP, que regula en relació als sense sostre que dormen pel carrer.

En qualsevol pas, per a la CUP la sentència ha de servir no sols per modificar l’ordenança, sinó per obrir un debat polític que reclama des que es va gestar una primera versió de l’ordenança de civisme, que prohibia el nicab i el burca, i que va ser anul·lada en la seva totalitat.

Proposen un debat “serè” i “profund” i posar llum sobre l'ordenança, junt amb la de via pública que, segons la CUP, és la que hauria de regular l’ús del patinet, entre d’altres accions. Els cupaires lamenten que la normativa s'usi d'instrument per “sancionar a qui no es porta bé”.

“L’Ajuntament ha de deixar perseguir la mendicitat i destinar els diners públics a evitar-la, a través de polítiques socials”, ha declarat Fernàndez. “L’ordenança està pensada perquè la Guàrdia Urbana l’apliqui quan consideri; això és gravíssim”, ha conclòs el regidor cupaire.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: