Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

ERC-AM guanya en sis dels deu consells comarcals de la demarcació de Tarragona

El PSC venç al Tarragonès i al Baix Penedès, mentre JxCat s’imposa a la Terra Alta i a l’Alt Camp, on perd la majoria absoluta

Al Baix Camp, ERC-AM ha estat la força que ha obtingut més representants. A la imatge, un Ple del Consell Comarcal del Baix Camp Al Baix Camp, ERC-AM ha estat la força que ha obtingut més representants. A la imatge, un Ple del Consell Comarcal del Baix Camp ARXIU / INFOCAMP
Vida Municipal ACN
Dilluns, 27 Mai 2019 14:57

Esquerra Republicana de Catalunya – Acord Municipal (ERC-AM) ha obtingut la victòria en sis dels deu consells comarcals de la demarcació de Tarragona. Els republicans han guanyat amb majoria absoluta al Montsià, a la Ribera d’Ebre i al Priorat, i s’han imposat amb majoria simple al Baix Camp, al Baix Ebre i a la Conca de Barberà. Candidatura de Progrés (CP) -PSC- ha estat la força més votada al Tarragonès i al Baix Penedès, una comarca on ha sumat tres consellers. Per la seva banda, Junts per Catalunya (JxCat) ha revalidat la victòria a la Terra Alta i a l’Alt Camp, on ha perdut la majoria absoluta.

Candidatura de Progrés (CP) -PSC- és la candidatura que ha obtingut més vots al Consell Comarcal del Tarragonès, tot i que ha empatat amb 9 consellers amb ERC-AM, que ha guanyat quatre representants. JxCat ha perdut dos consellers i s’ha quedat amb 7, i presumiblement no mantindrà la presidència que ha ostentat Daniel Cid. Cs i En Comú Podem s’han quedat amb els 4 i 2 consellers que ja tenien, mentre que el PP ha caigut de 3 a 1. La CUP ha conservat el seu representant. Els escenaris de possibles pactes han quedat molt oberts, encara que les forces independentistes (ERC-AM, JxCat i CUP) sumen majoria.

Al Baix Camp, ERC-AM ha estat la força que ha obtingut més representants, amb 11, tres més dels que tenia. D’aquesta manera ha passat per davant de JxCat, que n’ha perdut dos i s’ha quedat amb 10, fet que li podria fer perdre la presidència de Joaquim Calatayud en aquest darrer mandat. Els socialistes han guanyat un conseller i han pujat fins als 6. El camí contrari de la CUP, que ha passat de 3 a 2, i del PP que ha baixat de 2 a 1. Ciutadans i Ara han mantingut els 2 i 1 consellers que ja tenien.

CP ha estat la gran triomfadora al Consell Comarcal del Baix Penedès. Els socialistes han guanyat tres consellers i n’han obtingut 12. Tot i això, han quedat lluny de la majoria absoluta, situada en 17. L’altra cara de la moneda ha estat JxCat, que ha passat de 10 a 8 consellers. ERC-AM, per la seva banda, ha incrementat dos membres, fins als 7. També Cs ha obtingut un nou conseller -3-, mentre que el PP i la CUP n’han perdut un cadascun i s’han quedat amb un únic representant. En Comú Guanyem s’ha quedat amb el conseller que ja tenia.

Al Consell Comarcal de l’Alt Camp, JxCat ha perdut la majoria absoluta que tenia CiU en l’anterior mandat, en passar de 10 a 9 consellers. En canvi, ERC-AM ha pujat de 3 a 5 i tindria la clau de la governabilitat. Aquest pacte, de fet, ha estat el que s’ha produït a la capital de la comarca, Valls, en l’anterior legislatura, i tot apunta que es podria repetir en aquest mandat. CP ha perdut un conseller, mentre que la CUP i Alcoverencs Pel Canvi han mantingut els seus resultats, amb 2 i 1 representants, respectivament.

ERC-AM ha estat la força amb més suports a la Conca de Barberà i ha guanyat un conseller, tot i que empata a 8 amb JxCat, que ha mantingut els resultats. La FIC ha perdut un representant i s’ha quedat amb dos membres, que s’albiren claus per formar govern. CP continuarà amb un conseller.

Al Priorat, ERC-AM ha aconseguit la majoria absoluta, després d’incrementar dos consellers -de 8 a 10-. A més, li ha pres el primer lloc a JxCat, que ha baixat de 9 a 7. CP i CUP han conservat el representant que ja tenien.

ERC-AM domina a les Terres de l’Ebre

ERC-AM ha guanyat a tres dels quatre Consells Comarcals de les Terres de l'Ebre. ERC-AM s'ha imposat al Consell Comarcal del Baix Ebre ampliant de 8 a 11 consellers la seva representació. Els republicans han augmentat més de 3.000 vots la comarca i han passat de tenir-hi 52 a 75 regidors (33,33% dels vots). ERC és per primer cop la força més votada al Baix Ebre i ha desbancat Junts per Catalunya que perd dos consellers, de 10 a 8, tot i que els demòcrates també han incrementat el nombre de vots a la comarca però perden representativitat, passant de 51 a 44 regidors (32,88% dels vots). També perden dos consellers, de 5 a 3, els socialistes de les Candidatures de Progrés (10,62% del vot). Finalment, doblarà la seva representació al Consell Comarcal del Baix Ebre En Comú Guanyem, amb 2 consellers (10,97% dels vots), i entra a l'ens comarcal la formació taronja de Ciutadans amb 1 conseller (4,6% dels vots).

Al Montsià, ERC es consolida com a força hegemònica també al Consell Comarcal on tindrà majoria absoluta, amb 13 dels 25 consellers – el 43,37% dels vots i 53 regidors-. També al Montsià els republicans han ultrapassat a Junts amb qui havien empatat a 9 conselleries l'últim mandat. Junts passa de segona a tercera força al Consell del Montsià, amb 5 consellers (12,36% dels vots), els mateixos que el PSC que se situa com a segona força (16,38% dels vots). Com al Baix Ebre, En Comú Guanyem també passa d'1 a 2 consellers (6,13% dels vots), mentre que el PP perd el seu conseller i la representació a l'ens comarcal.

Al Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre, ERC tampoc necessitarà pactes de govern perquè s'ha imposat amb la majoria absoluta de 10 dels 19 consellers. ERC passa a ser primera força a la comarca amb el 37,64% dels vots, i Junts per Catalunya pateix una important davallada, de 9 a 5 conselleries i de primera a segona força, amb el 23,38% dels vots. El PSC manté 1 conseller (10, 95% dels vots), igual que la FIC (5,58%). Finalment també tindrà una conselleria l'Agrupació d'Electors de la Ribera d'Ebre que ha aconseguit el 4,78% dels vot a la comarca.

Finalment a la Terra Alta, Junts manté la majoria, en aquest cas simple, amb 9 de 19 consellers. Es mantenen així els resultats de l'antiga CiU a la comarca (37,89% dels vots) mentre ERC guanya 1 conseller i en tindrà 6 (27,91% dels vots). També milloren la seva representació al Consell Comarcal de la Terra Alta els socialistes amb 2 consellers (11,55% del vot) per a la Candidatura de Progrés. Es manté amb 1 conseller En Comú Guanyem i recupera representació comarcal la FIC, en detriment del PP, 100%Batea - que no es presentaven en aquests comicis-, i l'Agrupació d'Electors de la Terra Alta.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: