Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

La CUP reivindica una gestió "radicalment diferent" del jaciment arqueològic de Tarragona

L’ICOMOS de la UNESCO reconeix la tasca de la CUP per la divulgació del patrimoni tarragoní i li ha demanat col·laboració en l’informe que està realitzant sobre l’estat dels monuments

L’arqueòloga i número 2 de la llista de la CUP de Tarragona, Eva Miguel,i la cap de llista, Laia Estrada L’arqueòloga i número 2 de la llista de la CUP de Tarragona, Eva Miguel,i la cap de llista, Laia Estrada CUP TARRAGONA
Vida Municipal Redacció Infocamp
Dimecres, 22 Mai 2019 07:39

La cap de llista de la CUP de Tarragona, Laia Estrada, ha dit que aposten per una gestió “radicalment diferent” a la que s’ha desplegat per part del govern de Ballesteros. “Tarragona és un jaciment arqueològic viu i la seva gestió ha de poder trobar l’equilibri entre la preservació, difusió i accés del llegat patrimonial i el dia a dia d’una ciutat moderna i activa”, ha afirmat Estrada, i “en canvi la gestió del PSC s’ha focalitzat en la mercantilització del patrimoni arqueològic de la nostra ciutat que, des d’una concepció totalment capitalista, s’ha utilitzat com una propietat privada que es pot explotar amb l’únic objectiu d’obtenir beneficis econòmics”. El model de la CUP es basa en tres eixos: la preservació i conservació, la difusió, divulgació, i posada en valor, i garantir l’accés tant a la població com als investigadors i investigadores.

L’arqueòloga i número 2 de la llista de la CUP, Eva Miguel, sobre l’eix de la preservació del patrimoni ha assegurat que “és necessari realitzar una correcta planificació per realitzar seguiments periòdics dels monuments i, d’aquesta manera, poder dur a terme actuacions pal·liatives que evitin haver d’actuar d’urgents” i que “en aquells monuments l’estat dels quals sigui crític, s’ha de procedir a exigir responsabilitats i facilitar que es reverteixi la situació amb la major celeritat”. Miguel ha explicat que, en aquest sentit, la CUP proposa la creació d’un Servei Municipal de Protecció del Patrimoni, format per arqueòlegs, restauradors, conservadors i arquitectes que vetlli pel conjunt global del patrimoni ubicat dins del terme municipal de Tarragona, sigui de quin sigui la competència, que fes aquesta feina periòdica de seguiment de l’estat dels monuments i que sigui l’espai on s’acordin les actuacions i estratègies a seguir.

La CUP considera que “una de les garanties de la preservació del nostre patrimoni és la sensibilització de la població”, és per això que la proposta central del seu programa polític en clau de difusió del patrimoni és l’elaboració d’un Projecte d’Educació del Patrimoni al que podran adherir-se els diferents centres escolars públics del municipi i la potenciació de projectes intergeneracionals en els que els alumnes expliquin el patrimoni a la gent gran.

L’accés als monuments també preocupa la formació independentista, que considera s’ha de poder garantir tant pel públic general, adaptant les instal·lacions als diferents tipus de diversitat funcional i programant horaris de visita amb personal qualificat, tant per als especialistes facilitant l’accés a l’estudi de materials, potenciant programes de recerca i fomentant trobades periòdiques d’especialistes. La CUP vol garantir que els magatzems municipals “siguin un veritable arxiu arqueològic en el que es diferents professionals puguin acudir a consultar els materials i treballar-los seguint el model del Museu d’Història de Barcelona”.

Per últim, Miguel ha fet públic que l’ICOMOS, l’òrgan de la UNESCO que vetlla pel bon manteniment dels monuments catalogats com a Patrimoni de la Humanitat, ha reconegut la feina de divulgació del patrimoni tarragoní de la comissió de Grans Runes de la CUP i s’hi ha posat en contacte per tal de poder col·laborar i facilitar informació per l’elaboració de l’informe que s’està elaborant en motiu d’una denúncia tramitada per un particular a la UNESCO. Des de la formació lamenten que “s’hagi arribat a aquesta situació tan greu, tanmateix aplaudim que la ciutadania s’apoderi i denunciï els greuges al seu patrimoni a les institucions pertinents” i ha anunciat que es posen a disposició de l’ICOMOS i que s’hi reuniran properament.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: