Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

El PSC de Tarragona presenta una moció per garantir el servei de pediatria als CAP's

Els socialistes alerten sobre la manca de pediatres i demanen a la Generalitat un estudi sobre les necessitats a la Regió Sanitària del Camp de Tarragona

Entrada al Centre d'Atenció Primària Muralles de Tarragona Entrada al Centre d'Atenció Primària Muralles de Tarragona METGES DE CATALUNYA
Vida Municipal Redacció Infocamp
Dissabte, 09 Febrer 2019 10:12

El Grup Municipal Socialista presentarà al proper Ple de l’Ajuntament de Tarragona una moció per tal de garantir servei de pediatria als centres d’atenció primària. En la moció el principal partit del govern municipal (PSC-PP) instarà al Govern de la Generalitat "a realitzar un estudi de totes les Regions Sanitàries sobre les necessitats de pediatre a l'Atenció Primària", que serveixi de base per establir, a posteriori, accions i un calendari "per reposar i dotar de l'especialitat de Pediatria als CAP's, garantint, en tot cas, l'equitat territorial". En aquest sentit, el PSC també demana "deixar de concentrar serveis i facilitar la permanència dels i les especialistes a l'Atenció Primària".

Des del PSC recorden que, des de fa temps, la manca de pediatres als centres d’atenció primària "és evident". Consideren que "cal resoldre aquesta alarmant situació amb celeritat i urgència perquè, en cas contrari, posem en risc un dels pilars bàsics de la sanitat pública i l’atenció primària per a la infància, comportant un perjudici greu per als nens i les nenes fins als 15 anys". A la vegada, els socialistes sostenen que aquest fet "pot agreujar-se per la manca de diligència, planificació i acció del departament de Salut de la Generalitat de Catalunya".

La moció també assenyala que l'atenció per part de professionals pediatres dels menors de 15 anys "comporta substancials beneficis per al sistema sanitari i per als mateixos i les mateixes pacients, com és la millora de la diagnosi precoç, el millor control de les patologies cròniques i la disminució de realització de proves complementàries i de prescripció de fàrmacs que són innecessaris".

Falten pediatres

Actualment, la Societat Catalana de Pediatria calcula que a Catalunya falten més de 250 pediatres. Alerten, a més, que el nombre de jubilacions de pediatres és superior al nombre de nous professionals en formació i adverteixen que la taxa de reposició està per sota del I’1 per 1, situant-se en un 0,8. L'any 2010-2011 es van formar 63 pediatres a Catalunya i aquest últim any 64 han començat aquesta especialitat però, amb l’agreujant que, durant aquests 8 anys, hi ha hagut un augment de 40.000 infants a Catalunya. S'ha de sumar, també, que de les places MIR de 2017, només es van quedar a Catalunya un 11% d'aquests pediatres.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: