Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Pere Virgili: "Ens hem centrat en allò que necessita el poble i no en problemes externs que no podem solucionar"

Coincidint amb la Festa Major de Sant Bartomeu, que se celebrarà del 21 al 26 d'agost, conversem amb l’alcalde de Roda de Berà sobre els projectes del municipi

L'alcalde de Roda de Berà parant sobre pressupostos, transport públic, polítiques externes, projectes del municipi i la Festa Major. L'alcalde de Roda de Berà parant sobre pressupostos, transport públic, polítiques externes, projectes del municipi i la Festa Major. CEDIDA
Vida Municipal Laia Molné
Diumenge, 19 Agost 2018 23:00

Per començar i en termes més generals, com ha afectat la política externa?
No hem deixat que la política de parlar per parlar entri al plenari, ens hem centrat en el poble, en allò que necessita i no en problemes externs que no podem solucionar. Si tu vols discutir de política catalana, presentat a les eleccions del Parlament de Catalunya i allà defensaràs la teva postura. Aquí el que volem tots els regidors que participem és que el municipi funcioni.

Tant govern com oposició?
Sí, per les dues bandes, per aconseguir els nostres objectius hem donat molta informació a l’oposició i els hem fet participar en diverses comissions com són la d’ocupació, presidida per un regidor de Ciutadans, la comissió de l’aigua, presidida per un regidor del PP o la comissió de la redacció del ROM (Reglament Orgànic Municipal) que ha estat presidida per una regidora del PSC. Tant ells com nosaltres tenim el dret a disposar la mateixa informació.

I ja centrats en el municipi, com valoraria els pressupostos anuals?
Són pressupostos que tenen pocs vots en contra i s’ha de pensar que hem passat de no arribar als 12 milions ha estar ja als 13 milions, cada any creixem una miqueta.

Com s’han un distribuït?
Hi ha una llarga llista de projectes, la majoria ja en marxa, però s’ha de tenir en compte que el procediment administratiu no és ràpid. Per això tenim un cronograma amb les més de 20 propostes, diferenciades en 4 línies, unes provenen dels ingressos sobrants de l’any passat, altres estan incloses en els pressupostos, altres provenen del patrimoni municipal del sòl i també en tenim extretes d’un préstec.

En quin punt es troben?
L’important és tenir feta la reserva de diners, com més tinguem començades i inclús acabades d’aquí a final d’any millor, però algunes d’elles no es començaran fins novembre o desembre.

I la inversió de la plaça dels Pins?
Aquesta és una de les propostes amb més pressupost, juntament amb plaça Sant Jaume. Ja tenim fet el projecte de plaça que volem, vam convocar als residents de la plaça i l’associació de veïns perquè parlessin i proposessin noves idees a l’equip tècnic. Ara ens trobem en el punt en què l’equip comença a redactar la idea incorporant-ne les dels veïns.

Serà un procés molt llarg?
No hauria de donar dates, però si o si hem de tenir el projecte adjudicat abans de finals d’anys.

PlaçaPins

I la plaça Sant Jaume?

Ja està en marxa, hem realitzat tres reunions amb els comerciants i veïns i l’arquitecte ja està adjuntant les idees al projecte. Aviat estarà adjudicada l’obra.

També s’ha remodelat el Museu de la Ràdio, quines millores s’han fet?
S’ha realitzat una adequació de la planta baixa o subterrani que dóna directe al petit port del roc on està col•locat el museu. La planta s’utilitzava com a magatzem, per això hem consolidat l’estructura i hem tret les humitats i en una segona fase estem preparant les instal•lacions per exposar un gran nombre d’aparells radiofònics que tenim emmagatzemats.

Algun projecte estancat?
Estancat no, però volem construir un magatzem al Pavelló municipal, que permetrà ampliar les oficines de l’Ajuntament per sobre del magatzem. Alhora podrem ampliar la sala polivalent, on es fa Yoga, Pilates, Tai Txi... Serà un projecte en dues fases, per això anirà més tard, ja que s’ha començat amb més retard.

Quina és la situació actual del transport públic?
Hem de partir de la base que no estem obligats a tenir un sistema de transport, som un municipi de menys de 10.000 habitants, el tenim perquè volem donar facilitats a la població. És dificil mantenir el servei perquè ens costa 100 mil euros l’any i tenim uns ingressos de 10 mil euros en bitllets.

I el tren?
Nosaltres tenim en agenda una estació de tren, però això depèn de companyies externes a nosaltres com són ADIF i el Ministeri de Foment. De moment l’únic que podem fer és que el bus urbà té un petit bus llançadera que va directament a Sant Vicenç de Calders, a la parada de bus del Vendrell i a l’Hospital del Vendrell. Únicament aquest recorregut té un cost anual de 50.000 euros.

Després d'once edicións, què aporta el FIC-CAT a Roda de Berà?
El primer, evidentment, és una cultura brutal, s’estrenen pel•lícules que després són premiades arreu del món. A més dóna una gran repercussió mediàtica al municipi. Ja són 11 edicions, el festival està absolutament consolidat i atreu públic de tot el país a un municipi tan petit com el nostre. A més s’ha de pensar que la producció de cinema català està sota mínims i aquesta és una manera de donar-li visibilitat.

Fic cat 1

Ara s’està realitzant un nou cicle musical anomenat ‘Estiu a la Pedrera’.
Sí, es una aposta des de far tres anys de la regidoria de Cultura. La Pedrera és una casa privada comprada per l’Ajuntament. Es va adaptar i preparar una graderia per poder fer-hi concerts i des de l’any passat es fan actuacions de diversos formats i estils, com jazz, blues, recitals de poesia...

També s’està celebrant el Tricentenari de l’Ermita.
En realitat és la reforma de l’ermita, l’església estava abans, però la vam recuperar i ampliar. Durant tot l’any estem fent actes de tota mena, litúrgics, evidentment, però també concerts, xerrades i sardanes, entre altres actes.

Què trobarem aquest any a la Festa Major de Roda de Berà?
Actes més tradicionals com la processo del Pa Beneït, el ball de Festa Major amb l’Orquestra Maravella i actes que ja són costum com el Campionat de Bitlles, la Festa Infantil, Tobogans d’aigua, o ‘La Burricada’.

‘La Burricada’ no és un acte polèmic?
Sol ser molt criticada. És una cursa i passejada de rucs que s’ha fet des de fa molts anys. Després de les queixes d’alguns sectors vam decidir posar-nos en contacta amb ‘El refugio del Burrito’ una entitat animalista que des de l’any passat col•laboren en la festa per realitzar el control dels animals, dels pesos màxims que poden dur a sobre i del seu estat durant tota la jornada.

Burricada

I dins dels actes també hi ha novetats?
Sí, s’ha afegit un concurs de poesia i un de pintura ràpida, per una altra banda hem agut d’anul•lar la ‘Baixada de trastos’, ja que no teníem suficients inscrits. A més, aquest any el Pregó va a càrrec de dues alumnes de l’Institut de Roda de Berà que han tingut el millor expedient acadèmic del curs. Creiem que portar la Yoko Martínez i la Mariona Fernández és un repte per elles i per nosaltres, perquè no ens poden parlar de la seva experiència però si del futur que volen.

Quina expectativa té de la festa major?
Com cada any gaudir, viure-la des de dins i esperar que tothom la gaudeixi de la mateixa manera, amb els actes més tradicionals i també amb les diverses novetats que hem inclòs aquest any.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: