Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Els serveis socials de Valls van atendre l'any passat 3.950 persones

L'atenció bàsica va ser un 37,3% inferior que durant la crisi en un any en què Benestar Social va destinar el 62% dels ajuts a l'escolarització d’infants i adolescents

El regidor de Benestar Social, Jordi Cartanyà, el passat 4 de maig, durant la presentació de la Taula de Cohesió Social El regidor de Benestar Social, Jordi Cartanyà, el passat 4 de maig, durant la presentació de la Taula de Cohesió Social JOSEP CARTANYÀ
Vida Municipal Redacció Infocamp
Dissabte, 12 Mai 2018 11:18

La regidoria de Benestar Social de l’Ajuntament ha presentat el balanç de les actuacions desenvolupades durant l’any passat en les que es van concentrar esforços en la consolidació de l’àrea de treball inclusiu i comunitari, les polítiques per evitar l’exclusió residencial i garantir l’accés a l’habitatge i, en especial, els programes dirigits a infància i adolescents, amb el desplegament del nou model de Serveis d’Intervenció Socioeducativa (SIS) a través dels centres oberts.

Els SIS representen una important aposta de la Generalitat en la millora de la xarxa de serveis a infants i adolescents, amb un nou model amb el que Valls ha passat a ser referent a les comarques de Tarragona. El nou sistema pioner reforça l’atenció de manera integral amb noves línies d’actuació i destaca, entre d’altres, per ampliar els serveis dels centres oberts a infants i joves de 0 a 18 anys quan, fins l’any passat, estava limitat als de 3 a 17 anys. Els SIS s’estan desplegant als centres Portal Nou i el Refugi que l’any passat van tenir capacitat per a 64 infants i joves, situant-se comparativament en els nivells alts, si ho comparem amb el nombre de places ofertes tan a Catalunya com al Camp de Tarragona. A aquestes xifres cal sumar-hi les 46 famílies amb adolescents en situació de risc que també es van atendre.

La segona línia que es va prioritzar el 2017 va ser el treball destinat a la garantia d’habitatge i evitar casos d’exclusió residencial. En aquest punt, s’ha donat continuïtat als ajuts d’urgència per evitar talls de subministrament, amb 844 persones beneficiàries als que s’ha concedit ajuts per valor de 27.117 euros. També s’ha renovat el conveni per a la cessió de 2 habitatges amb l’Agència Catalana de l’Habitatge i s’ha impulsat el projecte de mecenatge per al lloguer social a famílies amb necessitats. La tercera línia d’especial incidència de la regidoria va ser el 2017 la de consolidació de l’àrea de treball inclusiu i comunitari, sobretot amb el reforç de personal del Pla Local d’Inclusió i Cohesió Social i impulsant el treball en xarxa amb entitats i agents socials conjuntament amb les administracions. En aquest sentit, s’ha donat continuïtat a les noves línies de subvenció i convenis amb entitats que l’any passat van representar una col·laboració municipal de gairebé 46.000 euros.

Els principals indicadors d’activitat

Els Serveis Bàsics d’Atenció Social van atendre l’any 2017 3.950 persones, segons es desprèn de la memòria d’activitats. Aquesta xifra, tot i representar un augment del 12,3% respecte el 2016, se situa molt per sota de les més de 6.000 persones enregistrades durant la crisi. En concret, del 2014 ençà, les persones ateses pels serveis socials municipals s’ha reduït en un 37,3%.

Tot i que els expedients actius han disminuït en els últims anys, això ve motivat en bona part perquè el sistema de gestió d’expedients de la Generalitat no comptabilitza els corresponents a l’àrea d’immigració. D’aquesta manera, als 1.700 expedients del 2017 caldria sumar-hi els prop de 500 corresponents a immigració, situant la xifra final al voltant dels 2.200 expedients, amb tot una xifra inferior en un 15% aproximadament en el període més greu de la crisi.

Les principals problemàtiques ateses el 2017 es mantenen en la mateixa tònica dels últims anys. Així, les atencions per problemàtiques econòmiques representen el 34,9% del total, seguides de les derivades per mancances socials (27,1%), salut (13,9%), laborals (9,5%) i discapacitats (7,1%). Una part important de les polítiques de prevenció de situacions de risc d’exclusió social es concentren amb ajuts municipals d’urgència que l’any passat van ascendir fins als 159.000 euros, amb un total de 2.238 beneficiaris. La major part d’aquests ajuts, un 62%, estan dedicats a l’escolarització d’infants i adolescents, en especial per subvencions per llibres, material, menjador o activitats extraescolars.

Pel que fa als programes d’atenció domiciliària adreçades a les persones que per raó d’edat, dependència o discapacitat tenen limitada l’autonomia personal en el seu dia a dia, les xifres es mantenen en els paràmetres d’anteriors exercicis. D’aquesta manera, el 2017 es va atendre a 202 persones a través del Servei d’Ajuda a Domicili i 161 persones grans a través del Servei de Teleassistència i Telealarma.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: