Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Els pressupostos de Reus es validaran en un mes si l'oposició no forma una majoria alternativa a Pelllicer

L'alcalde no supera la qüestió de confiança vinculada a l'aprovació dels comptes i és acusat de 'manca de lideratge' per la resta de grups municipals

Pellicer no ha superat la qüestió de confiança Pellicer no ha superat la qüestió de confiança ACN
Vida Municipal Marc Busquets/ Reus Digital
Dilluns, 05 Febrer 2018 18:58

El batlle de Reus, Carles Pellicer, no ha superat la qüestió de confiança vinculada a l'aprovació dels pressupostos d'enguany a la qual s'ha sotmès aquest dilluns a la tarda. "En un context com l'actual, si qualsevol de vostès governés faria un expedient molt similar al nostre", ha dit l'alcalde als grups de l'oposició. Tal i com era de preveure, cap ha fet costat a l'equip de govern tot i que "la ciutat funciona, el que és un miracle en aquesta situació", ha afegit. Altre cop, i com ja havia defensat en una anterior sessió plenària, Pellicer ha apuntat que els comptes dissenyats enguany "són un exercici de rigor", tot traient pit "per la reducció de l'atur i del deute, i perquè en cultura i turisme fem tot allò que és possible per projectar la imatge de Reus". El batlle ha estat castigat pels 16 vots acumulats entre la CUP, C's, el PSC i el PP en una votació que ha estat nominal. En conseqüència, els comptes quedaran validats de manera automàtica en 30 dies a excepció que els opositors formin una majoria alternativa en aquest termini.

"Ens trobem davant d'un bloqueig polític. I no ho dic pas per atacar els grups de l'oposició, sinó per descriure la situació per la qual passem", ha apuntat el batlle, Carles Pellicer, tot just a l'inici del ple. "Crec que ens toca a tots fer autocrítica. Jo la faig", ha assegurat. Amb tot, l'alcalde s'ha felicitat pels pactes "puntuals" que ha segellat amb alguns dels seus adversaris, tot posant com a exemple el pacte de salut o l'establiment d'una sèrie de partides pressupostàries que s'han d'aplicar en diversos àmbits. "Quan govern i oposició es troben, la ciutat avança", ha subratllat. Pellicer s'ha mostrat optimista perquè "hi ha hagut diàleg" amb tots els portaveus. "En aquestes reunions que hem mantingut, se m'ha dit en privat que aquest és un bon pressupost", ha revelat, raó per la qual ha mostrat la seva "incredulitat" per "haver-me de sotmetre a una nova qüestió de confiança".

Pellicer s'adreça a l'oposició

"Vostès sí que han fet propostes, senyor Domènech. I els he d'agrair el seu esforç, tot i que saben que moltes de les seves aportacions no eren assumibles", ha dit al líder del PP, tot avançant que "el govern es fa seu l'estudi d'accés als polígons", qüestió plantejada dies enrere pels conservadors. "Amb vostès sempre ens queda un regust amarg. Els demano que enguany vegin el got mig ple i que entenguin que s'ha fet molta feina", ha exposat després al portaveu del PSC, Andreu Martín. "La nostra relació no és fàcil, però els agraeixo que vulguin reconduir certes actituds", ha admès després al cap de C's, Juan Carlos Sánchez. "No els demano un xec en blanc. Els demano que pensin en la ciutat, perquè crec que tenim força coses en comú que volem per a la ciutat", ha assenyalat finalment tot al·ludint al grup municipal de la CUP. Als seus socis al govern, Esquerra i Ara Reus, l'alcalde els ha agraït "l'esforç per dur a bon port el projecte de ciutat que compartim".

"Són uns pressupostos realistes, que no estiren més el braç que la màniga i que s'han fet sense marge de maniobra", ha indicat des d'Ara Reus el regidor Daniel Rubio, el primer en intervenir després del primer parlament del batlle. Aquest ha aprofitat la seva exposició per recordar els plans d'ocupació "que beneficiaran més de 500 persones" per defensar "el model de gestió del govern davant la incertesa i la rauxa" d'altres forces representades al ple. "L'oposició no es belluga. No sé si em preocupa més la seva manca de capacitat per fer propostes realistes per a la ciutat o el seu immobilisme", ha atacat. Encara a les files del govern i des d'Esquerra, Noemí Llauradó ha descrit com "des de la dignitat i la proximitat" la força republicana ha atès la ciutadania. "I un exemple són els pressupostos particiaptius", ha detallat. "Sense pressupostos, no es poden dur a terme polítiques socials del tot necessàries", ha lamentat aquesta. Com a representant del PDeCAT, Montserrat Vilella ha indicat que "aquests no són els pressupostos del govern. Són els de la ciutat", tot demanant "responsabilitat" al ple.

El PSC incideix de nou en la salut

"No hi ha bloqueig per part nostra. El que passa és que vostè és incapaç de negociar", ha estat la dura resposta de Domènech a Pellicer. "Som altre cop aquí perquè vostè ho vol, alcalde. L'única responsabilitat és seva", ha carregat, tot admetenent "línies vermelles" que els populars no volen creuar, com són "l'endeutament, el finançament de l'Hospital i els temes identitaris". "No tots els reusencs són independentistes i per això no volem que es pagui la quota de l'AMI amb els diners de tots", ha sentenciat. Des de les files socialistes, Martín s'ha queixat que "algunes de les propostes que hem fet al ple no han estat escoltades", raó per la qual s'ha mostrat decebut. "Creiem que no s'han valorat de la manera adequada les nostres aportacions", ha censurat. "Nosaltres tenim confiança, en el govern. Quan hem acordat coses, hem confiat que tiraran endavant. La confiança, però, es guanya fent les coses que s'han acordat abans", ha argumentat. "I hi ha massa qüestions de ciutat que depenen del seu model de gestió que són a l'aire", ha dit en al·lusió "a la pèrdua de Móra" en l'àmbit sanitari.

Per part seva, el portaveu de C's, Juan Carlos Sánchez, ha indicat que "el projecte de Pellicer és obsolet" tot acusant-lo "d'estar més pendents de temes que divideixen la ciutadania i no pas del que de debò preocupa als veïns". "Aprovar els seus pressupostos seria aprovar els comptes de l'endeutament", ha exposat, dolgut també perquè "no s'ha tingut en compte cap proposta feta pel nostre grup". "Fa sis anys que vostè és alcalde i en aquest temps els problemes no s'han solucionat sinó que s'han fet més grossos", ha reblat. Finalment, i en nom de la CUP, Marta Llorens ha recordat que "un dels nostres cavalls de batalla, la interalització de la brossa", és una altra "línia vermella" que el govern no vol traspassar.

La CUP posa l'accent en l'agenda social

El discurs de la portaveu cupaire ha centrat el seu discurs en la construcció de la república. "Vostès no actuen com un govern format per dos partits que hi estan a favor", ha acusat. "I només des del municipalisme hi arribarem", ha afegit. "Però amb aquest alcalde, de tarannà moderat, no hi arribarem", ha apuntat. "Amb vostès, la ciutat és grisa. Només hi ha projectes faraònics sense sentit, buits", ha carregat de nou. Llorens ha impregnat també la seva exposició de reivindicació social, tot acusant el batlle de "cobrar massa". "Volem la targeta resident, volem la targeta moneder. I no ho vol només la CUP, ho vol la gent de Reus. Volem una agenda social clara, no només d'anar tirant", ha conclòs.

Després, Pellicer ha volgut respondre algunes de les consideracions dels seus adversaris. "No es pensin pas que faig una lectura triomfalista de la situació", ha detallat. No obstant això, "i malgrat el context polític", l'alcalde s'ha mostrat confiat en "poder fer avançar la ciutat". "Malgrat tot, jo seguiré un cop i un altre buscant el diàleg amb tothom", ha dit a Domènech. Aquest, prèviament, havia pronosticat que el batlle "ja pensa fins i tot en prorrogar els comptes de 2019". "El comerç funciona. La cultura viu un bon moment i els puc garantir que Reus és un mirall per a moltes altres ciutats", ha assegurat finalment per defensar la seva tasca al capdavant del govern municipal.

Publicitat