Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te una millor experiència i servei. En navegar o utilitzar els nostres serveis, aceptes l'ús que en fem.

Publicitat

Suport municipal massiu per celebrar el referèndum

Més de 400 ajuntaments catalans notifiquen al Govern la cessió dels locals electorals per a l’1-O / Reus, Valls o Montblanc cediran espais, mentre que Tarragona o el Vendrell no ho faran

Els grups municipals del PDeCAT, ERC i la CUPde l'Ajuntament de Reus van signar ahir un manifest a favor del referèndum Els grups municipals del PDeCAT, ERC i la CUPde l'Ajuntament de Reus van signar ahir un manifest a favor del referèndum CEDIDA
Vida Municipal El Punt Avui
Divendres, 08 Setembre 2017 08:17

La resposta a la carta enviada a tots els ajuntaments catalans signada pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el vicepresident Oriol Junqueras per demanar que informin al govern sobre la disponibilitat dels locals municipals que es fan servir com a centres de votació ha tingut en centenars de casos una resposta immediata: la notificació que els municipis cediran els locals municipals per celebrar l’1-O, malgrat les pressions de l’Estat. En la llarga llista, d’almenys 560 ajuntaments segons va fer públic ahir Puigdemont, s’hi inclouen des dels municipis més petits dels país fins a grans ciutats com Badalona, on el PP ha amenaçat amb una querella a l’alcaldessa Dolors Sabater, que va justificar el suport per “garantir el dret de vot de tota la població perquè pugui expressar-se amb llibertat tant sí com no”. També van respondre positivament altres ciutats importants com ara Sabadell o Sant Cugat del Vallès (la seva alcaldessa, Mercè Conesa, és la presidenta de la Diputació de Barcelona).

Al marge de la cessió de locals electorals, més de 400 alcaldes i alcaldesses van signar ahir en poques hores un decret de suport al referèndum d’acord amb la crida de l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i l’Associació de Municipis per la Independència (AMI). En molts casos es van convocar també ahir plens extraordinaris.

Els ajuntaments socialistes són els que han mantingut una actitud més preventiva i diversa sobre la petició. Des de petits pobles com Les, on la filial del PSC –Unitat d’Aran– dona suport a l’1-O fins a Lleida, el Vendrell o Tarragona, que han dit que compliran les resolucions judicials contràries al referèndum. Altres grans ciutats socialistes com l’Hospitalet de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet o Sant Adrià de Besòs van declinar ahir fer declaracions al respecte a aquest diari. En el cas de Terrassa, on l’alcalde Ballart s’havia mostrat en principi partidari de permetre la votació, ahir fonts del govern es van limitar a dir que els serveis jurídics estudiaven la petició però assegurant que “en qualsevol cas, l’alcalde no farà res fora de la legalitat ni comprometrà ni desprotegirà cap treballador públic”. A Terrassa ja s’ha articulat una plataforma veïnal per exigir que l’Ajuntament cedeixi els espais electorals.

“Actuarem d’acord amb la legislació i les resolucions judicials”, deia ahir al matí l’alcalde de Tarragona, el socialista Josep Fèlix Ballesteros, davant la missiva enviada pel president de la Generalitat. A l’espera, doncs, de les resolucions judicials, el batlle tarragoní no ha firmat res i ahir mateix ja advertia que si passades les 48 hores no contesta, s’entén que implícitament no cedirà locals. Al Camp de Tarragona, a l’altre costat de la balança, hi ha alcaldes del PEDeCAT i d’ERC de les principals ciutats que ahir ja pregonaven la signatura del decret de suport. Es el cas de l’alcaldessa de Cambrils, Cami Mendoza; l’alcalde de Riudecanyes, J.M Tost (PEDeCAT), de Riudoms, Josep Maria Cruset (PEDeCAT), el de Valls, Albert Batet, el de Montblanc, Josep Andreu o el de Torredembarra, Eduard Rovira (ERC).

A Reus, Carles Pellicer (PEDeCat) sí que cedirà espais municipals i s’ha optat per un manifest propi de suport impulsat pel PEDeCAT, ERC i la CUP que no s’aprovarà en ple.

A les Terres de l’Ebre, tant l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel (PEDeCAT), com el d’Amposta, el republicà Adam Tomàs, van respondre a la demanda. També ho van fer públic explícitament alcaldes d’altres municipis com ara Gandesa, Deltebre, l’Ametlla de Mar, Miravet, Benissanet, Alcanar, Roquetes o la Fatarella. A Batea, l’alcalde que volia independitzar-se de Catalunya, Joaquim Paladella, explicava ahir que ha demanat un informe al secretari municipal.

Anuncia't a infocamp.cat, dona suport al periodisme rigorós de proximitat.

Publicitat

No s'ha pogut desar la teva subscripció. Siusplau torna-ho a provar.
La teva subscripció ha estat correcta.

Butlletí de titulars diari

Subscriu-te per rebre cada matí els titulars d'InfoCamp al teu correu: